Äänikirjat ovat ottaneet paikkansa suomalaisten sydämissä, ja monet meistä ovat joko vaihtaneet perinteiset painetut kirjat digitaaliseen muotoon tai vähintään alkanut kuluttamaan äänikirjoja perinteisen lukemisen rinnalla. Eikä ihme, sillä äänikirjat tarjoavat mahdollisuuden nauttia kirjallisuudesta silloinkin, kun silmät eivät ole vapaat – olitpa sitten liikkeellä, lenkillä, kotitöissä tai rentoutumassa auringossa. Kätevät äänikirjat tekevät kirjojen kuuntelusta entistä helpompaa ja nautinnollisempaa.
Juttu sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*).
Suomessa toimivat äänikirjapalvelut
Suomessa toimii neljä suurta äänikirjapalvelua
1. Storytel
Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista äänikirjapalveluista on Storytel*, joka tarjoaa laajan valikoimaan äänikirjoja ja e-kirjoja. Storytelin verkkosivuston mukaan se tarjoaa ”lähes miljoona tarinaa”.
Helppokäyttöisestä Storytelistä löydät elämäkerrat, dekkarit, romaanit, klassikot, scifiä, historiaa, jännitystä ja paljon muuta.
Storytelillä on neljä erilaista tilausmallia: basic, premium, unlimited ja family.
- Basic sisältää 20 tuntia luku- ja kuunteluaikaa kuukaudessa.
- Premium sisältää 100 tuntia luku- ja kuunteluaikaa kuukaudessa.
- Unlimited sisältää rajattoman määrän luku- ja kuunteluaikaa kuukaudessa.
- Family sisältää oman tilin 2-6 käyttäjälle ja 100 tuntia kuunteluaikaa/kk jokaiselle käyttäjälle.
Tätä kirjoitettaessa se tarjoaa 14 päivän ilmaisen kokeilujakson. Katso kaikki Storytel-tarjoukset tästä.
2. BookBeat
BookBeat on ”Suomen suosituin äänikirjapalvelu”, joka kertoo tarjoavansa yli 800 000 e- ja äänikirjaa.
BookBeatista* löydät tietokirjat, fantasiaa, huumoria, novelleja, runoja ja monenlaista muuta kuunneltavaa alkaen 9,99 €/kk.
BookBeatilla on kaksi tilauspakettia: basic- ja premium-paketti.
- Basic sisältää 20 tuntia kuukaudessa.
- Premium sisältää 100 tuntia kuukaudessa.
- Tiliin voi liittää maksullisia lisäprofiileja muille perheenjäsenille.
Tätä kirjoitettaessa BookBeat tarjoaa peräti 45 päivää maksutta. Katso ajankohtaiset BookBeat-tarjoukset tästä.
3. Nextory
Nextory tarjoaa ”satojatuhansia” luku- ja kuunteluelämyksiä e-kirjojen ja äänikirjojen kautta..
Nextorystä löydät dekkarit, hyvinvointikirjat, lastenkirjat, tositarinat, uni- ja rentoutumiskirjat, kauhua ja muuta alkaen 9,99 € kuussa.
Myös Nextoryllä on omat tilaustyyppinsä:
- Basic 25 tuntia kuukaudessa.
- Premium 100 tuntia kuukaudessa.
- Unlimited rajattomasti kuukaudessa.
Nextory poikkeaa muista äänikirjapalveluista siinä, että palvelussa voi luoda 4 erillistä profiilia. Kuitenkin vain 1 profiili voi käyttää sovellusta yhtä aikaa pl. Unlimited, jossa jopa 4 käyttäjää voi käyttää sovellusta samanaikaisesti.
Tällä hetkellä Nextorylle on saatavilla 30 päivän ilmaiskokeilu.
4. Elisa Kirja
Elisa Kirja* on ”se kotimainen äänikirjapalvelu”, joka tarjoaa laajan valikoiman suomenkielisiä äänikirjoja ja e-kirjoja.
Sen valikoimiin kuuluvat kuumimmat uutuudet, puhutuimmat kirjahitit ja rakastetuimmat klassikot, unohtamatta myöskään lastenkirjoja.
Elisa kirjan tilausmallit ovat:
- Elisa Kirja Mini 20 tuntia/kk
- Elisa Kirja Premium 110 tuntia/kk
Elisa Kirjan paras puoli on, että sinun ei välttämättä tarvitse ryhtyä kuukausitilaajaksi päästäksesi kuuntelemaan äänikirjoja, vaan voit ostaa niitä palvelusta myös omaksesi. Tätä hyödyttää heitä, jotka haluavat kuunnella äänikirjoja hissukseen omaan tahtiinsa, ilman kuukausitilaukseen sitoutumista.
Tällä hetkellä Elisa Kirjalle on saatavilla ilmainen 45 päivän kokeilujakso. Katso ajankohtaiset Elisa Kirja -tarjoukset tästä.
Hyödynnä tarjoukset ja säästä äänikirjapalveluissa
Digitaalisen median maailma on jatkuvassa liikkeessä ja kilpailu asiakkaista on kovaa. Tämä on johtanut siihen, että monet palvelut, kuten äänikirjapalvelut, joutuvat kilpailemaan asiakkaistaan erilaisten tarjousten ja etujen avulla.
Olitpa sitten innokas kirjatoukka tai vasta ottamassa ensiaskeleitasi äänikirjojen maailmassa, nyt on erinomainen aika hyödyntää näitä tarjouksia.
Monet Suomessa toimivista äänikirjapalveluista tarjoavat säännöllisesti erilaisia etuja, diilejä ja tarjouksia, etenkin uusille asiakkailleen. Esimerkiksi ilmaiset kokeilujaksot, alennuskoodit ja muut kampanjat voivat tuoda merkittäviä säästöjä äänikirjojen kuuntelijoille.
- Ilmaiset kokeilujaksot: Kaikilla Suomessa toimivilla äänikirjapalveluilla on melkein aina voimassa ilmainen kokeilujakso, jonka aikana voit tutustua palveluun ja sen tarjontaan. Tämä on erinomainen tapa testata eri palveluja ilman sitoutumista ja selvittää, mikä niistä vastaa tarpeisiisi parhaiten.
- Alennuskoodit: Juhlapäivinä, sesonkiaikoina tai erilaisten kampanjoiden aikana äänikirjapalvelut saattavat tarjota erillisiä alennuskoodeja, joilla voi saada esimerkiksi pidemmän ilmaisen kokeilujakson tai ylimääräisiä kuuntelutunteja. Seuraa tätä sivua pysäksesi ajan tasalla tarjouksista ja alennusmahdollisuuksista.
- Jäsenedut: Jos olet äänikirjapalvelun pitkäaikainen jäsen, osa palveluista saattaa tarjota sinulle erityisiä etuja. Seuraa käyttämäsi palvelun edut- tai tarjoukset-sivuja löytääksesi eksklusiivista sisältöä tai muita bonuksia, joita ei välttämättä tarjota uusille käyttäjille.
- Kanta-asiakasohjelmat: Jotkut palvelut voivat palkita aktiivisia kuuntelijoita ja uskollisimpia asiakkaitaan erityisillä eduille, kuten alennuksilla, ilmaisilla äänikirjoilla tai muilla bonuksilla.
- Suositteluedut: Osa palveluista voi tarjota palkintoja, jos suosittelet sitä ystävällesi ja hän liittyy jäseneksi. Palkinto voi olla ilmaisia kuukausia, alennuksia tai muita etuja.
Jos olet kiinnostunut kokeilemaan äänikirjapalvelua tai vaihtamaan nykyisen palvelusi, kannattaa pitää silmillä erilaisia diilejä ja tarjouksia, jotta voit hyödyntää ne ja säästää rahaa.
Ulkomaiset vaihtoehdot
Jos kuuntelet pelkästään englannin- tai muun kielisiä kirjoja, sinun kannattaa tutustua myös ulkomaisiin äänikirjapalveluihin. Tässä muutamia:
- Audible on Amazonin omistama palvelu, joka on erityisen suosittu Yhdysvalloissa. Se tarjoaa valtavan määrän äänikirjoja useilla eri kielillä.
- Libro.fm suunniteltiin alunperin tukemaan paikallisia riippumattomia kirjakauppoja. Kun tilaat äänikirjoja Libro.fm:n kautta, osa tuloista menee valitsemallesi paikalliselle kirjakaupalle.
- Scribd on monipuolinen palvelu, joka tarjoaa äänikirjojen lisäksi e-kirjoja, lehtiartikkeleja ja muita dokumentteja.
- Google Play Books. Vaikka Google on tunnetumpi sovelluskauppana, sillä on myös laaja valikoima äänikirjoja. Google Play Booksista voi myös ostaa yksittäisiä kirjoja ilman tilausta.
Yhteenveto
Äänikirjat ovat valloittaneet suomalaisten sydämet. Suomessa toimii useita äänikirjapalveluita, jotka pyrkivät houkuttelemaan sinut asiakkaakseen tarjoamalla erilaisia tarjouksia, ilmaiskokeiluja, alennuskoodeja ja muita etuja.
Tässä jutussa listasimme suosituimmat suomalaiset äänikirjapalvelut, käsittelimme niiden erilaisia tilausmalleja ja eroja toisiinsa, sekä tarjosimme muutamia ulkomaisia vaihtoehtoja.
Lisäksi kerroimme, että äänikirjapalveluiden välinen kilpailu on kovaa, ja ne joutuvat kilpailemaan tarjoamalla asiakkailleen erilaisia tarjouksia.
Äänikirjapalvelujen tarjoamia tarjouksia ovat mm. ilmaiset kokeilujaksot, alennuskoodit, jäsenedut, kanta-asiakasohjelmat ja erilaiset ”suosittele ystävällesi” -ohjelmat.
Hintatietoinen kuluttaja osaa vertailla paitsi eri äänikirjapalvelujen ominaisuuksia ja hintoja, myös hyödyntää niiden tarjoamat tarjoukset.
Huomaathan, että tämä blogijuttu on julkaistu elokuussa 2023. Kovasta kilpailusta johtuen äänikirjapalveluiden tilauspaketit, hinnat ja tarjonta vaihtuvat jatkuvasti. Ylläpidämme kuitenkin tarjoussivuja jatkuvasti.
Mikä verkkokauppa-alusta soveltuu parhaiten mihinkin käyttöön verkkoliiketoiminnassa? Verkkokauppojen maksutapoja tarjoava Paytrail on julkaissut pienen tauon jälkeen uuden raportin suomalaisten verkkokauppiaiden tunnelmia ja kokemuksia, joka tarjoaa apua verkkokauppiaiden liiketoimintaa palvelevan alustan valintaan.
- Kysely toteutettiin 15.2.–16.3.2023 välisenä aikana
- Siihen osallistui 676 verkkokauppiasta
- Verkkokauppa-alustat raporttia on julkaistu vuodesta 2017 lähtien
- Kyseessä on Paytrailin 6:s verkkokaupparaportti
Tässä blogijutussa julkaisemme muutamia mielenkiintoisia huomioita Paytrailin verkkokauppa-alustat raportista. Jutun lopusta löydät linkin Paytrailin raporttiin.
80 % vastaajista on tyytyväisiä verkkokauppa-alustaansa
Raportissa 545 eli 80 % vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväisiä käyttämäänsä verkkokauppa-alustaan.
60 % vastaajista ilmoitti myyvänsä vain yrityksille, ja 16 % myy tuotteita tai palveluita vain yrityksille.
80 % vastaajista myy fyysisiä tuotteita ja 12 % digitaalisia tuotteita.
13 % vastaajista on harkinnut verkkokauppa-alustan vaihtamista. Liki puolella (47 %) vaihtamista harkitsevista yrityksistä liikevaihto on alle 100 000 euroa.
Vasta verkkokauppa-alustaa valitsemassa olevista kuitenkin 30,2 % aikoo myydä digitaalisia tuotteita ja 44,2 % palveluita.
