Verkkoliiketoiminta
Tästä kategoriasta löydät kattavaa ja syvällistä tietoa erilaisista tavoista tehdä liiketoimintaa internetissä. Blogijutuissamme jaamme oivalluksia ja opastusta verkkokauppiaille mm. digitaalisen markkinoinnin strategioista, optimoinnista, sosiaalisen median hyödyntämisestä, sähköpostimarkkinoinnista sekä totta kai myös alennuskoodien hyödyntämisestä tehokkaana osana verkkokaupan markkinointia. Ei ole väliä oletko aloitteleva yrittäjä, joka vielä tutkii verkkoliiketoiminnan mahdollisuuksia tai kokeneempi verkkokauppias, joka etsii tapoja kasvattaa liiketoimintaansa – meillä on jotain tarjottavaa jokaiselle. Lisäksi tarjoamme katsauksia ja uutisia erilaisista verkkokauppasovelluksisista ja -palveluista.
Mikä verkkokauppa-alusta soveltuu parhaiten mihinkin käyttöön verkkoliiketoiminnassa? Verkkokauppojen maksutapoja tarjoava Paytrail on julkaissut pienen tauon jälkeen uuden raportin suomalaisten verkkokauppiaiden tunnelmia ja kokemuksia, joka tarjoaa apua verkkokauppiaiden liiketoimintaa palvelevan alustan valintaan.
- Kysely toteutettiin 15.2.–16.3.2023 välisenä aikana
- Siihen osallistui 676 verkkokauppiasta
- Verkkokauppa-alustat raporttia on julkaistu vuodesta 2017 lähtien
- Kyseessä on Paytrailin 6:s verkkokaupparaportti
Tässä blogijutussa julkaisemme muutamia mielenkiintoisia huomioita Paytrailin verkkokauppa-alustat raportista. Jutun lopusta löydät linkin Paytrailin raporttiin.
80 % vastaajista on tyytyväisiä verkkokauppa-alustaansa
Raportissa 545 eli 80 % vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväisiä käyttämäänsä verkkokauppa-alustaan.
60 % vastaajista ilmoitti myyvänsä vain yrityksille, ja 16 % myy tuotteita tai palveluita vain yrityksille.
80 % vastaajista myy fyysisiä tuotteita ja 12 % digitaalisia tuotteita.
13 % vastaajista on harkinnut verkkokauppa-alustan vaihtamista. Liki puolella (47 %) vaihtamista harkitsevista yrityksistä liikevaihto on alle 100 000 euroa.
Vasta verkkokauppa-alustaa valitsemassa olevista kuitenkin 30,2 % aikoo myydä digitaalisia tuotteita ja 44,2 % palveluita.
Vastaajissa painottuvat pienet yritykset
Suurin osa Paytrailin kyselyyn vastanneista verkkokauppiaista on pieniä tai keskisuuria yrityksiä, jotka ovat tehneet verkkoliiketoimintaa 0-5 vuotta, mutta mukana on myös yli viidennes (22 %) isoja, yli miljoonan liikevaihtoa tekeviä yrityksiä.
Verkkokaupan osuus liikevaihdosta jakautuu muuten tasaisesti, mutta ryhmä ”alle 10 % liikevaihdosta” on vastaajien joukossa suurin (23,2 %) ja vastaavasti ”100 % liikevaihdosta” toiseksi suurin (15,6 %).
Suurin osa verkkokauppiaista myy fyysisiä tuotteita Suomeen
Kyselyyn vastanneista verkkokauppiasta 95,7 %:lla on suomalaisia asiakkaita, mutta yli viidennes (22,3 %) myy tuotteitaan tai palvelujaan myös kansainvälisesti.
Samoin suurin osa (95,7 %) verkkokauppiaista tekee kuluttajakauppaa, mutta lähes kuusi kymmenestä (59,9 %) myy myös yrityksille. B2B-kauppaa tekevien yrityksien osuus on noussut jopa 15 % edelliseen kyselyyn verrattuna. Suurimmalle osalle (68,1 %) yritykset eivät kuulu verkkoliiketoiminnan kohderyhmään.
Maailman digitalisoitumisesta huolimatta kahdeksan kymmenestä myynnistä on fyysisiä tuotteita (vs. 12,5 % digitaalisia tuotteita).
Verkkokauppojen valikoiman laajuus vaihtelee seuraavasti:
- 0-50 tuotetta: 36,8 %
- 51-100 tuotetta: 13,4 %
- 101-500 tuotetta: 21,6 %
- 501-1000 tuotetta: 9,0 %
- yli 1000 tuotetta: 19,2 %
Tyytyväiset verkkokauppiaat, vaihtajat ja aloittajat

Tyytyväisten, vaihtajien ja aloittavien verkkokauppojen väliset erot kyselytutkimuksessa.
Paytrailin verkkokauppa-alustat raportissa verkkokauppiaat on tällä kertaa kolmeen ryhmään:
- verkkokauppa-alustaansa tyytyväiset toimijat
- verkkokauppa-alustan vaihtoa harkitsevat toimijat sekä
- verkkokauppa-alustan valintaa vielä pohtivia
Suuren suuria eroja ryhmien välisissä vastauksissa ei ollut, mutta tässä joitakin yksittäisiä huomioita:
- Tyytyväisistä verkkokauppiaista hieman suurempi osa (60,7 %) tekee myös B2B-kauppaa verrattuna vaihtajiin (54,9 %) ja aloittaviin (53,5 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi enemmän digitaalisia tuotteita (30,2 % vs. 12,0 % ja 15,4 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi vähemmän fyysisiä tuotteita (53,5 % vs. 80,3 % ja 82,4 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi useammin myös palveluita (44,2 % vs. 23,6 % ja 18,7 %).
- Aloittavien verkkokauppojen liikevaihto on luonnollisesti useammin alle 100 000 euroa (62,8 %), kuin pidempään verkkoliiketoimintaa tehneillä (35,9 % ja 47,3 %).
- Aloittavilla verkkokaupoilla myytävien tuotteiden määrä on selvästi useammin alle 50.
Tyytyväiset verkkokauppiaat myyvät entistä enemmän yrityksille
Verkkokauppa-alustaan tyytyväisistä verkkokauppiaista 80 % myy fyysisiä tuotteita, 12 % digitaalisia tuotteita ja 23,6 % palveluita. Matkailutuotteita myy vain 4,2 %.
Tyytyväisistä 35,9 prosentilla on alle 100 000 euron liikevaihto ja yli 500 000 euron liikevaihtoon yltää 37,4 % verkkokauppiaista.
Alustaansa tyytyväisistä verkkokauppiaista 95,6 & myy Suomessa ja 21,2 % kansainvälisesti. 96,1 % myy tuotteita ja palveluja kuluttajille ja aiempaa vuosia useampi (60,7 %) myös yrityksille.
Kyselyyn osallistuneet verkkokauppiaat myivät monenlaisia tuotteita kirjoista fanituotteisiin, huonekaluista autonrenkaisiin ja urheilutuotteista valokuvatuotteisiin.