Vastaajissa painottuvat pienet yritykset
Suurin osa Paytrailin kyselyyn vastanneista verkkokauppiaista on pieniä tai keskisuuria yrityksiä, jotka ovat tehneet verkkoliiketoimintaa 0-5 vuotta, mutta mukana on myös yli viidennes (22 %) isoja, yli miljoonan liikevaihtoa tekeviä yrityksiä.
Verkkokaupan osuus liikevaihdosta jakautuu muuten tasaisesti, mutta ryhmä ”alle 10 % liikevaihdosta” on vastaajien joukossa suurin (23,2 %) ja vastaavasti ”100 % liikevaihdosta” toiseksi suurin (15,6 %).
Suurin osa verkkokauppiaista myy fyysisiä tuotteita Suomeen
Kyselyyn vastanneista verkkokauppiasta 95,7 %:lla on suomalaisia asiakkaita, mutta yli viidennes (22,3 %) myy tuotteitaan tai palvelujaan myös kansainvälisesti.
Samoin suurin osa (95,7 %) verkkokauppiaista tekee kuluttajakauppaa, mutta lähes kuusi kymmenestä (59,9 %) myy myös yrityksille. B2B-kauppaa tekevien yrityksien osuus on noussut jopa 15 % edelliseen kyselyyn verrattuna. Suurimmalle osalle (68,1 %) yritykset eivät kuulu verkkoliiketoiminnan kohderyhmään.
Maailman digitalisoitumisesta huolimatta kahdeksan kymmenestä myynnistä on fyysisiä tuotteita (vs. 12,5 % digitaalisia tuotteita).
Verkkokauppojen valikoiman laajuus vaihtelee seuraavasti:
- 0-50 tuotetta: 36,8 %
- 51-100 tuotetta: 13,4 %
- 101-500 tuotetta: 21,6 %
- 501-1000 tuotetta: 9,0 %
- yli 1000 tuotetta: 19,2 %
Tyytyväiset verkkokauppiaat, vaihtajat ja aloittajat

Tyytyväisten, vaihtajien ja aloittavien verkkokauppojen väliset erot kyselytutkimuksessa.
Paytrailin verkkokauppa-alustat raportissa verkkokauppiaat on tällä kertaa kolmeen ryhmään:
- verkkokauppa-alustaansa tyytyväiset toimijat
- verkkokauppa-alustan vaihtoa harkitsevat toimijat sekä
- verkkokauppa-alustan valintaa vielä pohtivia
Suuren suuria eroja ryhmien välisissä vastauksissa ei ollut, mutta tässä joitakin yksittäisiä huomioita:
- Tyytyväisistä verkkokauppiaista hieman suurempi osa (60,7 %) tekee myös B2B-kauppaa verrattuna vaihtajiin (54,9 %) ja aloittaviin (53,5 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi enemmän digitaalisia tuotteita (30,2 % vs. 12,0 % ja 15,4 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi vähemmän fyysisiä tuotteita (53,5 % vs. 80,3 % ja 82,4 %).
- Aloittavat verkkokaupat myyvät selvästi useammin myös palveluita (44,2 % vs. 23,6 % ja 18,7 %).
- Aloittavien verkkokauppojen liikevaihto on luonnollisesti useammin alle 100 000 euroa (62,8 %), kuin pidempään verkkoliiketoimintaa tehneillä (35,9 % ja 47,3 %).
- Aloittavilla verkkokaupoilla myytävien tuotteiden määrä on selvästi useammin alle 50.
Tyytyväiset verkkokauppiaat myyvät entistä enemmän yrityksille
Verkkokauppa-alustaan tyytyväisistä verkkokauppiaista 80 % myy fyysisiä tuotteita, 12 % digitaalisia tuotteita ja 23,6 % palveluita. Matkailutuotteita myy vain 4,2 %.
Tyytyväisistä 35,9 prosentilla on alle 100 000 euron liikevaihto ja yli 500 000 euron liikevaihtoon yltää 37,4 % verkkokauppiaista.
Alustaansa tyytyväisistä verkkokauppiaista 95,6 & myy Suomessa ja 21,2 % kansainvälisesti. 96,1 % myy tuotteita ja palveluja kuluttajille ja aiempaa vuosia useampi (60,7 %) myös yrityksille.
Kyselyyn osallistuneet verkkokauppiaat myivät monenlaisia tuotteita kirjoista fanituotteisiin, huonekaluista autonrenkaisiin ja urheilutuotteista valokuvatuotteisiin.
Verkkokaupan kehitys haastaa alustat
Verkkokauppa on ottanut viime vuosina isoja harppauksia perinteisestä tuotekaupasta kohti digitaalista maailmaa, jossa melkein mitä tahansa voi ostaa ja myydä verkossa. Verkkokaupan arkipäiväistymisen myötä yhä useampi haluaa tilata myös yrityksen tarvitsemia tuotteita ja palveluita verkosta. Vuonna 2022 B2b-verkkokaupan arvo oli 23 miljardia euroa.
Verkkokauppa-alustaa valittaessa kannattaa ajattella myös tulevaa ja varmistaa, ettei tekniikka rajoita kasvua.
Verkkokauppiaat odottavat verkkokauppa-alustalta seuraavia asioita:
- Monipuoliset toiminnallisuudet
- Ylläpidon selkeys
- Markkinoinnin ja myynnin työkalut
- Integraatiot
- Käytettävyys asiakkaalle

Verkkokauppiaille tärkeimpiä ominaisuuksia ovat verkkokauppa-alustan helppokäyttöisyys, hinta-laatusuhde ja muokattavuus.
Verkkokauppiaat haluavat alustan sisältävän laajasti toiminnallisuuksia, jotka ovat muokattavissa omiin tarpeisiin sopiviksi, halutut maksutavat, kieliversiot ja mahdollisuuden tehdä myös yrityskauppaa.
Verkkokauppa-alustan tulee olla helppo ja nopea käyttää sekä ylläpitää, ja kauppaa tulee voida muokata myös ilman koodaustaitoja. Tuotteiden muokkaamisen tulee niin ikään olla helppoa ja varastohallinta selkeä.
Verkkokauppa tulee voida olla integroitavissa ERP-toiminnanohjausjärjestelmiin, myymälän kassajärjestelmiin ja varastonhallintaan sekä CRM-järjestelmiin.
Verkkokauppa-alustassa tulee olla mahdollisuus tehdä sähköpostimarkkinointia ja integroida ohjelmisto sähköpostiin. Verkkokauppiaat haluavat alustan mahdollistavan myös myyntiraportit sekä sisältävän hakukoneoptimoinnin kannalta keskeiset toiminnot.
Liitännät Googlen mainostyökaluihin ja sosiaalisen median alustoille nähdään plussina, samoin kuin mahdollisuus automatisoida markkinointi, analytiikka ja tekoäly.
Verkkokauppiaat odottavat, että verkkokauppa on asiakkaalle selkeä ja käyttäjäystävällinen, joka toimii hyvin myös mobiililaitteilla. Kaupan visuaalisen ilmeen tulee olla houkutteleva ja tyylikäs, ja sivujen tulee latautua nopeasti.
Suosituimmat verkkokauppa-alustat Suomessa 2023
Paytrailin verkkokauppa-alustat raportin kyselyyn vastanneiden 676 verkkokauppiaiden käyttämät verkkokauppa-alustat Suomessa ovat:
- WooCommerce ~27 %
- Shopify ~14 %
- MyCashFlow ~9 %
- Oma alusta ~9 %
- ePages/Vilkas ~6 %
- Finqu ~3 %
- Magento/Adobe Commerce ~3 %
- Webnode ~3 %
- Prestashop ~2 %
- Fonecta Kotisivukone ~1 %
- Flowwy ~1 %
- Ecwid ~1 %
- Oscar eCommerce ~1 %
- Shuriken ~1 %
- Hellewi ~1 %
- Bokun ~1 %
- Refox ~1 %
- Opencart ~1 %
- Muu ~16 %
Kyselytuloksia arvioitaessa on syytä huomata, että osa alustatoimittajista on jakanut kyselyä asiakkailleen toisia aktiivisemmin, mikä saattaa näkyä tuloksissa.
Tyytyväisten verkkokauppiaiden käyttämät alustat ovat WooCommerce (29,7 %), Shopify (15,3 %), MyCashFlow (8,5 %), oma alusta (9 %) sekä ePages/vilkas (5,2 %).
Ne ovat saaneet parhaat arvosanat verkkokauppiailta helppokäyttöisyydessä, muokattavuudessa, hinnoittelussa, suosituksissa sekä yhteensopivuudessa yrityksen omiin järjestelmiin.
WooCommerce on suosituin

Mikä sai verkkokauppiaat valitsemaan alustaksi WooCommercen.
WooCommerce on yksi suosituimmista ja laajimmin käytetyistä verkkokauppa-alustoista myös maailmanlaajuisesti. Se on WordPressin avoimen lähdekoodin laajennus, joka tarjoaa kattavan ja monipuolisen ratkaisun verkkokaupan perustamiseen ja hallintaan.
WooCommerce on helppokäyttöinen ja joustava ympäristö, joka mahdollistaa fyysisten tuotteiden, digitaalisten tuotteiden, ladattavien tuotteiden kuin palveluidenkin myymisen verkossa. Lisäksi sille on tarjolla laaja valikoima lisäosia ja teemoja, joiden avulla verkkokauppaa voi muokata oman brändin näköiseksi ja tarjota parhaan mahdollisen ostokokemuksen.
WooCommercen avulla voit hallita tuotteiden inventaariota, hinnoittelua, toimitustapoja, maksutapoja ja alennuksia. Voit myös seurata tilauksia, lähettää sähköposti-ilmoituksia asiakkaille sekä analysoida myyntidataa.
Se sopii erinomaisesti pienille, vasta aloittaville verkkokauppiaille, mutta skaalautuu helposti vastaamaan isompien yrityksien tarpeisiinkin. Lisäksi WooCommerce on suosittu alusta kehittäjien keskuudessa, mikä tarkoittaa, että saatavilla on runsaasti tukea, laajennuksia ja resursseja verkkokaupan kehittämiseen ja laajentamiseen.
Alustan vaihto houkuttelee vain pientä osaa
Kyselyyn vastanneista vain 13 % on harkinnut verkkokauppa-alustan vaihtamista. Suurin osa (40 %) niistä on pienimpiä yrityksiä, mutta vaihtoa harkitsee myös moni yli 500 000 euron liikevaihtoa tekevä yritykset.
Vaihtoa suunnittelevista yrityksistä on tällä hetkellä käytössään:
- ePages/Vilkas ~18,7 %
- WooCommerce ~13,2 %
- MyCashFlow ~9,9 %
- Oma alusta ~7,7 %
- Oscar eCommerce/Shopify/Webnode ~5,5 %
Vaihtamishalut liittyvät usein verkkokauppa-alustan toiminnallisuuksiin ja soveltuvuuteen omiin käyttötarpeisiin. Myös hinnoittelu ja koettu kalleus koettiin usein syyksi harkita alustan vaihtoa.
Vaihtoa suunnittelevista toivoo alustan jatkuvaa kehittämistä ja kehityksessä mukana pysymistä. Osalle ulkoasun tai kaupan muokkaaminen on rajoittunutta tai vaikeaa, tai alustasta puuttuu ominaisuuksia.
Vaihtoa harkitsevat ja aloittavat verkkokauppiaat ovat suunnitelleet siirtymistä seuraaville alustoille:
- Shopify ~40
- WooCommerce ~29
- Oma alusta ~16
- ePages/Vilkas ~14
- MyCashFlow ~14
Huom. Luvut ei prosentteja vastaajista, vaan mainintoja.
Huomioi nämä seikat verkkokauppa-alustan valinnassa
Verkkokauppa-alustojen ominaisuuksien vertailu voi tuntua työläältä varsinkin, jos ne eivät ole sinulle ennalta tuttuja.
Huomioi ainakin nämä asiat verkkokauppa-alustaa valitessasi:
- Toiminnallisuudet: tuotetyypit, tuote- ja varastohallinta, alennuskoodit, integraatiot muihin järjestelmiin
- Asiakaskunta: kuluttajat, yritykset vai molemmat? Vain Suomessa vai myös kansainvälisesti?