Verkkokaupan kehitys haastaa alustat
Verkkokauppa on ottanut viime vuosina isoja harppauksia perinteisestä tuotekaupasta kohti digitaalista maailmaa, jossa melkein mitä tahansa voi ostaa ja myydä verkossa. Verkkokaupan arkipäiväistymisen myötä yhä useampi haluaa tilata myös yrityksen tarvitsemia tuotteita ja palveluita verkosta. Vuonna 2022 B2b-verkkokaupan arvo oli 23 miljardia euroa.
Verkkokauppa-alustaa valittaessa kannattaa ajattella myös tulevaa ja varmistaa, ettei tekniikka rajoita kasvua.
Verkkokauppiaat odottavat verkkokauppa-alustalta seuraavia asioita:
- Monipuoliset toiminnallisuudet
- Ylläpidon selkeys
- Markkinoinnin ja myynnin työkalut
- Integraatiot
- Käytettävyys asiakkaalle

Verkkokauppiaille tärkeimpiä ominaisuuksia ovat verkkokauppa-alustan helppokäyttöisyys, hinta-laatusuhde ja muokattavuus.
Verkkokauppiaat haluavat alustan sisältävän laajasti toiminnallisuuksia, jotka ovat muokattavissa omiin tarpeisiin sopiviksi, halutut maksutavat, kieliversiot ja mahdollisuuden tehdä myös yrityskauppaa.
Verkkokauppa-alustan tulee olla helppo ja nopea käyttää sekä ylläpitää, ja kauppaa tulee voida muokata myös ilman koodaustaitoja. Tuotteiden muokkaamisen tulee niin ikään olla helppoa ja varastohallinta selkeä.
Verkkokauppa tulee voida olla integroitavissa ERP-toiminnanohjausjärjestelmiin, myymälän kassajärjestelmiin ja varastonhallintaan sekä CRM-järjestelmiin.
Verkkokauppa-alustassa tulee olla mahdollisuus tehdä sähköpostimarkkinointia ja integroida ohjelmisto sähköpostiin. Verkkokauppiaat haluavat alustan mahdollistavan myös myyntiraportit sekä sisältävän hakukoneoptimoinnin kannalta keskeiset toiminnot.
Liitännät Googlen mainostyökaluihin ja sosiaalisen median alustoille nähdään plussina, samoin kuin mahdollisuus automatisoida markkinointi, analytiikka ja tekoäly.
Verkkokauppiaat odottavat, että verkkokauppa on asiakkaalle selkeä ja käyttäjäystävällinen, joka toimii hyvin myös mobiililaitteilla. Kaupan visuaalisen ilmeen tulee olla houkutteleva ja tyylikäs, ja sivujen tulee latautua nopeasti.
Suosituimmat verkkokauppa-alustat Suomessa 2023
Paytrailin verkkokauppa-alustat raportin kyselyyn vastanneiden 676 verkkokauppiaiden käyttämät verkkokauppa-alustat Suomessa ovat:
- WooCommerce ~27 %
- Shopify ~14 %
- MyCashFlow ~9 %
- Oma alusta ~9 %
- ePages/Vilkas ~6 %
- Finqu ~3 %
- Magento/Adobe Commerce ~3 %
- Webnode ~3 %
- Prestashop ~2 %
- Fonecta Kotisivukone ~1 %
- Flowwy ~1 %
- Ecwid ~1 %
- Oscar eCommerce ~1 %
- Shuriken ~1 %
- Hellewi ~1 %
- Bokun ~1 %
- Refox ~1 %
- Opencart ~1 %
- Muu ~16 %
Kyselytuloksia arvioitaessa on syytä huomata, että osa alustatoimittajista on jakanut kyselyä asiakkailleen toisia aktiivisemmin, mikä saattaa näkyä tuloksissa.
Tyytyväisten verkkokauppiaiden käyttämät alustat ovat WooCommerce (29,7 %), Shopify (15,3 %), MyCashFlow (8,5 %), oma alusta (9 %) sekä ePages/vilkas (5,2 %).
Ne ovat saaneet parhaat arvosanat verkkokauppiailta helppokäyttöisyydessä, muokattavuudessa, hinnoittelussa, suosituksissa sekä yhteensopivuudessa yrityksen omiin järjestelmiin.
WooCommerce on suosituin

Mikä sai verkkokauppiaat valitsemaan alustaksi WooCommercen.
WooCommerce on yksi suosituimmista ja laajimmin käytetyistä verkkokauppa-alustoista myös maailmanlaajuisesti. Se on WordPressin avoimen lähdekoodin laajennus, joka tarjoaa kattavan ja monipuolisen ratkaisun verkkokaupan perustamiseen ja hallintaan.
WooCommerce on helppokäyttöinen ja joustava ympäristö, joka mahdollistaa fyysisten tuotteiden, digitaalisten tuotteiden, ladattavien tuotteiden kuin palveluidenkin myymisen verkossa. Lisäksi sille on tarjolla laaja valikoima lisäosia ja teemoja, joiden avulla verkkokauppaa voi muokata oman brändin näköiseksi ja tarjota parhaan mahdollisen ostokokemuksen.
WooCommercen avulla voit hallita tuotteiden inventaariota, hinnoittelua, toimitustapoja, maksutapoja ja alennuksia. Voit myös seurata tilauksia, lähettää sähköposti-ilmoituksia asiakkaille sekä analysoida myyntidataa.
Se sopii erinomaisesti pienille, vasta aloittaville verkkokauppiaille, mutta skaalautuu helposti vastaamaan isompien yrityksien tarpeisiinkin. Lisäksi WooCommerce on suosittu alusta kehittäjien keskuudessa, mikä tarkoittaa, että saatavilla on runsaasti tukea, laajennuksia ja resursseja verkkokaupan kehittämiseen ja laajentamiseen.
Alustan vaihto houkuttelee vain pientä osaa
Kyselyyn vastanneista vain 13 % on harkinnut verkkokauppa-alustan vaihtamista. Suurin osa (40 %) niistä on pienimpiä yrityksiä, mutta vaihtoa harkitsee myös moni yli 500 000 euron liikevaihtoa tekevä yritykset.
Vaihtoa suunnittelevista yrityksistä on tällä hetkellä käytössään:
- ePages/Vilkas ~18,7 %
- WooCommerce ~13,2 %
- MyCashFlow ~9,9 %
- Oma alusta ~7,7 %
- Oscar eCommerce/Shopify/Webnode ~5,5 %
Vaihtamishalut liittyvät usein verkkokauppa-alustan toiminnallisuuksiin ja soveltuvuuteen omiin käyttötarpeisiin. Myös hinnoittelu ja koettu kalleus koettiin usein syyksi harkita alustan vaihtoa.
Vaihtoa suunnittelevista toivoo alustan jatkuvaa kehittämistä ja kehityksessä mukana pysymistä. Osalle ulkoasun tai kaupan muokkaaminen on rajoittunutta tai vaikeaa, tai alustasta puuttuu ominaisuuksia.
Vaihtoa harkitsevat ja aloittavat verkkokauppiaat ovat suunnitelleet siirtymistä seuraaville alustoille:
- Shopify ~40
- WooCommerce ~29
- Oma alusta ~16
- ePages/Vilkas ~14
- MyCashFlow ~14
Huom. Luvut ei prosentteja vastaajista, vaan mainintoja.
Huomioi nämä seikat verkkokauppa-alustan valinnassa
Verkkokauppa-alustojen ominaisuuksien vertailu voi tuntua työläältä varsinkin, jos ne eivät ole sinulle ennalta tuttuja.
Huomioi ainakin nämä asiat verkkokauppa-alustaa valitessasi:
- Toiminnallisuudet: tuotetyypit, tuote- ja varastohallinta, alennuskoodit, integraatiot muihin järjestelmiin
- Asiakaskunta: kuluttajat, yritykset vai molemmat? Vain Suomessa vai myös kansainvälisesti?
- Hinta: alustan hinta, verkkokaupan rakentaminen, ylläpito sekä juoksevat kustannukset
- Helppokäyttöisyys: käytettävyys, helppo ylläpito, tuen saatavuus
- Raportit: kaupan kehittämisen sekä myynnin ja markkinoinnin kannalta olennaisten raporttien saatavuus
- Käyttäjäystävällisyys: helppo ja selkeä navigointi ja ostopolku sekä tietokoneella että mobiililaitteilla
- Visuaalinen ilme: ulkoasu on viesti, joka houkuttelee ostamaan
Lataa raportti itsellesi
Oletko kiinnostunut suomalaisten verkkokauppiaiden käyttämistä verkkokauppa-alustoista? Haluaisitko tutustua tässä blogijutussa lähteenä käytettyyn raporttiin tarkemmin?
Voit ladata raportin (pdf) itsellesi Paytrailin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.paytrail.com/raportti/verkkokauppa-alustat-suomessa.
Raportin lataaminen edellyttää sähköpostiosoitteen antamista.
Tässä jutussa käytetyt kuvat ja graafit: Paytrail
Kaikista syistä, miksi asiakkaat ostavat jotain, rahan säästäminen on listan kärkipäässä. Säästömahdollisuuksien vuoksi alennuskoodeista ja -kupongeista on tullut yhä tärkeämpi osa menestyvän verkkokaupan pyörittämistä. Tutkimukset osoittavat, että jopa 92 % verkko-ostajista etsii alennuskupongin tai -koodin ennen ostoa.
Verkkokaupalle alennuskoodit ovat arvokkaita, koska ne innostavat asiakkaita toimimaan. Uudet tai nousevat brändit hyötyvät alennuskoodien ja -kuponkien tarjoamisesta todennäköisemmin. Inmar Intelligencen mukaan 54 % ostaa uudelta brändiltä jos se on halvempi ja kolmannekseen asiakkaista vaikuttavat digitaaliset alennuskoodit.
Oikealla alennuskoodistrategialla voit kohdistaa markkinointisi sinne, missä asiakkaasi jo viettävät aikaa: verkossa, sähköpostissa, tekstiviesteissä ja pikaviestimissä, sosiaalisessa mediassa ja muualla. Kuponkikampanja, joka hyödyntää asiaankuuluvuutta, ajankohtaisuutta ja koettua arvoa, voi auttaa sinua maksimoimaan näkyvyyden ja myynnin.
1. Lisää alennuksia liidilomakkeisiin
Liidimagneetit ovat hyödyllisiä työkaluja uusien liidien houkuttelemiseksi. Termi liidi tarkoittaa potentiaalista asiakasta tai yksityishenkilöä, joka on osoittanut kiinnostusta yritystäsi tai tuotettasi kohtaan, ja joita voidaan jatkossa tavoitella markkinointi- ja myynninedistämistoimenpiteillä.
Yksinkertaisimmillaan liidimagneetti on jokin niin vastustamaton tarjous, jota kohdeyleisön on vaikea vastustaa. Liidimagneetti voi olla esimerkiksi alennuskoodi, lahja, ilmainen e-kurssi, spreadsheet, e-kirja, raportti tai mikä tahansa muu, mistä asiakas on aidosti jo valmiiksi kiinnostunut.
Esimerkiksi vastineeksi sähköpostinsa antamisesta uutiskirjeen tilaaja voi saada ilmaisen e-kirjan, videon, pääsyn webinaariin tai jonkin muun resurssin. Yksi suosituimmista liidimagneeteista on alennustarjous, jolla asiakas voi saada prosentuaalisen tai euromääräisen alennuksen tulevasta ostoksestaan.
Lue myös: Mitä alennuskoodit ovat?
Liidimagneetit toimivat erityisen hyvin, jos tavoitteesi on sähköpostilistan kasvattaminen. Googlen ja Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan 90 % asiakkaista on valmiita jakamaan sähköpostiosoitteensa, jos se tarkoittaa erikoistarjouksen, kuten alennuksen, saamista.
Otetaan esimerkiksi saksalainen muotibrändi Bonprix, joka tarjoaa uutiskirjeensä tilaajille ilmaisen toimituksen. Yritys on usean vuosikymmenen liiketoiminnan aikana kerännyt sähköpostiosoitteen todennäköisesti kymmeniltätuhansilta asiakkailta, joita yhdistää kiinnostus muotia ja rahan säästämistä kohtaan.
Mikä valttikortti kohdistaa uusien trendien mainonta ja alennukset juuri heihin!
2. Käytä tarjouksia jotka ovat voimassa rajoitetun ajan
Rajoitetun ajan tarjoukset eli määräaikaiset tarjoukset ovat voimassa vain tietyn ajan. Voit asettaa tarjouksen saataville esimerkiksi vain muutamaksi tunniksi tai päiväksi. Rajoitetun ajan tarjousten tavoitteena on saada asiakkaat toimimaan nopeammin asettamalla alennuskoodille tai kupongille viimeinen voimassaolopäivä.
Niukkuuden markkinointi luo asiakkaalle käsityksen, että myytävä tuote tai palvelu kannattaa ostaa nyt, koska se on nyt halvempi.
Monet verkkokaupat käyttävät rajoitettuja tarjouksia tuotelanseerausten yhteydessä tai juhlapyhinä. Ne houkuttelevat asiakkaita, jotka vielä harkitsevat ostosta. He ovat kuitenkin tehneet jo taustatutkimusta ja rajanneet vaihtoehtojaan.
Kun ostoa harkitseva asiakas saapuu sivustollesi ja näkevät tarjouksen, he ymmärtävät sen tuoman lisäarvon: he saavat haluamansa alennuksella.
Jotta erottuisit kilpailijoista, tee hieman taustatyötä selvittääksesi millaisia tarjouksia muut myyjät tarjoavat. Jos kilpailijasi tarjoavat ilmaisen toimituksen ensimmäiseen ostokseen, tee samoin, mutta tarjoa päälle vielä 5 % alennus.
Käytä sähköpostimarkkinointia pitääksesi rajoitetut tarjoukset tilaajiesi mielessä. Luo kiireellisyyden tunne sisällyttämällä sähköposteihin countdown-laskuri, joka kertoo, mihin asti tarjous on voimassa.