- Hinta: alustan hinta, verkkokaupan rakentaminen, ylläpito sekä juoksevat kustannukset
- Helppokäyttöisyys: käytettävyys, helppo ylläpito, tuen saatavuus
- Raportit: kaupan kehittämisen sekä myynnin ja markkinoinnin kannalta olennaisten raporttien saatavuus
- Käyttäjäystävällisyys: helppo ja selkeä navigointi ja ostopolku sekä tietokoneella että mobiililaitteilla
- Visuaalinen ilme: ulkoasu on viesti, joka houkuttelee ostamaan
Lataa raportti itsellesi
Oletko kiinnostunut suomalaisten verkkokauppiaiden käyttämistä verkkokauppa-alustoista? Haluaisitko tutustua tässä blogijutussa lähteenä käytettyyn raporttiin tarkemmin?
Voit ladata raportin (pdf) itsellesi Paytrailin verkkosivuilta osoitteesta: https://www.paytrail.com/raportti/verkkokauppa-alustat-suomessa.
Raportin lataaminen edellyttää sähköpostiosoitteen antamista.
Tässä jutussa käytetyt kuvat ja graafit: Paytrail
Digitaalisten kameroiden ja älypuhelimien yleistymisen myötä valokuvien ottaminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Nykyään voimme tallentaa tärkeimmät hetkemme elämässämme vain napin painalluksella ja tallentaa kuvat digilaitteellemme. Kun kuva tallentuu digitaalisessa muodossa, se usein unohtuu laitteen arkistoihin, eikä tärkeää hetkeä tule enää myöhemmin muisteltua niin kuin ennen.
Monilla meistä syntyy halu muuttaa upeimmat kuvat fyysisiksi, käsin kosketeltaviksi valokuviksi, joita voimme helposti esitellä ystäville ja perheenjäsenillemme. Mutta miten muuttaa digikuvat valokuviksi mahdollisimman edullisesti? Tässä blogijutussa esittelemme muutamia vinkkejä ja verkkosivustoja, jotka auttavat muuttamaan digikuvat valokuviksi netin välityksellä mahdollisimman edulliseksi.
Joten hypätään digikuvien teettämisen maailmaan!
Vertaile hintoja
Kun etsit edullisinta vaihtoehtoja digikuvien teettämiseen valokuviksi, kannattaa tehdä huolellista hintavertailua eri palvelujen välillä.
Kyllä, netistä löytyy runsaasti erilaisia digikuvien tulostus- ja kehityspalveluja, mutta niiden hinnat vaihtelevat merkittävästi.
Vertailemalla hintoja voit tehdä tietoisen päätöksen, joka perustuu hinta-laatusuhteeseen ja valita omalle budjetillesi sopivan palvelun.
Muista, että halvin vaihtoehto ei tarjoa välttämättä parasta laatua, joten on tärkeää löytää tasapaino edullisen hinnan ja hyvän tulostuslaadun välillä.
Hyödynnä tarjoukset
Useat yritykset ja verkkosivustot tarjoavat säännöllisesti erilaisia alennuksia ja tarjouksia digikuvien teettämiseen.
Jos teetät digikuvia usein, kannattaa tilata muutaman digikuvia valokuviksi tarjoavan verkkokaupan uutiskirje sähköpostiisi. Seuraa usein käyttämiäsi yrityksiä sosiaalisessa mediassa, jossa ne voivat jakaa erikoistarjouksia ja alennuskoodeja.
Hyödynnä myös eri palveluiden ensitilaajan edut. Monet verkkokaupat houkuttelevat asiakkaita tarjoamalla heille esimerkiksi 15 % alennuksen ensimmäisestä tilauksesta tai ilmaisen toimituksen.
Käytä digikuvapalveluja
Digikuvapalvelut tarjoavat turvallisen tavan tallentaa digikuvasi pilvipalveluun. Voit ladata kuvat suoraan selaimella palveluun, joka säilyttää ne ja varmuuskopioi ne automaattisesti. Tämä varmistaa, että kuvasti on turvassa, vaikka laitteellesi tapahtuisi jotain odottamatonta.
Digikuvapalveluissa voit järjestää kuvasi ja kategorisoida ne haluamallasi tavalla. Voit luoda kansioita, luokitteluja ja albumeja, jotka auttavat sinua löytämään haluamasi kuvat helposti. Monissa palveluissa voit lisätä digikuviin avainsanoja ja tageja, jotka auttavat niiden löytämistä tulevaisuudessa.
Palveluiden avulla voit jakaa kuvasi helposti perheen, ystävien tai muiden kanssa, tai jakaa niitä somessa. Monet digikuvapalvelut tarjoavat myös mahdollisuuden tilata digikuvia tulosteina suoraan.
Ifolor
Kaikki suomalaiset tuntevat Ifolorin (entinen Ifi), joka valmistaa digitaalisista kuvatiedostoista valokuvia ja muita kuvatuotteita. Vuonna 2020 Ifolor oli Pohjoismaiden johtava kuvatuotteiden valmistaja, ja eniten asiakkaita sillä oli juuri Suomesta.
Valokuvien, valokuvakehysten, photo booth -kuvien, neliö- ja retrokuvien lisäksi Ifolorilla on mahdollista teettää omista digikuvista niin kuvakirjat, kuvakortit, kuvakalenterit, canvas- ja sisustustaulut kuin monenkirjavat kuvalahjatkin mukeista t-paitoihin, pyyhkeistä tyynyihin, kauppakasseista avaimenperiin, puhelimen suojakuorista hiirimattoihin ja niin edelleen.
Tätä kirjoitettaessa digikuvien teettäminen valokuviksi maksaa alkaen 0,18 senttiä per kuva, joten palvelu ei ole missään nimessä kallis. Kun teetät vähintään 10 digikuvaa, saat lisäksi 50 % alennuksen, eli saat digikuvat teetettynä vain 0,09 €/kpl. Lisäksi digikuvat valokuviksi on Ifolorin Avainlippu-tuote – toisin sanoen, teettämällä digikuvat valokuviksi Ifolorilla, ostat työtä Suomeen. Kuvat valmistetaan Keravan tehtaalla ja ne toimitetaan sinulle muutamassa päivässä.
Ifolorin valokuvat teetetään ensiluokkaiselle valokuvapaperille, joka toistaa värit erinomaisesti ja säilyttää muistot vuosikymmeniä. Voit valita valokuvien koon neljästä eri kokovaihtoehdosta: 10×10–18 cm, 11×11–17 cm, 13×13–19 cm tai 20 x 20–30 cm.
Smartphoto
Smartphoto on yksi markkinoiden johtavista digitaalisten valokuvien kehittäjistä Euroopassa. Vuonna 1972 ExtraFilm-nimisenä perustettu yritys palvelee vuosittain yli neljää miljoonaa asiakasta ympäri Eurooppaa.
Valokuvien lisäksi Smartphoto luo korkealaatuisia valokuvatuotteita, kuten kuvakirjoja, kuvakortteja, kuvakalentereita, seinäkoristeita ja hauskoja kuvalahjoja, kuten puhelinten suojakuoria, mukeja ja kuvamagneetteja.
Smartphoto pyrkii olemaan edullinen, helppo, nopea, helposti saavutettavissa oleva ja hauska digikuvien ja valokuvatuotteiden tarjoaja.
Smartphoton hinnat digikuvien teettämisessä valokuviksi on tällä hetkellä alkaen 0,16 €/kpl, joten se on hieman edullisempi kuin kotimainen Ifolor, kun toimituskuluja ei huomioida.
Katso Smartphoto-alennuskoodit ja -tarjoukset tästä.
Tunnin Kuva
Useimmat suomalaiset tuntevat Tunnin Kuvan. Se on 23 eri paikkakunnalla toimiva valokuvaliikeketju, jonka verkkosivuilta voi tilata digikuvat valokuviksi ja noutaa liikkeestä nimensä mukaisesti usein jo ”tunnin kuluttua”.
Tunnin Kuvan etuja ovat laaja myymäläverkosto ja mahdollisuus teettää digikuvat valokuviksi vaikka omasta puhelimesta olipa käytössäsi sitten iPhone- tai Android-älypuhelin, iPad- tai Android-tabletti, PC- tai Mac-tietokone, USB-tikku, muistikortti tai vaikka koko kamera.
Tilausmääristä ja kuvakoosta riippuen Tunnin Kuvan 10×15-kuvien hinnat vaihtelevat 0,29–0,49 € välillä, joten edullisemmassa päässä se ei liiku.
Minnti
Minnti.fi oli itsellekin uusi tuttavuus, mutta kyseessä näyttää olevan jo vuonna 2007 perustettu latvialainen digikuvien ja kuvatuotteiden verkkokauppa. Minnti on tätä kirjoitettaessa edullisin tapa muuttaa digikuvat valokuviksi, sillä palvelun klassinen printtaustyyppi maksaa vain 0,08 €/kpl, joskin kyseessä on jonkin sortin (ehkä) väliaikainen tarjous 0,14 €/kpl:een normaalihinnasta.
Kovin montaa kokemusta tosin Minnti-verkkokaupasta tai sen tuottamien valokuvien laadusta ei netistä vielä tällä hetkellä löydy.
Fotonetti
Fotonetti.fi on torniolaisen KopioX-yrityksen kuvapalvelu, jonka kautta voi tilata digikuvat valokuviksi. Vakiokokoisten digikuvien teettäminen valokuviksi näyttää kustantavan tällä hetkellä 0,49 €/kuva, joten mitenkään edullisesta digikuvien teettäjästä ei ole kyse.
Valokuvien lisäksi Fotonetti tarjoaa ripustusvalmiille valokuvalevylle tulostettavia kuvia, kuvakortteja, kuvakirjoja sekä tarkalleen haluamasi kuvakokoja.
Fotoyks
Vuodesta 1976 toiminut Fotoyks tarjoaa aitoja valokuvia, jotka valmistetaan aidolle Fuji Crystal Archive DPII Professional -valokuvapaperille.
Fotoyhden valokuvat voittivat MikroPC-lehden kuvapalvelutestissä niin parhaan palkinnon kokonaispisteissä, työn laadussa, toimitusajassa kuin hinnassakin.
Fotoyks-palvelun tarjoushinta kuville on 0,295 €/kuva, kun tilaat valokuvia vähintään 50 € arvosta.
ColorKolmio
ColorKolmio on kaarinalais-vantaalainen yritys, joka tarjoaa digikuvien teettämistä valokuviksi alkaaen 0,15 €/kuva.
Yrityksen ohjelmasta löydät myös panoraamavaihtoehdot koossa 10x20cm, mobiilipuhelinformaatit 10x18cm sekä suurennokset aina 50x75cm asti.
Kuvillesi voit aina valita joko kiiltävän- tai mattapinnan. Kiiltävä pinta tuo kuvaan tiettyä ylellisyyttä, kun taas mattapinta huokuu käytännöllisyyttä.
Tutustu paikallisiin tulostusliikkeisiin
Vaikka netissä toimivat digikuvapalvelut ovat helppo, kätevä ja suosittu menetelmä tuottaa digikuvat netistä edullisesti, kannattaa tutustua myös lähellä oleviin vaihtoehtoihin.
Paikallisessa valokuvaliikkeessä saat aina henkilökohtaista palvelua, ja liikkeen asiantuntijat voivat auttaa sinua valitsemaan sopivan tulostusmateriaalin, koon ja muut ominaisuudet.
Paikallisesta tulostusliikkestä saat tulosteet saman tien, eikä sinun tarvitse odottaa toimitusta. Voit myös nähdä ja arvioida valokuvat ennen maksamista.
Säästä tilaamalla kerralla suurempia määriä
Kun haluat säästää rahaa digikuvien tulostamisessa, harkitse suurempien määrien tilaamista kerralla. Monet tulostuspalvelut tarjoavat määräalennuksia ja muita etuja, kun tilaat kerralla suurempia määriä digikuvia.