3. Suunnittele millaisia tarjouksia tarjoat
Prosentti- ja euroalennukset ovat suosittuja, koska ne toimivat, mutta on olemassa myös muunlaisia tarjouksia. Verkkokauppiaalle on mukava saada uusia maksavia asiakkaita ja asiakkaalle saada mahdollisimman hyviä alennuksia, mutta yrityksen täytyy silti tehdä voittoa, eikä menettää rahaa.
Ennen kuin aloitat uuden kampanjan, mieti, mikä on kohdeyleisöllesi tärkeää. Asiakaskyselyt ovat erinomainen tapa saada lisätietoa siitä, mitä asiakkaat haluavat. Keräämäsi datan perusteella on helpompaa suunnitella alennuskoodistrategia.
Alennustarjous voi olla esimerkiksi:
- Ilmainen toimitus
- Alennus hylätystä ostoskorista
- Ilmainen lahja tai kaupanpäällinen
- Mahdollisuus voittaa arvonnassa
- Suosittele ystävällesi – alennus molemmille
Voit esimerkiksi tarjota liidimagneetteja verkkosivustollasi ja mitata konversiota Google Analyticsin kaltaisilla työkaluilla.
4. Luo palkitseva kanta-asiakasohjelma
Palkitsevat kanta-asiakasohjelmat ovat loistava tapa kannustaa asiakasuskollisuuteen. Vastineeksi siitä, että asiakkaat ostavat jatkuvasti sinulta kilpailijoidesi sijaan, he saavat eksklusiivisia alennuksia ja tarjouksia, jotka antavat asiakkaillesi lisäarvoa ja rahansäästöä. Mitä kauemmin asiakkaasi pysyvvät uskollisina, sitä arvokkaampia he ovat sinulle.
Lisäksi kanta-asiakasohjelmat näyttävät toimivan. Fortune Business Insightsin mukaan kanta-asiakasohjelmien odotetaan kasvavan 4,4 miljardista dollarista vuonna 2021 peräti 18,2 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. Tämä johtuu osittain tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämistä, jotka voivat tarjota yrityksille näkemyksiä uusia strategioita konversio-optimointiin.
Palkitse asiakasuskollisuus tarjoamalla erikoisalennuksia tai ilmaisia tuotteita. Voit jopa lähettää kiitostuotteen, kun asiakkaat saavuttavat kanta-asiakastasoilla tiettyjä virstanpylväitä tai kun asiakkuudessa on lähestyvä vuosipäivä.
Esimerkiksi lemmikkieläinten ruokia myyvässä Zooplus-verkkokaupassa rekisteröityneet asiakkaat keräävät ”zooPisteitä” jokaisesta käyttämästään eurosta. Kun pisteitä on karttunut tarpeeksi, asiakkaat voivat käyttää niitä ilmaisten tuotteiden lunastamiseen. Kosmetiikkakauppa Bearel hyödyntää jopa kolmea kanta-asiakastasoa, jossa jokaisella tasolla asiakkaat saavat käyttöönsä uusia etuja.
5. Käytä erilaisia jakelukanavia
Vaikka alennuskoodien ja -kuponkien lähettämisessä sähköpostitse on voimaa, sinun ei pitäisi luottaa pelkästään siihen. Monet käyttäjät blokkaavat uutiskirjeet perumatta, elleivät ne jo muutenkin päädy sähköpostiohjelman roskaposti- tai tarjoukset-osastoille.
Laajenna alennuskoodistrategioitasi ja kokeile myös muita kanavia. Listaa tuotteesi ja palvelusi suosituille alennuskoodi- ja kuponkisivustoille, ja testaa erilaisia menetelmiä tavoittavuuden maksimoimiseksi ja liidien kasvattamiseksi.
Yksi tapa kasvattaa asiakkaan todennäköisyyttä käyttää alennuskoodi on käyttää tekstiviestejä niiden jakamiseen. Tekstiviestien avausprosentti on 98 % ja yli kolmannes käyttäjistä myös klikkaa niitä. Älypuhelinten käyttö on edelleen kasvussa. Vuonna 2021 verkkokaupasta 71 % tapahtui älypuhelimella.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekstiviestimarkkinointi edellyttää suostumusta eli asiakkaiden antamaa lupaa vastaanottaa markkinointiviestejä. Suomessa on tiukat säännökset henkilötietojen käsittelystä ja suoramarkkinoinnista, joten yritysten on noudatettava tietosuojalainsäädäntöä ja varmistettava, että sillä on asianmukaiset suostumukset tekstiviestimarkkinoinnin harjoittamiseen.
Yksi tapa viedä alennuskoodien markkinointi ”nextille levelille” on tuoda uudet tuotteet ja alennukset yrityksen sosiaalisen median kanaville: Instagramiin, Facebookiin, Twitteriin, TikTokiin ja muihin, jossa on miljardeja käyttäjiä.
Kannattaa kuitenkin välttää alennusten ja kuponkien liiallista käyttöä. Jos tuotteesi tai palvelusi ovat aina alennuksessa, kampanjat kokevat inflaatiota, koska asiakkaan saama alennus ei tunnu enää niin arvokkaalta.
Vältä pettymys tuomalla alennuskoodit, kupongit ja tarjoukset asiakkaiden saataville erityisten myyntisesonkien aikana, kuten Black Fridayna, ystävänpäivänä ja sinkkujen päivänä. Nämä ovat ajankohtia, jolloin asiakkaat ovat joka tapauksessa taipuvaisia ostamaan enemmän.
6. Käytä luovia visuaalisia materiaaleja
Alennuskoodi on pohjimmiltaan pyyntö asiakkaalle ostaa jotain. Tästä syystä kuponki on helppo jakaa verkkokaupan sivuilla, sosiaalisessa mediassa, alennuskoodisivustoilla tai tekstiviestinä. Mutta missä siinä on hauskuus?
Asiakkaat arvostavat houkuttelevia visuaalisia elementtejä, joten sisällytä niihin huomiota herättäviä grafiikoita, värejä ja fontteja. Loppujen lopuksi haluat kuitenkin, että ne saavat asiakkaasi innostumaan, eikö?
Jos käytät sähköpostimarkkinointia, jaa tilaajat asiakassegmentteihin ja perusta markkinointisi kohderyhmään vetoaviin visuaalisiin elementteihin. Tarjoa erilaisia alennuksia ja tarjouksia eri asiakasarvosegmenteille.
Vie alennuskoodien markkinointi uudelle tasolle
Muista, että alennuskoodien markkinointi toimii parhaiten yhdessä muiden strategioiden kanssa. Pelkästään alennuskoodeihin ja kuponkeihin tukeutuminen yrityksen myynnin kasvattamisessa johtaa yleensä päinvastaiseen vaikutukseen, koska asiakkaat eivät näe saavansa lisäarvoa.
Asiakkaat saattavat tehdä ostoksia muissa verkkokaupoissa, joissa koettu arvo on korkeampi yksinkertaisesti siksi, että kilpailijasi ovat suunnitelmallisempia sen suhteen miten, milloin ja minkälaisia alennuksia he tarjoavat.
Ota hetki aikaa tutustuaksesi asiakkaisiisi ja heidän odotuksiinsa. Sitä kautta voit rakentaa paremman strategian markkinoida alennuskoodeja siten, että ne huomataan ja saat lisää asiakkaita.
Digitaaliaikana verkkokaupoista ostamisesta on tullut suositumpaa kuin koskaan ennen. Kun voit selata ja ostaa tuotteita ja palveluita kotisohvaltasi ja saada tuotteet vaikka kotiovelle toimitettuna, ei ole yllätys, että monet tekevät niin. Verkkokaupan kasvaessa on kuitenkin riski joutua huijausten ja vilpillisen toiminnan uhriksi.
Kuluttajalle on tärkeää, että hän pystyy tunnistamaan luotettavan verkkokaupan ennen ostosten tekemistä. Tässä blogijutussa keskustelemme luotettavan verkkokaupan tunnistamisesta ja siitä, miksi ihmisten tulee olla varovaisia tehdessään verkko-ostoksia. Toivottavasti jutustamme on sinulle hyötyä ja opit paremmin tunnistamaan luotetavan verkkokaupan epäluotettavasta.
Etsi merkkejä verkkokaupan luotettavuudesta
Tehdessäsi ostoksia verkossa, on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotta voit varmistaa, että asioit luotettavan verkkokaupan kanssa. Luotettavuuteen liittyvät signaalit osoittavat, että verkkokauppa on laillinen ja luotettava, ja että sieltä on turvallista tehdä ostoksia.

SSL-salatun sivuston tunnistat Chrome- ja Firefox-selaimissa osoitteen edessä olevasta lukko-symbolista.
Kiinnitä huomiota ainakin näihin kymmeneen luotettavuussignaaliin:
1. SSL-salaus
SSL (Secure Socket Layer) on tietoturvateknologia, joka salaa verkkoselaimen ja verkkosivuston käyttämän palvelimen välillä siirrettävän tiedot. SSL-salaus varmistaa, että arkaluonteiset tiedot, kuten luottokorttitiedot, henkilökohtaiset tiedot sekä kirjautumistiedot, siirretään salattuna ja turvallisesti, mikä vähentää riskiä, että hakkerit pääsevät kaappaamaan näitä tietoja.
2. Tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot
Verkkokaupan tietosuojakäytännössä kuvataan, miten verkkosivusto kerää, käyttää ja suojaa käyttäjätietoja, kun taas käyttöehdot määrittelevät verkkosivuston ja sen käyttäjien välisen laillisen sopimuksen. Vaikka molemmat näistä sivuista ovat tavalliselle käyttäjälle varsin tylsää luettavaa, ne kertovat, mikä taho sivuston takana toimii ja mitä tietoja se käyttäjistään kerää.
3. Yhteystiedot
Verkkokaupan taustalla toimivan yrityksen yhteystiedot on kriittinen luotettavuussignaali mille tahansa verkkokaupalle. Laillisella verkkokaupalla tulee olla selkeät ja helposti saatavilla olevat yhteystiedot, mukaan lukien yrityksen katuosoite, postinumero ja paikkakunta, sekä puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Lähtökohtaisesti suomalainen verkkokauppa on luotettavampi kuin eurooppalainen verkkokauppa ja eurooppalainen verkkokauppa on luotettavampi kuin aasialainen tai muualta maailmasta ponnistava verkkokauppa.
4. Verkkokaupan arvostelut ja kokemukset
Arovstelut ja oikeiden asiakkaiden kokemukset ovat jotain, joiden etsimiseen kannattaa käyttää muutama minuutti aikaa ennen ostoksen tekemistä. Älä luota verkkokaupan omilta sivuilta löytyviin ”kokemuksiin”, vaan tee Google-haku ”verkkokaupan_nimi kokemukset” löytääksesi asiakaskokemuksia riippumattomista lähteistä. Esimerkiksi Trustpilot on riippumaton ja läpinäkyvä alusta arvostelujen ja kokemusten löytämiseen.
5. Selkeät toimitus- ja palautuskäytännöt
Etsi verkkokaupan sivuilta tietoa toimitusajoista, toimitusvaihtoehdoista ja toimituskuluista. Selvitä, mikä on verkkokaupan palautuskäytäntö ja kuka maksaa palautuksesta koituvat kulut. Jos verkkokaupan sivuilta ei löydy näitä dokumentteja, se voi olla huijaus.
6. Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa
Tarkista verkkokaupan sosiaalisen median profiilit, joiden linkit löytyvät usein verkkosivuston alaosasta. Säännölliset päivitykset ja kommunikaatio asiakkaiden kanssa ovat luotettavan verkkokaupan tunnusmerkkejä. Sosiaalisen median sivuilta voit löytää myös todellisten käyttäjien kokemuksia kyseisen verkkokaupan kanssa toimineilta.
7. Tee Google-haku yrityksen nimellä
Verkkokaupan taustalla on lähes poikkeuksetta yritys. Tee Google-haku verkkokaupan taustayrityksen nimellä ja suodata hakutuloksista pois yrityksen omat sivut hakemalla esimerkiksi ”yrityksen_nimi -site:yrityksen_nimi”. Näin voit helposti löytää resursseja, joihin yritys ei itse ole päässyt vaikuttamaan. Tutustu myös yrityksen Google-arvosteluihin.
8. Huijarit toimivat somessa
Kun löydät kiinnostavan tuotteen tai palvelun sosiaalisesta mediasta, etenkin mainoksen muodossa, noudata erityistä varovaisuutta myyjän ja sen takana toimivaan yrityksen suhteen. Monet huijarit houkuttelevat asiakkaita poikkeuksellisilla hinnoilla kärkkyen heräteostoksia.
9. Käytä turvallisia maksutapoja
Luottokorttiyhtiöt, kuten Visa ja MasterCard, tarjoavat yleensä suojaa petoksia vastaan ja tarjoavat mahdollisuuden palauttaa maksun, jos ostos ei vastaa odotuksia. PayPalin ostajansuojaohjelma tarjoaa turvaa tapauksissa, joissa ostettu tuote ei saavu perille tai on virheellinen.
Vähemmän turvallisia tapoja ovat pankkisiirrot, kryptovaluutat ja sähköiset shekit. Älä koskaan lähetä käteistä rahaa millekään verkkokaupalle.
10. Valmistajan tiedot
Tutustu sen tuotteen valmistajaan, jonka aiot ostaa. Etsi tietoja valmistajan maineesta ja laadunvalvontaprosesseista. Harkitse tuotteiden ostamista vain valmistajilta, jotka tunnetaan korkealaatuisista tuotteista ja vastuullisuudesta.
Toivottavasti vinkeistämme oli sinulle hyötyä ja opit paremmin tunnistamaan luotettavat verkkokaupat epäluotettavista. Toivotamme onnistuneita verkko-ostoksia kaikille!