Tilaamalla kerralla enemmän valokuvia säästät varastotilaa ja aikaa tulevaisuudessa. Sen sijaan, että tekisit useampia tilauksia erikseen, sinulla on valmis määrä valokuvia, silloin kun niitä tarvitset.
Suuremmat tilausmäärät sopivat erinomaisesti esimerkiksi lahjoiksi tai tapahtumiin. Voit tilata tulosteita perheenjäsenillesi, ystävillesi tai juhlatilaisuuksiin.
Suuremmat tilausmäärät hyödyttävät sekä yksityis- että yritysasiakkaita. Yksityishenkilöt saavat paljousalennuksia esimerkiksi perhekuvien tai lomamuistojen tallentamiseen, kun taas yritykset voivat hyödyntää suurempia tilausmääriä markkinointitarkoituksiin.
Valitse edullisempi tulostusmateriaali
Kun etsit tapoja säästää digikuvien muuttamisessa valokuviksi, yksi hyvä vaihtoehto on valita edullisempi tulostusmateriaali.
Mattapaperi on usein edullisempi vaihtoehto kiiltävälle paperille. Vaikka kiiltävä paperi voi tarjota syvemmät värit ja visuaalisesti usein kiehtovammann kiiltävän pinnan, myös mattapaperilla saavutetaan erinomaisia tuloksia.
Tulostuspalvelut tarjoavat usein kalliimpia premium-vaihtoehtoja ”oletuksena”. Selvitä, voitko vaihtaa painopaperin edullisempaan.
Huomioi myös toimituskulut
Vertaa myös toimituskulujen hintoja eri kuvapalvelujen välillä, sillä ne vaihtelevat merkittävästi.
Perinteisesti kotimaiset toimijat tarjoavat edullisemmat toimituskulut tai ilmaisen toimituksen ainakin silloin, kun tilauksesi täyttää tietyn minimin.
Useimmissa kuvapalveluissa toimitus on tietyn ostorajan jälkeen ilmainen. Pohdi voisitko tilata lisätuotteita tai tehdä kimppatilauksen säästääksesi toimituskulut.
Hyödynnä alennuskoodit ja sometarjoukset
Etsi verkkosivustoja, jotka tarjoavat alennuskoodeja digikuvien tulostamiseen ja hyödynnä tarjoukset säästääksesi rahaa tilauksessasi.
Seuraa suosituimpia digikuvapalveluita sosiaalisessa mediassa, Monet digikuvapalvelut tarjoavat seuraajilleen eksklusiivisia alennuksia, tarjouksia ja alennuskoodeja tarjotakseen heille tietoa uusista tuotteista, kampanjoista, tarjouksista sekä mahdollisista alennuskoodeista.
Pysy ajan tasalla ajankohtaisista tarjouksista ja mahdollisista alennuskoodeista ottamalla suosikkibrändisi seurantaan joko uutiskirjeen tai some-lähteiden välityksellä.
Kun löydät alennuskoodin, varmista, että se on voimassa ja että mitä etuja se tarjoaa. Tarkista myös koodin kirjoitusasu.
Sosiaalinen media on erinomainen resurssi alennusten ja erikoistarjousten löytämiseen, mitä tulee digikuvien teettämiseen valokuviksi.
Suosituimmat yllämainitut digikuvapalvelut hyödyntävät aktiivisesti sosiaalisen median kanaviaan tarjotakseen seuraajilleen ainutlaatuisia etuja ja erikoistarjouksia.
Kaikista syistä, miksi asiakkaat ostavat jotain, rahan säästäminen on listan kärkipäässä. Säästömahdollisuuksien vuoksi alennuskoodeista ja -kupongeista on tullut yhä tärkeämpi osa menestyvän verkkokaupan pyörittämistä. Tutkimukset osoittavat, että jopa 92 % verkko-ostajista etsii alennuskupongin tai -koodin ennen ostoa.
Verkkokaupalle alennuskoodit ovat arvokkaita, koska ne innostavat asiakkaita toimimaan. Uudet tai nousevat brändit hyötyvät alennuskoodien ja -kuponkien tarjoamisesta todennäköisemmin. Inmar Intelligencen mukaan 54 % ostaa uudelta brändiltä jos se on halvempi ja kolmannekseen asiakkaista vaikuttavat digitaaliset alennuskoodit.
Oikealla alennuskoodistrategialla voit kohdistaa markkinointisi sinne, missä asiakkaasi jo viettävät aikaa: verkossa, sähköpostissa, tekstiviesteissä ja pikaviestimissä, sosiaalisessa mediassa ja muualla. Kuponkikampanja, joka hyödyntää asiaankuuluvuutta, ajankohtaisuutta ja koettua arvoa, voi auttaa sinua maksimoimaan näkyvyyden ja myynnin.
1. Lisää alennuksia liidilomakkeisiin
Liidimagneetit ovat hyödyllisiä työkaluja uusien liidien houkuttelemiseksi. Termi liidi tarkoittaa potentiaalista asiakasta tai yksityishenkilöä, joka on osoittanut kiinnostusta yritystäsi tai tuotettasi kohtaan, ja joita voidaan jatkossa tavoitella markkinointi- ja myynninedistämistoimenpiteillä.
Yksinkertaisimmillaan liidimagneetti on jokin niin vastustamaton tarjous, jota kohdeyleisön on vaikea vastustaa. Liidimagneetti voi olla esimerkiksi alennuskoodi, lahja, ilmainen e-kurssi, spreadsheet, e-kirja, raportti tai mikä tahansa muu, mistä asiakas on aidosti jo valmiiksi kiinnostunut.
Esimerkiksi vastineeksi sähköpostinsa antamisesta uutiskirjeen tilaaja voi saada ilmaisen e-kirjan, videon, pääsyn webinaariin tai jonkin muun resurssin. Yksi suosituimmista liidimagneeteista on alennustarjous, jolla asiakas voi saada prosentuaalisen tai euromääräisen alennuksen tulevasta ostoksestaan.
Lue myös: Mitä alennuskoodit ovat?
Liidimagneetit toimivat erityisen hyvin, jos tavoitteesi on sähköpostilistan kasvattaminen. Googlen ja Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan 90 % asiakkaista on valmiita jakamaan sähköpostiosoitteensa, jos se tarkoittaa erikoistarjouksen, kuten alennuksen, saamista.
Otetaan esimerkiksi saksalainen muotibrändi Bonprix, joka tarjoaa uutiskirjeensä tilaajille ilmaisen toimituksen. Yritys on usean vuosikymmenen liiketoiminnan aikana kerännyt sähköpostiosoitteen todennäköisesti kymmeniltätuhansilta asiakkailta, joita yhdistää kiinnostus muotia ja rahan säästämistä kohtaan.
Mikä valttikortti kohdistaa uusien trendien mainonta ja alennukset juuri heihin!
2. Käytä tarjouksia jotka ovat voimassa rajoitetun ajan
Rajoitetun ajan tarjoukset eli määräaikaiset tarjoukset ovat voimassa vain tietyn ajan. Voit asettaa tarjouksen saataville esimerkiksi vain muutamaksi tunniksi tai päiväksi. Rajoitetun ajan tarjousten tavoitteena on saada asiakkaat toimimaan nopeammin asettamalla alennuskoodille tai kupongille viimeinen voimassaolopäivä.
Niukkuuden markkinointi luo asiakkaalle käsityksen, että myytävä tuote tai palvelu kannattaa ostaa nyt, koska se on nyt halvempi.
Monet verkkokaupat käyttävät rajoitettuja tarjouksia tuotelanseerausten yhteydessä tai juhlapyhinä. Ne houkuttelevat asiakkaita, jotka vielä harkitsevat ostosta. He ovat kuitenkin tehneet jo taustatutkimusta ja rajanneet vaihtoehtojaan.
Kun ostoa harkitseva asiakas saapuu sivustollesi ja näkevät tarjouksen, he ymmärtävät sen tuoman lisäarvon: he saavat haluamansa alennuksella.
Jotta erottuisit kilpailijoista, tee hieman taustatyötä selvittääksesi millaisia tarjouksia muut myyjät tarjoavat. Jos kilpailijasi tarjoavat ilmaisen toimituksen ensimmäiseen ostokseen, tee samoin, mutta tarjoa päälle vielä 5 % alennus.
Käytä sähköpostimarkkinointia pitääksesi rajoitetut tarjoukset tilaajiesi mielessä. Luo kiireellisyyden tunne sisällyttämällä sähköposteihin countdown-laskuri, joka kertoo, mihin asti tarjous on voimassa.
3. Suunnittele millaisia tarjouksia tarjoat
Prosentti- ja euroalennukset ovat suosittuja, koska ne toimivat, mutta on olemassa myös muunlaisia tarjouksia. Verkkokauppiaalle on mukava saada uusia maksavia asiakkaita ja asiakkaalle saada mahdollisimman hyviä alennuksia, mutta yrityksen täytyy silti tehdä voittoa, eikä menettää rahaa.
Ennen kuin aloitat uuden kampanjan, mieti, mikä on kohdeyleisöllesi tärkeää. Asiakaskyselyt ovat erinomainen tapa saada lisätietoa siitä, mitä asiakkaat haluavat. Keräämäsi datan perusteella on helpompaa suunnitella alennuskoodistrategia.
Alennustarjous voi olla esimerkiksi:
- Ilmainen toimitus
- Alennus hylätystä ostoskorista
- Ilmainen lahja tai kaupanpäällinen
- Mahdollisuus voittaa arvonnassa
- Suosittele ystävällesi – alennus molemmille
Voit esimerkiksi tarjota liidimagneetteja verkkosivustollasi ja mitata konversiota Google Analyticsin kaltaisilla työkaluilla.
4. Luo palkitseva kanta-asiakasohjelma
Palkitsevat kanta-asiakasohjelmat ovat loistava tapa kannustaa asiakasuskollisuuteen. Vastineeksi siitä, että asiakkaat ostavat jatkuvasti sinulta kilpailijoidesi sijaan, he saavat eksklusiivisia alennuksia ja tarjouksia, jotka antavat asiakkaillesi lisäarvoa ja rahansäästöä. Mitä kauemmin asiakkaasi pysyvvät uskollisina, sitä arvokkaampia he ovat sinulle.
Lisäksi kanta-asiakasohjelmat näyttävät toimivan. Fortune Business Insightsin mukaan kanta-asiakasohjelmien odotetaan kasvavan 4,4 miljardista dollarista vuonna 2021 peräti 18,2 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. Tämä johtuu osittain tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämistä, jotka voivat tarjota yrityksille näkemyksiä uusia strategioita konversio-optimointiin.
Palkitse asiakasuskollisuus tarjoamalla erikoisalennuksia tai ilmaisia tuotteita. Voit jopa lähettää kiitostuotteen, kun asiakkaat saavuttavat kanta-asiakastasoilla tiettyjä virstanpylväitä tai kun asiakkuudessa on lähestyvä vuosipäivä.
Esimerkiksi lemmikkieläinten ruokia myyvässä Zooplus-verkkokaupassa rekisteröityneet asiakkaat keräävät ”zooPisteitä” jokaisesta käyttämästään eurosta. Kun pisteitä on karttunut tarpeeksi, asiakkaat voivat käyttää niitä ilmaisten tuotteiden lunastamiseen. Kosmetiikkakauppa Bearel hyödyntää jopa kolmea kanta-asiakastasoa, jossa jokaisella tasolla asiakkaat saavat käyttöönsä uusia etuja.
5. Käytä erilaisia jakelukanavia
Vaikka alennuskoodien ja -kuponkien lähettämisessä sähköpostitse on voimaa, sinun ei pitäisi luottaa pelkästään siihen. Monet käyttäjät blokkaavat uutiskirjeet perumatta, elleivät ne jo muutenkin päädy sähköpostiohjelman roskaposti- tai tarjoukset-osastoille.