Tässä jutussamme paneudumme mielenkiintoiseen PostNordin kahdeksanteen Verkkokaupankäynti Euroopassa -raporttiin, josta nostamme esiin meidän suomalaisten kannalta mielenkiintoisia pointteja ja näkemyksiä verkkokaupankäynnistä Suomessa. Linkki koko raporttiin löytyy jutun lopusta.
Taustaa
PostNord on pääasiassa Pohjoismaissa toimiva postipalvelujen tarjoaja, joka perustettiin Tanskan ja Ruotsin postipalvelutarjoajien Post Danmark A/S:n ja Posten AB:n fuusiossa vuonna 2009 nimellä Posten Norden. Vuonna 2011 yhtiön nimi muutettiin PostNordiksi. Konsernin omistavat Ruotsin valtio (60 %) ja Tanskan valtio (40 %). Yhtiö työllistää yli 28 000 työntekijää kaikissa Pohjoismaissa Islantia lukuunottamatta.
PostNord on tutkinut Euroopan verkkokauppamarkkinoita vuodesta 2014 lähtien. Sen vuosittainen verkkokaupparaportti perustuu 12 000 haastatteluun Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa ja Tanskassa.
Kun jutussamme viitataan Eurooppaan, sillä viitataan yllä oleviin maihin, ellei toisin mainittu.
Kaikkiin haastatteluihin osallistui 15–79-vuotiaita vastaajia, noin tuhat jokaisesta maasta. Haastattelut suoritti tutkimusyhtiö Nepa ja online-vastaukset käsitteli Eurostat.
COVID-19-pandemian vaikutuksia
Suurin osa maailmasta on hitaasti toipumassa ja palaamassa kohti normaalimpaa elämää opeteltuaan elämään 18 kuukauden ajan koronaviruksen aiheuttaman pandemian kanssa.
Monet yhteiskunnan osa-alueet ovat joutuneet sopeutumaan koronaviruspandemian vaikutuksiin. Esimerkiksi Ruotsissa sähköisen kaupankäynnin kasvu on ollut ennennäkemätöntä (+40 %), ja sama trendi on havaittavissa muissakin maissa.
Verkkokaupankäynnin valtava kasvu ja fakta, että yhä useampi haluaa tilauksensa toimitettavaksi suoraan kotiovelle on asettanut haasteensa myös logistiikalle.
Minkälaisia vaikutuksia kotiinkuljetuksen suosion kasvamisella on hiilijalanjälkeemme ja ympäristöömme?
Joidenkin tutkimusten mukaan ihmisten liikkuminen väheni pandemian aikana jopa 40 % ja ilmaston lämpeneminen noin 36 %.
Kenties vaikutukset ovat siis positiivisia?
Suomalaisten verkko-ostaminen
PostNordin raportin mukaan Suomessa on 4,1 miljoonaa ihmistä, jotka ovat tehneet ostoksia netissä. Se on 95 prosenttia koko väkiluvustamme ja varmuudella väärin arvioitua tietoa.
Tilastokeskuksen mukaan alle 15-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä on 15,4 % ja yli 65-vuotiaiden 23,1 %. Yhteensä nämä ikäryhmät kattavat 38,5 % väestöstä ja on vaikea uskoa, että heistä edes suurin osa tekisi verkko-ostoksia.
Mutta tarkastellaan raporttia muilta osin.
Raportin mukaan suomalaiset käyttävät vuosittain verkko-ostoksiin keskimäärin 1 392 euroa, eli noin 116 euroa kuukausittain. Se on vähemmän kuin missään muussa Euroopan maassa Puolaa lukuunottamatta.
Kuukausittain verkko-ostoksia tekeviä on raportin mukaan 59 prosenttia suomalaisista. Vain Norjassa verkko-ostoksia tekevien osuus väestöstä on pienempi.
COVID-19-pandemian aikana Suomessa vain 30 prosenttia kuluttajista on tehnyt verkko-ostoksia useammin kuin tavallista. Kasvu on ollut vähäisempää vain Tanskassa.
Muutokset sähköisessä kaupankäynnissä
Verkkokauppaostoksiin käytetty rahamäärä on kasvanut kaikkialla Euroopassa. Keskimäärin verkko-ostoksiin kulutetaan 161 euroa enemmän.
Pandemian aikana yhä useampi kuluttaja on tehnyt verkko-ostoksia ja yhä useampi on tilannut sieltä tuotteita, joita hän ei ole ennen tilannut verkosta.
Aiempien vuosien tapaan verkosta tilaamista hyödyntävät eniten saksalaiset, britit ja italialaiset, joista 83-87 prosenttia on tehnyt verkko-ostoksia viimeisen kuukauden aikana. Suomalaisista vain reilu puolet.
Maailmanlaajuisesti sähköiseen kaupankäyntiin arvioidaan käytettävän lähes 4 biljoonaa euroa, mikä vastaa vajaata viidennestä kaikesta vähittäiskaupasta.
Vaikka luvut ovat epävarmoja, sähköisen kaupankäynnin odotetaan kasvavan Länsi-Euroopassa 26 prosenttia ja Keski- ja Itä-Euroopassa 29 prosenttia.
Pandemia on luonnollisesti vauhdittanut sähköistä kaupankäyntiä, mutta fyysisten myymälöiden uudelleenavaamisen jälkeen luvut voivat olla matalampia.
Euroopassa lähes 300 miljoonaa tekee ostoksia netissä
PostNordin raportin mukaan 297 miljoonaa eurooppalaisista on tehnyt verkko-ostoksia viimeisen vuoden aikana. Sitä ovat vauhdittaneet muun muassa 5G-verkkojen käyttöönotto monissa maissa.
Mitä eurooppalaiset shoppailevat netistä:
- Vaatteet ja kengät ~ 59 %
- Kodinelektroniikka ~ 39 %
- Kirjat ja äänikirjat ~ 37 %
- Kosmetiikka ~ 33 %
- Ruoka ~ 29 %
- Apteekkituotteet ~ 29 %
- Urheilu ja vapaa-aika ~ 27 %
- Kodin sisustus ~ 25 %
- Lelut ~ 21 %
- Lemmikkitarvikkeet ~ 21 %
- Ravintolisät ~ 19 %
- Ajoneuvoihin liittyvät tuotteet ~ 19 %
Pohjoismaissa suosituimpia tuoteryhmiä (vähintään 5 %) ovat:
- Vaatteet ja kengät ~ 11 %
- Apteekkituotteet ~ 9 %
- Kosmetiikka ~ 9 %
- Kodinelektroniikka ~ 7 %
- Kirjat ja äänikirjat ~ 5 %
- Ruoka ~ 5 %
- Urheilu ja vapaa-aika ~ 5 %
Suomalainen ei maksaisi lisää ympäristöystävällisyydestä
Kuten todettua, sähköinen liiketoiminta on kasvanut pandemian aikana kaikkialla Euroopassa.
Kysymys onkin, kuinka pysyviä pandemian aikaiset muutokset ovat, ja mitä muutoksia esimerkiksi Venäjän oikeudeton hyökkäys Ukrainaan, talouden taantuma ja globaali ruokakriisi tuovat verkkokaupankäyntiin.
PostNordin raportissa mielenkiintoisinta on suomalaisten suhtautuminen ympäristöön:
- 23 % suomalaisista on valinnut kotimaisen verkkokaupan vähentääkseen toimituksen ympäristövaikutuksia
- 16 % suomalaisista maksaisi toimituksesta enemmän jos se olisi ympäristöystävällinen
- 16 % suomalaisista olisi valmis maksamaan 3 euroa enemmän, jos toimitus olisi ympäristöystävällinen
Luvut ovat alhaisemmat kuin missään muussa Euroopan maassa.
Suomalainen haluaa tilauksensa mieluiten pakettiautomaattiin
Toinen mielenkiintoinen tieto suomalaisten verkko-ostamisesta on meille ominainen viehtymys kontaktittomaan toimitukseen.
Suomalaisista 34 % toivoo tilauksen toimitettavan mieluiten pakettiautomaatiin, kun muualla Euroopassa tilaus halutaan mieluummin kotiin kuljetettuna ja kuitattuna.
Vain Ruotsissa ja Norjassa toimitus halutaan mieluummin postilaatikkoon tai jaettuun postilaatikkoon.
Suomalaisten suosikkitoimitustavat:
- Nouto pakettiautomaatista ~34 %
- Toimitus postilaatikkoon ~27 %
- Nouto noutopisteeltä ~17 %
- Kotiinkuljetus digitaalisella lukolla ~12 %
- Kotiinkuljetus kuittauksella ~7 %
Suomalainen arvostaa mahdollisuutta valita mihin tilaus toimitetaan (56 %) sekä edullisia toimituskuluja (53 %), mutta arvostaa nopeaa toimitusta selvästi muita Euroopan maita vähemmän. Vain belgialaiset hosuvat meitä vähemmän.
Yli 70 % suomalaisista tekee verkko-ostoksia myös puhelimella
Suomi ei juurikaan poikkea muista Euroopan maista, mitä tulee verkko-ostosten tekemiseen älypuhelimella.
Suomessa 71 % kertoo ostaneensa netistä puhelimella. Osuus on kasvanut edellisvuodesta kaksi prosenttiyksikköä.
Myös muissa Euroopan maissa yli 70 % vastaajista tekee verkko-ostoksia myös puhelimella.
Puhelinostamisen edelläkävijöitä ovat Italia ja Espanja.
Suomi poikkeaa maksutottumuksissa
Euroopan maissa on hyvin erilaiset tottumukset verkko-ostosten maksamisessa.
Euroopanlaajuisesti suosituimat maksutavat on luottokortti, PayPal ja vastaavat sekä lasku.
Suomessa luottokorttimaksut ja PayPal eivät ole niin suosittuja kuin muualla Euroopassa. Vastaavasti verkkopankkien suoramaksut ja laskulla maksaminen on meillä yleisempää kuin muualla.
Suomen suosituimmat maksutavat:
- Luotto- ja pankkikortit ~30 %
- Lasku ~21 %
- Verkkopankkien suoramaksut ~21 %
- PayPal ja vastaavat ~20 %
- MobilePay ja muut mobiiliapplikaatiot ~3 %
Osamaksu ja postiennakko ovat vähemmän käytettyjä maksutapoja.
Yhteenveto
Verkkokaupankäynti on Suomessa edelleen muita Pohjoismaita jäljessä korkeasta digitalisaation tasosta huolimatta.
Etenkin vanhemmat ikäluokat ovat olleet skeptisempiä verkko-ostamisen suhteen, verrattuna esimerkiksi samoihin ikäryhmiin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Koronaviruspandemian aikana sähköisen kaupankäynnin osuus on kuitenkin ollut kasvussa.
Esimerkiksi niiden ihmisten osuus, jotka kertovat ostaneensa verkosta vähintään kerran kuukaudessa, on kasvanut Suomesssa 49 %:sta 59 %:iin.
Suomalainen online-shoppailija pähkinänkuoressa:
- 30 % on ostanut verkosta enemmän koronaviruspandemian aikana
- Käyttää verkko-ostoksiin keskimäärin 116 € kuukaudessa
- Ostaa verkosta vaatteita, kenkiä, kodinelektroniikkaa, kirjoja ja kosmetiikkaa
- Noutaa tilauksen mieluiten pakettiautomaatista
- Maksaa ostokset luottokortilla, suoramaksulla, PayPalilla tai laskulla
Mielenkiintoista.
Voit ladata PostNordin verkkokaupparaportin 2021 tästä linkistä. Lataaminen edellyttää sähköpostiosoitteen antamista.
Internetin välityksellä kaupaksi käyvät esimerkiksi kodinelektroniikka, muoti, varaosat ja tietotekniikka.
Suomen suosituimmat verkkokaupat TOP 50 -listalta löytyy varmasti paljon tuttuja nimiä, mutta myös monille uusia verkkokauppoja.
- Gigantti.fi
- Verkkokauppa.com
- Zalando.fi
- Motonet.fi
- Jimms.fi
- Prisma.fi
- Karkkainen.com
- Power.fi
- Thomann.de
- Xxl.fi
- Next.fi
- Cdon.fi
- Tokmanni.fi
- K-Rauta.fi
- Clasohlson.com
- Varusteleka.fi
- Adlibris.com
- K-Ruoka.fi
- Stockmann.com
- Suomalainen.com
- Biltema.fi
- Jysk.fi
- Stadium.fi
- Vaeltajankauppa.fi
- Lippu.fi
- Bauhaus.fi
- Kultajousi.fi
- Polar.com
- Ifolor.fi
- Eckeronline.fi
- Rajalacamera.fi
- Ticketmaster.fi
- Lush.fi
- Hobbyhall.fi
- Taloon.com
- F-secure.fi
- Emp.fi
- Ellos.fi
- Garmin.com
- Airbnb.fi
- Sotka.fi
- Intersport.fi
- Sanoma.fi
- Tiketti.fi
- Kodinterra.fi
- Multitronic.fi
- Budgetsport.fi
- Ebookers.fi
- Zalando-lounge.fi
- Jollyroom.fi
Listaus perustuu julkisiin internetlähteisiin, eikä ole välttämättä kovin tarkka, joskin suuntaa antava.
Kansainvälinen postialan järjestö IPC julkaisi tammikuussa 2022 vuosittaisen verkkokauppatutkimuksen tulokset. Tutkimukseen osallistui yli 33 000 verkko-ostajaa 40 eri maasta. Suomesta vastaajia oli 1 030.
Tutkimus vastaa moneen mielenkiintoiseen kysymykseen: Mistä maista suomalaiset ostavat juuri nyt? Miten brexit ja EU:n ulkopuolelta tulevien tavaroiden arvonlisäverovelvoite vaikuttivat verkko-ostamiseen? Ketkä tilaavat tavaraa suomalaisista verkkokaupoista?
Linkki Postin verkkosivuilla julkaistuun tutkimukseen jutun lopussa (vaatii sähköpostiosoitteen antamisen).

Kuva: Posti
Minkämaalaisista verkkokaupoista suomalaiset tilaavat
IPC-tutkimuksen mukaan suomalaiset tilaavat eniten Kiinasta, Saksasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.