Laajenna alennuskoodistrategioitasi ja kokeile myös muita kanavia. Listaa tuotteesi ja palvelusi suosituille alennuskoodi- ja kuponkisivustoille, ja testaa erilaisia menetelmiä tavoittavuuden maksimoimiseksi ja liidien kasvattamiseksi.
Yksi tapa kasvattaa asiakkaan todennäköisyyttä käyttää alennuskoodi on käyttää tekstiviestejä niiden jakamiseen. Tekstiviestien avausprosentti on 98 % ja yli kolmannes käyttäjistä myös klikkaa niitä. Älypuhelinten käyttö on edelleen kasvussa. Vuonna 2021 verkkokaupasta 71 % tapahtui älypuhelimella.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekstiviestimarkkinointi edellyttää suostumusta eli asiakkaiden antamaa lupaa vastaanottaa markkinointiviestejä. Suomessa on tiukat säännökset henkilötietojen käsittelystä ja suoramarkkinoinnista, joten yritysten on noudatettava tietosuojalainsäädäntöä ja varmistettava, että sillä on asianmukaiset suostumukset tekstiviestimarkkinoinnin harjoittamiseen.
Yksi tapa viedä alennuskoodien markkinointi ”nextille levelille” on tuoda uudet tuotteet ja alennukset yrityksen sosiaalisen median kanaville: Instagramiin, Facebookiin, Twitteriin, TikTokiin ja muihin, jossa on miljardeja käyttäjiä.
Kannattaa kuitenkin välttää alennusten ja kuponkien liiallista käyttöä. Jos tuotteesi tai palvelusi ovat aina alennuksessa, kampanjat kokevat inflaatiota, koska asiakkaan saama alennus ei tunnu enää niin arvokkaalta.
Vältä pettymys tuomalla alennuskoodit, kupongit ja tarjoukset asiakkaiden saataville erityisten myyntisesonkien aikana, kuten Black Fridayna, ystävänpäivänä ja sinkkujen päivänä. Nämä ovat ajankohtia, jolloin asiakkaat ovat joka tapauksessa taipuvaisia ostamaan enemmän.
6. Käytä luovia visuaalisia materiaaleja
Alennuskoodi on pohjimmiltaan pyyntö asiakkaalle ostaa jotain. Tästä syystä kuponki on helppo jakaa verkkokaupan sivuilla, sosiaalisessa mediassa, alennuskoodisivustoilla tai tekstiviestinä. Mutta missä siinä on hauskuus?
Asiakkaat arvostavat houkuttelevia visuaalisia elementtejä, joten sisällytä niihin huomiota herättäviä grafiikoita, värejä ja fontteja. Loppujen lopuksi haluat kuitenkin, että ne saavat asiakkaasi innostumaan, eikö?
Jos käytät sähköpostimarkkinointia, jaa tilaajat asiakassegmentteihin ja perusta markkinointisi kohderyhmään vetoaviin visuaalisiin elementteihin. Tarjoa erilaisia alennuksia ja tarjouksia eri asiakasarvosegmenteille.
Vie alennuskoodien markkinointi uudelle tasolle
Muista, että alennuskoodien markkinointi toimii parhaiten yhdessä muiden strategioiden kanssa. Pelkästään alennuskoodeihin ja kuponkeihin tukeutuminen yrityksen myynnin kasvattamisessa johtaa yleensä päinvastaiseen vaikutukseen, koska asiakkaat eivät näe saavansa lisäarvoa.
Asiakkaat saattavat tehdä ostoksia muissa verkkokaupoissa, joissa koettu arvo on korkeampi yksinkertaisesti siksi, että kilpailijasi ovat suunnitelmallisempia sen suhteen miten, milloin ja minkälaisia alennuksia he tarjoavat.
Ota hetki aikaa tutustuaksesi asiakkaisiisi ja heidän odotuksiinsa. Sitä kautta voit rakentaa paremman strategian markkinoida alennuskoodeja siten, että ne huomataan ja saat lisää asiakkaita.
Digitaaliaikana verkkokaupoista ostamisesta on tullut suositumpaa kuin koskaan ennen. Kun voit selata ja ostaa tuotteita ja palveluita kotisohvaltasi ja saada tuotteet vaikka kotiovelle toimitettuna, ei ole yllätys, että monet tekevät niin. Verkkokaupan kasvaessa on kuitenkin riski joutua huijausten ja vilpillisen toiminnan uhriksi.
Kuluttajalle on tärkeää, että hän pystyy tunnistamaan luotettavan verkkokaupan ennen ostosten tekemistä. Tässä blogijutussa keskustelemme luotettavan verkkokaupan tunnistamisesta ja siitä, miksi ihmisten tulee olla varovaisia tehdessään verkko-ostoksia. Toivottavasti jutustamme on sinulle hyötyä ja opit paremmin tunnistamaan luotetavan verkkokaupan epäluotettavasta.
Etsi merkkejä verkkokaupan luotettavuudesta
Tehdessäsi ostoksia verkossa, on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotta voit varmistaa, että asioit luotettavan verkkokaupan kanssa. Luotettavuuteen liittyvät signaalit osoittavat, että verkkokauppa on laillinen ja luotettava, ja että sieltä on turvallista tehdä ostoksia.

SSL-salatun sivuston tunnistat Chrome- ja Firefox-selaimissa osoitteen edessä olevasta lukko-symbolista.
Kiinnitä huomiota ainakin näihin kymmeneen luotettavuussignaaliin:
1. SSL-salaus
SSL (Secure Socket Layer) on tietoturvateknologia, joka salaa verkkoselaimen ja verkkosivuston käyttämän palvelimen välillä siirrettävän tiedot. SSL-salaus varmistaa, että arkaluonteiset tiedot, kuten luottokorttitiedot, henkilökohtaiset tiedot sekä kirjautumistiedot, siirretään salattuna ja turvallisesti, mikä vähentää riskiä, että hakkerit pääsevät kaappaamaan näitä tietoja.
2. Tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot
Verkkokaupan tietosuojakäytännössä kuvataan, miten verkkosivusto kerää, käyttää ja suojaa käyttäjätietoja, kun taas käyttöehdot määrittelevät verkkosivuston ja sen käyttäjien välisen laillisen sopimuksen. Vaikka molemmat näistä sivuista ovat tavalliselle käyttäjälle varsin tylsää luettavaa, ne kertovat, mikä taho sivuston takana toimii ja mitä tietoja se käyttäjistään kerää.
3. Yhteystiedot
Verkkokaupan taustalla toimivan yrityksen yhteystiedot on kriittinen luotettavuussignaali mille tahansa verkkokaupalle. Laillisella verkkokaupalla tulee olla selkeät ja helposti saatavilla olevat yhteystiedot, mukaan lukien yrityksen katuosoite, postinumero ja paikkakunta, sekä puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Lähtökohtaisesti suomalainen verkkokauppa on luotettavampi kuin eurooppalainen verkkokauppa ja eurooppalainen verkkokauppa on luotettavampi kuin aasialainen tai muualta maailmasta ponnistava verkkokauppa.
4. Verkkokaupan arvostelut ja kokemukset
Arovstelut ja oikeiden asiakkaiden kokemukset ovat jotain, joiden etsimiseen kannattaa käyttää muutama minuutti aikaa ennen ostoksen tekemistä. Älä luota verkkokaupan omilta sivuilta löytyviin ”kokemuksiin”, vaan tee Google-haku ”verkkokaupan_nimi kokemukset” löytääksesi asiakaskokemuksia riippumattomista lähteistä. Esimerkiksi Trustpilot on riippumaton ja läpinäkyvä alusta arvostelujen ja kokemusten löytämiseen.
5. Selkeät toimitus- ja palautuskäytännöt
Etsi verkkokaupan sivuilta tietoa toimitusajoista, toimitusvaihtoehdoista ja toimituskuluista. Selvitä, mikä on verkkokaupan palautuskäytäntö ja kuka maksaa palautuksesta koituvat kulut. Jos verkkokaupan sivuilta ei löydy näitä dokumentteja, se voi olla huijaus.
6. Aktiivinen läsnäolo sosiaalisessa mediassa
Tarkista verkkokaupan sosiaalisen median profiilit, joiden linkit löytyvät usein verkkosivuston alaosasta. Säännölliset päivitykset ja kommunikaatio asiakkaiden kanssa ovat luotettavan verkkokaupan tunnusmerkkejä. Sosiaalisen median sivuilta voit löytää myös todellisten käyttäjien kokemuksia kyseisen verkkokaupan kanssa toimineilta.
7. Tee Google-haku yrityksen nimellä
Verkkokaupan taustalla on lähes poikkeuksetta yritys. Tee Google-haku verkkokaupan taustayrityksen nimellä ja suodata hakutuloksista pois yrityksen omat sivut hakemalla esimerkiksi ”yrityksen_nimi -site:yrityksen_nimi”. Näin voit helposti löytää resursseja, joihin yritys ei itse ole päässyt vaikuttamaan. Tutustu myös yrityksen Google-arvosteluihin.
8. Huijarit toimivat somessa
Kun löydät kiinnostavan tuotteen tai palvelun sosiaalisesta mediasta, etenkin mainoksen muodossa, noudata erityistä varovaisuutta myyjän ja sen takana toimivaan yrityksen suhteen. Monet huijarit houkuttelevat asiakkaita poikkeuksellisilla hinnoilla kärkkyen heräteostoksia.
9. Käytä turvallisia maksutapoja
Luottokorttiyhtiöt, kuten Visa ja MasterCard, tarjoavat yleensä suojaa petoksia vastaan ja tarjoavat mahdollisuuden palauttaa maksun, jos ostos ei vastaa odotuksia. PayPalin ostajansuojaohjelma tarjoaa turvaa tapauksissa, joissa ostettu tuote ei saavu perille tai on virheellinen.
Vähemmän turvallisia tapoja ovat pankkisiirrot, kryptovaluutat ja sähköiset shekit. Älä koskaan lähetä käteistä rahaa millekään verkkokaupalle.
10. Valmistajan tiedot
Tutustu sen tuotteen valmistajaan, jonka aiot ostaa. Etsi tietoja valmistajan maineesta ja laadunvalvontaprosesseista. Harkitse tuotteiden ostamista vain valmistajilta, jotka tunnetaan korkealaatuisista tuotteista ja vastuullisuudesta.
Toivottavasti vinkeistämme oli sinulle hyötyä ja opit paremmin tunnistamaan luotettavat verkkokaupat epäluotettavista. Toivotamme onnistuneita verkko-ostoksia kaikille!
Online-shoppailusta on tullut kätevä tapa ostaa tuotteita ja palveluita, mutta se voi helposti johtaa myös ylikulutukseen, ellet ole varovainen. Pienellä suunnittelulla ja älykkäillä ostostrategioilla voit kuitenkin säästää rahaa tehdessäsi verkko-ostoksia.
Tässä blogijutussa kerromme 20 vinkkiä ja niksiä rahan säästämiseen verkko-ostoksia tehdessä alennuskoodien ja tarjousten hyödyntämisestä hintojen vertailuun ja alennusmyyntien etsimiseen.
Olitpa sitten kokenut online-shoppailija tai vasta siihen tutustuva, näiden vinkkien avulla saat kaiken irti shoppailubudjetillasi, enemmän vastinetta rahoillesi ja toisaalta vältät ylikuluttamista.
1. Vertaile hintoja
Vertaile useiden jälleenmyyjien hintoja hintavertailusivustojen tai -sovellusten avulla ennen ostoksen tekemistä.
Käytä Trivagon kaltaisia metahakukoneita löytääksesi parhaat hinnat lennoille ja hotelleille.
Tarkista Amazonin ja eBayn kaltaiset markkinapaikat, jotka tarjoavat tuotteita useilta myyjiltä.
Tarkista jälleenmyyjän sivusto mahdollisten edullisimman hinnan takuun -tyyppisten tarjousten varalta.
2. Etsi kuponkeja ja alennuskoodeja
Monet jälleenmyyjät tarjoavat alennuskoodeja tai kuponkeja, joilla voi saada alennuksia verkko-ostoksista.
Alennuskoodi syötetään verkkokaupan ostoskori- tai kassa-sivulla sille varattuun kenttään ja niillä voi saada monenlaisia etuja.
Etsi alennuskoodeja jälleenmyyjän verkkokaupasta, uutiskirjeestä tai alennuskoodisivustoilta.
3. Tilaa verkkokaupan uutiskirje
Monet verkkokaupat tarjoavat parhaita erikoistarjouksia ja alennuksia sähköisen uutiskirjeensä tilaajille.
Tilaa suosikkikauppojesi uutiskirjeet kuullaksesi uusista tarjouksista.
4. Käytä ostohyvityssivustoja
Jotkut verkkosivustot, kuten BonusWay, tarjoavat ostohyvityksiä.
Ostohyvitys on eräänlainen bonus, jota nämä sivustot maksavat, kun teet ostoksia heidän yhteistyökumppaneiden verkkokaupoista sivuston kautta.
Ostohyvitys voidaan maksaa takaisin rahana tai muina etuisuuksina.
5. Tee ostokset alennuskampanjoiden aikana
Monilla verkkokaupoilla on säännöllisiä alennuskampanjoita, joista saat tietoa esimerkiksi uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa.
Yleisiä alennuskampanjoita ovat esimerkiksi Black Friday ja Singles’ Day, jolloin tuotteiden ja palveluiden hinnat voivat olla voimakkaasti alennetut.
6. Käytä kanta-asiakasohjelmia ja palkintopisteitä
Rekisteröidy säännöllisesti käyttämiesi verkkokauppojen kanta-asiakkaaksi.
Useimmat kanta-asiakasohjelmat ovat maksuttomia ja mahdollistavat erilaisten bonusten ja kanta-asiakaspisteiden keräämisen, joita voidaan käyttää alennusten saamiseen tulevista ostoksista.
7. Osta suurempia määriä kerralla
Osta bulkkina eli osta suurempia määriä kerralla tuotteita, joita käytät usein. Esimerkiksi joidenkin perheiden kannattaa tehdä suurempia ruokaostoksia kerralla, koska ruoka tulee joka tapauksessa syödyksi ja siitä saa määräalennusta.
8. Älä tee heräteostoksia
Vältä heräte- eli impulssiostoksia, hetken mielijohteesta ilman etukäteisharkintaa tehtäviä hankintoja.
Valmistaudu myös online-shoppailuun tekemällä ostoslista tuotteista, jotka tarvitset, ja pysyttele siinä.
9. Käytä lahjakortteja
Monet verkkokaupat myyvät alennuskampanjoiden aikana lahjakortteja alennuksella.
Jos käytät tiettyä verkkokauppaa säännöllisesti, osta lahjakortteja alennusmyynneistä ja käytä ne tuleviin ostoksiin.
10. Etsi ilmaista toimitusta
Monet jälleenmyyjät tarjoavat ilmaisen toimituksen, kun tilaat vähintään tietyllä summalla.
Voit saada ilmaisen toimituksen myös alennuskoodilla, tilaamalla verkkokaupan uutiskirjeen tai liittymällä maksuttomaan kanta-asiakasohjelmaan.
11. Tarkista hintatakuut
Monet jälleenmyyjät tarjoavat hintatakuita ja vastaavia, jotka voivat auttaa sinua säästämään rahaa tehdessä verkko-ostoksia.
Mikäli löydät saman tuotteen muualta halvemmalla, jälleenmyyjä voi vastata tarjoukseen tarjoamalla saman hinnan ja palkita sinut lisäksi pienellä alennuksella.
Joskus jälleenmyyjät tarjoavat takuita sille, että tuotteen hinta on vähintään yhtä edullinen esimerkiksi kuukauden ajan. Jos hinta laskee, voit saada erotuksen hyvitettynä.
12. Tarkista palautetut ja avatut tuotteet
Jotkut jälleenmyyjät myyvät palautettuja tuotteita tai tuotteita, joiden pakkaus on avattu alennettuun hintaan.
Voit saada palautetun tai avatun tuotteen edullisemmalla, mutta muista vaatia myös itsellesi oikeus palauttaa tuote, mikäli et ole siihen tyytyväinen.
13. Seuraa yrityksiä somessa
Monet yritykset tarjoavat alennuksia ja tarjouksia sitoutuneimmalle osalle asiakkaistaan, eli heidän sosiaalisen median seuraajilleen.
Seuraa suosikkikauppojasi somessa pysyäksesi ajan tasalla alennusmyynneissä ja tarjouksissa. Somesta voit löytää myös alennuskoodeja.
14. Etsi opiskelija-alennuksia
Jos olet opiskelija, monet verkkokaupat tarjoavat opiskelijoille pieniä alennuksia tuotteistaan.
Etsi kaupan sivulta opiskelija-alennuksia. Keinot todistaa oma opiskelijastatus netin välityksellä vaihtelevat verkkokaupoittain.
15. Käytä budjetointityökaluja tai -sovelluksia
Verkossa on runsaasti erilaisia budjetointityökaluja ja -sovelluksia, joiden avulla voit seurata menojasi ja pitää kiinni budjetistasi.
Sellaisia ovat esimerkiksi Mint, PocketGuard ja Spendee.
16. Hyödynnä ilmaiset kokeilujaksot
Monet verkkokaupat ja -palvelut, kuten äänikirjapalvelut, tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja palveluilleen tai jäsenyyksilleen.
Käytä ilmaiset kokeilujaksot kokeillaksesi palvelua ilman sitoutumista ja säästääksesi rahaa pitkällä aikavälillä.
17. Tarkista pakettitarjoukset
Monet jälleenmyyjät tarjoavat pakettitarjouksia, joissa on useita tuotteita niputettuna yhteen (esim. ”Nämä tuotteet ostettiin usein yhdessä”).
Aina pakettitarjoukset eivät ole kovin hyviä, mutta joskus niillä voi saada hyviäkin alennuksia.
18. Tarkista varastontyhjennys- ja poistotuotteet
Useissa verkkokaupoissa on kokonaan oma osastonsa myynnistä poistuville tuotteille ja ”varastontyhjennystuotteille”, jotka myydään loppuun todella suurin alennuksin.
Seuraa suosikkikauppasi poistotuoteosastoa edullisten löytöjen varalta.
19. Tyhjennä selaimesi evästeet
Jotkut jälleenmyyjät seuraavat selaushistoriaasi ja nostavat hintoja sen mukaisesti.
Tyhjennä evästeet käyttämästäsi selaimesta, käytä incognito-tilaa tai toista selainta, ja saatat nähdä edullisempia hintoja tuotteille tai palveluille, joita olet etsimässä.
20. Varo huijauksia ja väärennyksiä
Noudata verkossa aina harkintaa ja varovaisuutta. Ennenkuulumattoman uskomaton tarjous voi olla huijaus henkilökohtaisten tietojesi tai rahojesi varastamiseen.
Tarkista aina jälleenmyyjän maine ja etsi asiakkaiden kokemuksia siitä esimerkiksi Googlella. Käytä maksamiseen aina turvallisia maksutapoja, kuten luottokorttia tai PayPalia. Älä lähetä käteistä rahaa kenellekään.
Yhteenveto
Yhteenvetona voidaan todeta, että on olemassa lukuisia tapoja säästää rahaa tehdessä ostoksia netissä. Käyttämällä hintavertailusivustoja, etsimällä alennuskoodeja ja tarjouksia, tekemällä ostoksia myyntisesonkien aikana, hyödyntämällä verkkokauppojen kanta-asiakasohjelmat ja välttämällä heräteostoksia voit käyttää budjettisi tehokkaasti ja saada enemmän vastinetta rahoillesi.
Lisäksi voit käyttää budjetointityökaluja ja sovelluksia kulujesi seuraamiseen ja pitäytyäksesi budjetissa, hyödyntää ilmaiskokeilut sekä seurata suosikkikauppojasi sosiaalisessa mediassa pysyäksesi ajan tasalla alennusmyynneissä ja tarjouksissa.
On myös erittäin tärkeää olla tietoinen omista kulutustottumuksista ja luoda niiden perusteella juuri sinulle sopiva shoppailubudjetti. Kun olet tietoinen omista tarpeista, toiveista ja mieltymyksistä, ja siitä miten ne sopivat yhteen käytettävissä olevien vaihtoehtojen kanssa, voit tehdä tietoisia päätöksiä ja säästää rahaa pidemmällä aikavälillä.
Tähän sisältyy se, että ostat vain sellaisia tuotteita, joita todella tarvitset, ja että tunnet niiden hinnat ja sen, mihin sinulla on varaa.
Löysitkö loistavan alennuskoodin suosikki verkkokauppaasi, mutta se ei toimi, vaikka mitä tekisit? Siihen voi olla monia eri syitä. Listasimme yleisimmät syyt, miksi alennuskoodi ei aina toimi.
Miksi alennuskoodi ei toimi?
Alennuskoodit ovat loistavia – silloin, kun ne toimivat. Silloin, kun alennuskoodi ei toimikaan, se voi olla äärimmäisen turhauttavaa ja koko ostoprosessista voi kadota ilo.
Tuntematta tapausta, emme voi tietää miksi juuri Sinun alennuskoodin lunastaminen epäonnistui, koodien toimimattomuudelle on olemassa muutamia yleisiä selityksiä:
1. Alennuskoodi on vanhentunut
Tämä on luultavasti yleisin syy siihen, miksi edun lunastaminen alennuskoodilla epäonnistuu. Saitpa alennuskoodin sitten sähköpostitse, mainoksesta tai alennuskoodisivustolta, useimmilla alennuskoodeista on viimeinen voimassaolopäivä.
Joskus vanhentuneet alennuskooditkin toimivat, joten niitä kannattaa toki kokeilla, mutta ei kannata odottaa myyjän kunnioittavan vanhentuneella koodilla saatua alennusta.
Me Alennuskoodi 101:ssä kunnioitamme sekä verkkokauppiaita että teitä shoppailijoita. Siksi emme halua aiheuttaa turhautumista shoppaillessa, vaan poistamme reilusti vanhentuneet alennuskoodit kokonaan sivuiltamme viimeisenä voimassaolopäivänä.
Aina verkkokauppiaat eivät kuitenkaan ilmoita edes meille julkaisijoille viimeistä voimassaolopäivää. Tälle emme voi mitään, mutta poistamme kyllä toimimattomat koodit sivuiltamme, kun siitä meille ilmoitetaan ja asia on helposti todennettavissa.
2. Vähimmäisostovaatimus ei täyty
Monet verkkokaupat julkaisevat alennuskoodeja vähimmäis- tai minimiostovaatimuksella.
Esimerkiksi 20 % alennuskoodi voi olla pätevä vain silloin, kun tilauksen loppusumma on vähintään 50 euroa.
Me Alennuskoodi 101:ssä ilmoitamme aina vähimmäisostovaatimuksen alennuskoodin lisätiedoissa, mikäli sellaisesta on meille ilmoitettu.
3. Alennuskoodi koskee vain uusia asiakkaita
Verkkokaupat houkuttelevat uusia asiakkaita tarjoamalla alennuskoodeja usein vain heille.
Uusille asiakkaille tarjottavat alennuskoodit koskevat kirjaimellisesti vain uusia asiakkaita. Jos yrität käyttää alennuskoodia myöhempään tilaukseen, koodin aktivointi todennäköisesti epäonnistuu.
Verkkokauppaohjelmistot tunnistavat rekisteröityneet asiakkaat, joiden asiakastietoihin on merkitty onko kyseinen asiakas jo käyttänyt uuden asiakkaan alennuskoodin.
4. Alennus ei koske tiettyjä tuotteita tai tuotemerkkejä
Toisinaan alennuskoodeilla saatavat alennukset eivät koske verkkokaupan kaikkia tuotteita, vaan osa tuotteista, tuoteryhmistä tai tuotemerkeistä on suljettu alennuksen ulkopuolelle.
Pois suljetut tuotteet tai tuoteryhmät voivat olla esimerkiksi sellaisia, joissa verkkokaupan katteet ovat pienemmät tai joissa kauppa käy aivan hyvin ilman kannustimiakin.