10 suosituinta maata, joista suomalaiset tilasivat vuonna 2021 olivat (suluissa muutos edelliseen tutkimukseen):
- Kiina 40 % (-9 %)
- Saksa 42 % (+5 %)
- Ruotsi 24 % (+- 0 %)
- Iso-Britannia 19 % (- 5 %)
- Yhdysvallat 18 % (- 3 %)
- Viro 7 % (-1 %)
- Tanska 5 % (+2 %)
- Alankomaat 5 % (+3 %)
- Ranska 4 % (+1 %)
- Latvia 3 (+1 %)
Heinäkuun 2021 alussa Suomessa astui voimaan EU:n arvonlisäverodirektiivin muutos, josta lähtien kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tilatut tavarat on täytynyt tullata ja niistä on pitänyt maksaa arvonlisävero. Useimilla tuotteilla arvonlisäveron suuruus on 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista.
Tutkimuksen tuloksista voidaan havaita, että tullaus- ja alv-velvollisuus on varmasti ainakin osittain vaikuttanut Kiinasta (-9 %), mutta varmasti myös Yhdysvalloista (-3 %) tilaamiseen.
Suosittuja kiinalaisia verkkokauppoja ovat muun muassa AliExpress, Wish ja SHEIN.
Entä sitten brexit?
Vuonna 2016 britit pitivät neuvoa-antavan EU-kansanäänestyksen, jota seuranneen prosessin jälkeen Britannia erosi Euroopan Unionista 31.1.2020.
EU-eron seurauksena Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero 1.1.2021 alkaen.
Ainakin osittain brexitin seurauksena suomalaisten tilaaminen brittiläisistä verkkokaupoista on laskenut 5 prosenttiyksikköä.
Tunnettuja brittiverkkokauppoja edustavat esimerkiksi Amazon UK, Tesco ja Argos.
Brexitin myötä Britanniasta ostamisen hankaluuksiksi suomalaiset nimeävät ylimääräiset tullimaksut, hintojen nousun, hitaammat toimitukset ja ylimääräiset hallinnolliset ongelmat.
Nousussa Saksa ja muut EU-maat
Siinä missä suomalaisten tilaaminen kiinalaisista, yhdysvaltalaisista ja brittiläisistä verkkokaupoista on viime vuonna vähentynyt, tilaaminen Saksasta ja muista EU-maista on lisääntynyt.
Kun 2019 vain 30 % kertoi tehneen viimeisimmän verkko-ostoksensa toisesta EU-maasta, vuonna 2021 heidän osuus oli 42 %. Vastaavasti Kiina ja Hong Kong ovat menettäneet suosiotaan 43 prosentista 36 prosenttiin.
Saksalaisten nettikauppojen suosio ei ole yllätys, sillä esimerkiksi vaatekaupat Zalando Lounge, About You ja Bonprix tulevat Saksasta ja ilmeisesti myös toimittavat tilaukset siellä olevista varastoistaan.
Hieman yllättäen Tanska, Alankomaat ja Ranska ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa.
Montako alankomaalaista tai tanskalaista verkkokauppaa osaisit suoralta kädeltä nimetä?
Okei, Bol.com-verkkokauppa-alusta taitaa olla alankomaalainen ja iso osa Gigantin omistaman Elkjøp/Elgigantenin verkkoliiketoiminnasta taitaa tapahtua juutinmaan perukoilla.
Suurempi yllätys on, ettei Ruotsi ole kasvattanut suosiotaan edellisvuoteen verrattuna, vaikka varsin moni tunnettu online-kauppa tulee rakkaasta länsinaapuristamme. Ruotsalaisista kaupoista mainittakoon monen tuntemat H&M, Adlibris ja Zooplus.

Kuva: Posti
Verkkokauppa-alustojen suosio
Toinen erittäin mielenkiintoinen kohta IPC:n tutkimuksessa on verkkokauppa-alustojen suosio, sekä erityisesti suosioissa tapahtuneet muutokset.
Wishin suosion laskeminen parissa-kolmessa vuodessa 20 prosentista 13 prosenttiin ei ole yllättävää, mutta mielestäni eBayn suosion lasku (17 > 10 %) on. Toki täytyy huomioida, että moni on varmaankin tehnyt aiemmin ostoksia brittiläisen ebay.co.uk-sivuston kautta.
Amazonin, Zalandon ja CDON:in suosion kasvu ei ole yllättävää.
Amazonin liiketoimintamalli on nerokas ja onnistunut. Se tarjoaa valtavan valikoiman tuotteita mahdollisimman edullisesti sekä lyömättömän asiakaspalvelun. Se on onnistunut luomaan täysin itsenäisesti toimivat verkkosivustot kaikille tärkeimmille markkina-alueille (Euroopassa esim. amazon.de). Amazonin Suomi-kauppa avattaneen lähivuosina.
Zalando on Euroopan suurin muodin verkkoalusta ja sen brändättyjä laatikoita kanniskelevat ympäriinsä niin nuoret kuin vanhatkin shoppailijat. Zappos-klooniksi haukuttu kauppa yksinkertaisti muodin online-myynnin yksinkertaisella kikalla: tarjoamalla ilmaisen toimituksen ja ilmaisen palautuksen. Se tarjoaa jokaiselle jotakin ja sieltä ostaminen on helppoa.
Muistatko ajat, kun CDON.comista tilattiin lähinnä CD-levyjä ja DVD-elokuvia? Suoratoistopalveluiden yleistymisen myötä niitä ei osta juuri kukaan. Niinpä CDON perusti Marketplace-alustan, jota käyttää yli 1 500 ulkopuolista kauppiasta myydäkseen muotia, kodintuotteita, leluja, urheilutuotteita jne.
Ketkä tilaavat Suomesta?
Ketkä sitten tilaavat tuotteita suomalaisista verkkokaupoista?
IPC:n tutkimuksen mukaan naapurimme Ruotsista ja Virosta (14 %).
Perässä tulevat Tanska (11 %), Kiina (7 %) ja Sveitsi (6 %).
Viiden prosentin osuudella seuraavat Saksa, Intia, Alankomaat, Ranska ja Norja.
Olisi kiinnostavaa tietää, mitä tuotteita Suomesta myydään näihin maihin. Sitä tämä tutkimus ei kerro.
Yhteenveto
Ulkomailta ostaessa suomalaiset shoppailijat tilaavat eniten Kiinasta, Saksasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.
Heinäkuun 2021 voimaan astunut tullaus- ja arvonlisäveron maksamisen velvoite EU:n ulkopuolelta tilatessa on vähentänyt Kiinasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista tilaamista.
Niiden sijaan, kasvaneita markkinoita vuonna 2021 ovat olleet Saksa, Tanska, Alankomaat ja muut EU-maat.
Verkkokauppa-alustoissa kasvua ovat saavuttaneet Amazon, Zalando ja CDON, samalla kun eBayn ja kiinalaisen Wishin tilausmäärät ovat laskeneet.
Lataa IPC:n kansainvälinen verkkokauppatutkimus 2022 tästä (posti.fi)