Jotkin tuotemerkit – erityisesti leluissa ja lastentarvikkeissa – ovat kieltäneet kokonaan jälleenmyyjiä tarjoamasta tuotteitaan alennushintaisena.
5. Toinen alennus on jo käytössä
Joskus, esimerkiksi black friday -kampanjoiden aikana, verkkokaupoissa on automaattisesti käytössä alennuskoodi, joka antaa asiakkaille tietyn alennuksen.
Näissä tapauksissa verkkokauppa antaa yleensä asiakkaalle mahdollisuuden korvata automaattisesti käytössä oleva alennuskoodi toisella koodilla.
Voi olla kuitenkin hankala löytää, mistä automaattinen alennus poistetaan ja miten se korvataan toisella. Verkkokaupan asiakaspalvelu on yleensä avuksi näissä tilanteissa.
6. Alennuskoodi on kirjoitettu tai ”kopioitunut” väärin
Alennuskoodeja käytettäessä on oltava tarkkana, sillä yhdelläkin merkillä tarkoitetusta poikkeava koodi ei todennäköisesti toimi verkkokaupassa, sillä ohjelmistot eivät ymmärrä inhimillisiä kirjoitusvirheitä.
Tarkista, että olet kirjoittanut alennuskoodin oikein, eikä sen alussa tai lopussa ole tyhjiä merkkejä eli välilyöntejä. Myös isot ja pienet kirjaimet ovat merkitseviä.
Joillakin fonteilla esimerkiksi ykkösen (1) ja pienen L-kirjaimen (l) erottaminen voi olla vaikeaa.
Vaikka en väitä, että tietokoneen leikepöytä (PC:llä Ctrl+C ja Ctrl+V) tekisi virheitä, alennuskoodin julkaisija on hyvinkin voinut kopioida koodin alkuperäisestä lähteestä väärin. 🙂
7. Verkkokauppa on vaihtanut omistajaa
Joskus verkkokauppa on voinut vaihtaa omistajaa alennuskoodin julkaisun ja koodin viimeisen voimassaolopäivän välillä.
Jos verkkokaupan uusi omistaja on päättänyt luopua alennuskoodien käytöstä kokonaan, levityksessä olevat alennuskoodit lakkaavat luonnollisesti toimimasta verkkokauppaohjelmistosta poistettaessa.
Tästä seuraa väistämättä tilanne, jossa asiakkaan toimivaksi olettama alennuskoodi ei yhtäkkiä toimikaan.
Suosittelemme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, joka voi olla yllättävälle tilanteelle ymmärtäväinen ja antaa alennuksen manuaalisesti.
8. Asiakkaan on oltava rekisteröitynyt käyttääkseen alennuskoodin
Monet verkkokaupat antavat alennuskoodeja vain rekisteröityneille käyttäjilleen tai uutiskirjeen tilaajilleen.
Jos alennuskoodi ei toimi, kokeile rekisteröityä ja kirjautua verkkokauppaan, ja kokeile uudelleen.
9. Alennuskoodi on epäluotettavasta lähteestä
Internet on täynnä roskasisältöä. Yksi shoppailijoiden kannalta harmillisimmista muodoista ovat feikkikoodeja julkaisevat alennuskoodisivustot, jotka kalastelevat vain klikkauksia.
Suomessakin on kymmeniä feikkikoodeja julkaisevia sivustoja, jotka tunnistaa (yleensä) .com-päätteisestä osoitteesta ja tekoälyllä generoidusta siansaksasta.
10. Verkkokaupassa on teknisiä ongelmia
Vaikka tämä voi tuntua yleiseltä syyltä alennuskoodin toimimattomuuteen, se on itse asiassa harvinaista.
Sanotaan vaikka niin, että tekniset ongelmat näkyvät yleensä toisilla tavoin kuin alennuskoodien toimimattomuutena.
Yleisemmin syy alennuskoodin toimimattomuuteen on inhimillinen.
…joilla säästät rahaa ja elät samalla kestävämmin.
1. Aseta säästötavoite
Aseta itsellesi ensin tavoite, jota varten säästät. Jaa säästötavoitteesi lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin tavoitteiksi.
Säästötavoite on psykologinen konsepti.
Kun ymmärrät, miten helposti voit saavuttaa lyhyen aikavälin tavoitteesi, olet motivoituneempi saavuttamaan keskipitkälle ja pitkälle aikavälille asettamasi tavoitteet.
On parasta luoda realistinen säästösuunnitelma, joka tarjoaa mahdollisuuden myös joustaa vaikeampina aikoina.
Kirjoita säästötavoitteesi ylös. Se saa sinut sitoutumaan tavoitteisiin.
Kun olet määrittänyt tavoitteesi, pohdi seuraavia:
- Minkä summan haluat säästää?
- Milloin haluat saavuttaa tavoitteesi?
- Mikä on säästötavoitteen konkreettinen merkitys?
- Onko tavoitteesi realistinen ja toteutettavissa?
Säästötavoitteen luominen auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.
2. Kirjaa tulot ja menot
Jaa kulut ensin kiinteisiin ja muuttuviin kuluihin.
Kiinteitä kuluja ovat pakolliset menot, kuten vuokra, lainanlyhennykset, sähkö sekä internet- ja puhelinkulut.
Muuttuvat kulut ovat ajoittain vaihtelevia menoja. Niitä ovat esimerkiksi vaate– ja päivittäistavaraostokset, ulkona syöminen, hiustenleikkuut ja vastaavat.
Yritä määrittää kiinteä summa myös muuttuville kuluille.
Jaa budjettisi kuun alussa kiinteisiin, muuttuviin ja säästökuluihin. Varaa joka kuukausi rahaa sen verran, että selviät kiinteistä ja muuttuvista kuluista.
Jos kuun lopussa jää jotain yli, voit joko laittaa ylimääräisen summan syrjään tai käyttää sen haluamallasi tavalla ilman syyllisyyden tuntua.
3. Vertaile hintoja, hyödynnä alennuskoodit ja kupongit
Tämä on paras tapa säästää rahaa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Ennen uuden tavaran tai palvelun ostamista harkitse tarvitsetko sitä todella vai onko kyseessä ohimenevä mielihalu.
Kun sinun on tehtävä välttämätön hankinta, saat sen usein halvemmalla internetistä.
Tee Google-haku hakemasi tuotteen nimellä ja vertaile verkkokauppojen hintoja.
Kun olet löytänyt edullisimmat myyjät, tee toinen Google-haku ”kaupan nimi alennuskoodi” selvittääksesi voisitko saada tilauksesta vielä vähän alennusta. Varo käyttämästä roskasisältöä suoltavia feikkisivustoja.
Käytä vain luotettavien sivustojen, kuten Alennuskoodi101.fi:n julkaisemia kuponkeja. Löydät kaikki verkkokauppamme täältä.
4. Kerää leimoja
Monet ravintolat, kahvilat ja muut yritykset käyttävät leimakortteja, joissa jokainen tekemäsi ostos ”leimataan” lompakossa tai käsilaukussa kätevästi mukana kulkevaan leimakorttiin.
Kun olet kerännyt tarpeeksi leimoja, voit saada esimerkiksi joka kymmenennen kahvin, pizzan tai vastaavan tuotteen ilmaiseksi.
Jos käytät joidenkin yritysten palveluja säännöllisesti, tiedustele, onko heillä käytössä leimakortti tai muita etuja kanta-asiakkaille.
Leimakortin käyttämisen ei pidä antaa johtaa siihen, että käytät enemmän rahaa ulkona syömiseen tai kahvitteluun. Se tulee kalliiksi.
5. Säästä kotona
On olemassa lukuisia keinoja säästää rahaa kotona. Tässä muutamia:
- Juo vesijohtovettä pullotettujen vissyjen, limsojen ja mehujen sijasta.
- Ota lyhyempiä suihkuja
- Pyöritä astianpesukonetta ja pyykkikonetta vain täytenä
- Sammuta valot ja sähkölaitteet, kun et käytä niitä
- Irrota sähkölaitteet töpselistä, kun olet poissa kotoa
- Jos sähkösopimuksessasi on edullisempi yösähkö, käytä sähkölaitteita vasta illalla
- Valmista isompia määriä ruokaa kerralla ja pakasta siitä osa
- Järjestä ruoka kaappeihin niin, että ensimmäisenä vanhaksi menevät tuotteet ovat etummaisena, jotta ne tulevat käytetyksi ensin
- Käytä edullisia kotimaisia raaka-aineita, kuten perunaa, porkkanaa ja sipulia
- Tilaa netistä täysin syötäväksi kelpaavaa hävikkiruokaa esim. Matsmart-verkkokaupasta
- Lainaa naapurilta tai hanki tyyriit koneet ja laitteet yhdessä heidän kanssaan.
6. Irtisano turhat tilaukset
Oletko kuten minä, että et ikinä löydä mitään mielenkiintoista katseltavaa Netflixistä? Ehkä sen tai muun suoratoistopalvelun tilauksen voisi lopettaa, sillä Yle Areenasta, Katsomosta ja Ruudustakin löytyy runsaasti hyviä ilmaissisältöjä.
Kuunteletko äänikirjoja tai podcasteja? Kaikista äänikirjapalveluista löytyy suurinpiirtein samat sisällöt ja useimpiin niistä on saatavilla 14 tai 30 päivän ilmainen kokeilujakso. Vaihda välillä toiseen palveluun tai rekisteröidy palveluun toisella sähköpostiosoitteella 😉
Tilaatko aikakauslehtiä, sanomalehtiä, kosmetiikkabokseja tai muita kuukausimaksullisia tuotteita tai palveluita?
Rahan ollessa tiukilla, väliaikainen tilauspalveluista luopuminen on helppo keino säästää.
Kilpailuta sähkösopimus, puhelinliittymä, lainat ja vastaavat menot säännöllisesti ja aina määräaikaisen sopimuksen päätyttyä.
7. Säästä ruokakaupassa
Ruokahävikin estämiseksi voit ostaa marketeista ”punalaputettua” alennushintaista ruokaa, joka on lähempänä viimeistä käyttöpäivää.
Useimmissa kaupoissa lähellä viimeistä käyttöpäivää oleva ruoka laputetaan esim. 30 % alennukseksi ilta-aikaan. Siispä käy ruokakaupassa mieluummin illalla.
Pakkaamaton ruoka on yleensä halvempaa ja ympäristön kannalta parempi, koska se tuottaa vähemmän muovijätettä.
Käy ruokakaupassa vain hyvin levänneenä, syöneenä ja ajan kanssa välttääksesi heräteostoksia.
Tee kauppareissulle aina valmiiksi ostoslista ja noudata sitä.
8. Uudelleenjärjestele vapaa-ajan menosi
Ravintoloissa ja baareissa käyminen on pitkällä aikavälillä kallista.
Sen sijaan, että lähtisit ystäviesi kanssa aina ulos syömään ja juomaan, kutsu heidät kotiisi istumaan iltaa. Näin voit pitää hauskaa ja säästää samanaikaisesti.
Miten olisi vaihtelun vuoksi esimerkiksi pyöräretki, puistopiknik tai päivä rannalla?
9. Vähennä autoilua
Sen sijaan, että ajaisit lyhyitäkin matkoja autolla, kokeile pyöräilyä, kävelyä tai esimerkiksi moneen kaupunkikuvaan ilmestynyttä sähköskuuttailua.
Venäjän oikeudettomasta hyökkäyksestä Ukrainaan seurannut Euroopan irtautuminen Venäjän energiasta ja polttoaineiden hinnannousu vaikuttaa jo kansalaisten toimeentuloon ja työssäkäyntiin.
Jos työ- tai vapaa-ajanmatkojen tekeminen vain suinkin on mahdollista ilman autoa, tartu mieluummin munamankelin sarviin. Liikunta tekee hyvää myös terveydellesi.
Jos käytät liikkumiseen junaa tai bussia, laske tulisiko kuukausikortti kertakäyttölippuja edullisemmaksi.
10. Kierrätä
Ennen kuin ostat jotain uutta, myy jotain vanhaa, jota et enää tarvitse. Voit ajatella myymäsi tuotteen hinnan alennuksena uudelle tuotteelle.
Laita vanhat vaatteet, elektroniikka, sisustus– ja muut tarpeettomat tuotteet myyntiin kirpputorilla tai netissä esimerkiksi Tori.fi– tai Huuto.net-sivustoilla.
Hyödynnä myös muiden kierrättämät tavarat. Tuotteen ei tarvitse olla upouusi tai tuliterä hoitaakseen tehtävänsä.
Toivottavasti näistä säästövinkeistä oli sinulle hyötyä! 🙂
Artikkelikuva: 3D Animation Production Company
Tässä jutussamme paneudumme mielenkiintoiseen PostNordin kahdeksanteen Verkkokaupankäynti Euroopassa -raporttiin, josta nostamme esiin meidän suomalaisten kannalta mielenkiintoisia pointteja ja näkemyksiä verkkokaupankäynnistä Suomessa. Linkki koko raporttiin löytyy jutun lopusta.
Taustaa
PostNord on pääasiassa Pohjoismaissa toimiva postipalvelujen tarjoaja, joka perustettiin Tanskan ja Ruotsin postipalvelutarjoajien Post Danmark A/S:n ja Posten AB:n fuusiossa vuonna 2009 nimellä Posten Norden. Vuonna 2011 yhtiön nimi muutettiin PostNordiksi. Konsernin omistavat Ruotsin valtio (60 %) ja Tanskan valtio (40 %). Yhtiö työllistää yli 28 000 työntekijää kaikissa Pohjoismaissa Islantia lukuunottamatta.
PostNord on tutkinut Euroopan verkkokauppamarkkinoita vuodesta 2014 lähtien. Sen vuosittainen verkkokaupparaportti perustuu 12 000 haastatteluun Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Italiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa ja Tanskassa.
Kun jutussamme viitataan Eurooppaan, sillä viitataan yllä oleviin maihin, ellei toisin mainittu.
Kaikkiin haastatteluihin osallistui 15–79-vuotiaita vastaajia, noin tuhat jokaisesta maasta. Haastattelut suoritti tutkimusyhtiö Nepa ja online-vastaukset käsitteli Eurostat.
COVID-19-pandemian vaikutuksia
Suurin osa maailmasta on hitaasti toipumassa ja palaamassa kohti normaalimpaa elämää opeteltuaan elämään 18 kuukauden ajan koronaviruksen aiheuttaman pandemian kanssa.
Monet yhteiskunnan osa-alueet ovat joutuneet sopeutumaan koronaviruspandemian vaikutuksiin. Esimerkiksi Ruotsissa sähköisen kaupankäynnin kasvu on ollut ennennäkemätöntä (+40 %), ja sama trendi on havaittavissa muissakin maissa.
Verkkokaupankäynnin valtava kasvu ja fakta, että yhä useampi haluaa tilauksensa toimitettavaksi suoraan kotiovelle on asettanut haasteensa myös logistiikalle.
Minkälaisia vaikutuksia kotiinkuljetuksen suosion kasvamisella on hiilijalanjälkeemme ja ympäristöömme?
Joidenkin tutkimusten mukaan ihmisten liikkuminen väheni pandemian aikana jopa 40 % ja ilmaston lämpeneminen noin 36 %.
Kenties vaikutukset ovat siis positiivisia?
Suomalaisten verkko-ostaminen
PostNordin raportin mukaan Suomessa on 4,1 miljoonaa ihmistä, jotka ovat tehneet ostoksia netissä. Se on 95 prosenttia koko väkiluvustamme ja varmuudella väärin arvioitua tietoa.
Tilastokeskuksen mukaan alle 15-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä on 15,4 % ja yli 65-vuotiaiden 23,1 %. Yhteensä nämä ikäryhmät kattavat 38,5 % väestöstä ja on vaikea uskoa, että heistä edes suurin osa tekisi verkko-ostoksia.
Mutta tarkastellaan raporttia muilta osin.
Raportin mukaan suomalaiset käyttävät vuosittain verkko-ostoksiin keskimäärin 1 392 euroa, eli noin 116 euroa kuukausittain. Se on vähemmän kuin missään muussa Euroopan maassa Puolaa lukuunottamatta.
Kuukausittain verkko-ostoksia tekeviä on raportin mukaan 59 prosenttia suomalaisista. Vain Norjassa verkko-ostoksia tekevien osuus väestöstä on pienempi.
COVID-19-pandemian aikana Suomessa vain 30 prosenttia kuluttajista on tehnyt verkko-ostoksia useammin kuin tavallista. Kasvu on ollut vähäisempää vain Tanskassa.
Muutokset sähköisessä kaupankäynnissä
Verkkokauppaostoksiin käytetty rahamäärä on kasvanut kaikkialla Euroopassa. Keskimäärin verkko-ostoksiin kulutetaan 161 euroa enemmän.
Pandemian aikana yhä useampi kuluttaja on tehnyt verkko-ostoksia ja yhä useampi on tilannut sieltä tuotteita, joita hän ei ole ennen tilannut verkosta.
Aiempien vuosien tapaan verkosta tilaamista hyödyntävät eniten saksalaiset, britit ja italialaiset, joista 83-87 prosenttia on tehnyt verkko-ostoksia viimeisen kuukauden aikana. Suomalaisista vain reilu puolet.
Maailmanlaajuisesti sähköiseen kaupankäyntiin arvioidaan käytettävän lähes 4 biljoonaa euroa, mikä vastaa vajaata viidennestä kaikesta vähittäiskaupasta.
Vaikka luvut ovat epävarmoja, sähköisen kaupankäynnin odotetaan kasvavan Länsi-Euroopassa 26 prosenttia ja Keski- ja Itä-Euroopassa 29 prosenttia.
Pandemia on luonnollisesti vauhdittanut sähköistä kaupankäyntiä, mutta fyysisten myymälöiden uudelleenavaamisen jälkeen luvut voivat olla matalampia.
Euroopassa lähes 300 miljoonaa tekee ostoksia netissä
PostNordin raportin mukaan 297 miljoonaa eurooppalaisista on tehnyt verkko-ostoksia viimeisen vuoden aikana. Sitä ovat vauhdittaneet muun muassa 5G-verkkojen käyttöönotto monissa maissa.
Mitä eurooppalaiset shoppailevat netistä:
- Vaatteet ja kengät ~ 59 %
- Kodinelektroniikka ~ 39 %
- Kirjat ja äänikirjat ~ 37 %
- Kosmetiikka ~ 33 %
- Ruoka ~ 29 %
- Apteekkituotteet ~ 29 %
- Urheilu ja vapaa-aika ~ 27 %
- Kodin sisustus ~ 25 %
- Lelut ~ 21 %
- Lemmikkitarvikkeet ~ 21 %
- Ravintolisät ~ 19 %
- Ajoneuvoihin liittyvät tuotteet ~ 19 %
Pohjoismaissa suosituimpia tuoteryhmiä (vähintään 5 %) ovat:
- Vaatteet ja kengät ~ 11 %
- Apteekkituotteet ~ 9 %
- Kosmetiikka ~ 9 %
- Kodinelektroniikka ~ 7 %
- Kirjat ja äänikirjat ~ 5 %
- Ruoka ~ 5 %
- Urheilu ja vapaa-aika ~ 5 %
Suomalainen ei maksaisi lisää ympäristöystävällisyydestä
Kuten todettua, sähköinen liiketoiminta on kasvanut pandemian aikana kaikkialla Euroopassa.
Kysymys onkin, kuinka pysyviä pandemian aikaiset muutokset ovat, ja mitä muutoksia esimerkiksi Venäjän oikeudeton hyökkäys Ukrainaan, talouden taantuma ja globaali ruokakriisi tuovat verkkokaupankäyntiin.
PostNordin raportissa mielenkiintoisinta on suomalaisten suhtautuminen ympäristöön:
- 23 % suomalaisista on valinnut kotimaisen verkkokaupan vähentääkseen toimituksen ympäristövaikutuksia
- 16 % suomalaisista maksaisi toimituksesta enemmän jos se olisi ympäristöystävällinen
- 16 % suomalaisista olisi valmis maksamaan 3 euroa enemmän, jos toimitus olisi ympäristöystävällinen
Luvut ovat alhaisemmat kuin missään muussa Euroopan maassa.
Suomalainen haluaa tilauksensa mieluiten pakettiautomaattiin
Toinen mielenkiintoinen tieto suomalaisten verkko-ostamisesta on meille ominainen viehtymys kontaktittomaan toimitukseen.
Suomalaisista 34 % toivoo tilauksen toimitettavan mieluiten pakettiautomaatiin, kun muualla Euroopassa tilaus halutaan mieluummin kotiin kuljetettuna ja kuitattuna.
Vain Ruotsissa ja Norjassa toimitus halutaan mieluummin postilaatikkoon tai jaettuun postilaatikkoon.
Suomalaisten suosikkitoimitustavat:
- Nouto pakettiautomaatista ~34 %
- Toimitus postilaatikkoon ~27 %
- Nouto noutopisteeltä ~17 %
- Kotiinkuljetus digitaalisella lukolla ~12 %
- Kotiinkuljetus kuittauksella ~7 %
Suomalainen arvostaa mahdollisuutta valita mihin tilaus toimitetaan (56 %) sekä edullisia toimituskuluja (53 %), mutta arvostaa nopeaa toimitusta selvästi muita Euroopan maita vähemmän. Vain belgialaiset hosuvat meitä vähemmän.
Yli 70 % suomalaisista tekee verkko-ostoksia myös puhelimella
Suomi ei juurikaan poikkea muista Euroopan maista, mitä tulee verkko-ostosten tekemiseen älypuhelimella.
Suomessa 71 % kertoo ostaneensa netistä puhelimella. Osuus on kasvanut edellisvuodesta kaksi prosenttiyksikköä.
Myös muissa Euroopan maissa yli 70 % vastaajista tekee verkko-ostoksia myös puhelimella.
Puhelinostamisen edelläkävijöitä ovat Italia ja Espanja.
Suomi poikkeaa maksutottumuksissa
Euroopan maissa on hyvin erilaiset tottumukset verkko-ostosten maksamisessa.
Euroopanlaajuisesti suosituimat maksutavat on luottokortti, PayPal ja vastaavat sekä lasku.
Suomessa luottokorttimaksut ja PayPal eivät ole niin suosittuja kuin muualla Euroopassa. Vastaavasti verkkopankkien suoramaksut ja laskulla maksaminen on meillä yleisempää kuin muualla.
Suomen suosituimmat maksutavat:
- Luotto- ja pankkikortit ~30 %
- Lasku ~21 %
- Verkkopankkien suoramaksut ~21 %
- PayPal ja vastaavat ~20 %
- MobilePay ja muut mobiiliapplikaatiot ~3 %
Osamaksu ja postiennakko ovat vähemmän käytettyjä maksutapoja.
Yhteenveto
Verkkokaupankäynti on Suomessa edelleen muita Pohjoismaita jäljessä korkeasta digitalisaation tasosta huolimatta.
Etenkin vanhemmat ikäluokat ovat olleet skeptisempiä verkko-ostamisen suhteen, verrattuna esimerkiksi samoihin ikäryhmiin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Koronaviruspandemian aikana sähköisen kaupankäynnin osuus on kuitenkin ollut kasvussa.
Esimerkiksi niiden ihmisten osuus, jotka kertovat ostaneensa verkosta vähintään kerran kuukaudessa, on kasvanut Suomesssa 49 %:sta 59 %:iin.
Suomalainen online-shoppailija pähkinänkuoressa:
- 30 % on ostanut verkosta enemmän koronaviruspandemian aikana
- Käyttää verkko-ostoksiin keskimäärin 116 € kuukaudessa
- Ostaa verkosta vaatteita, kenkiä, kodinelektroniikkaa, kirjoja ja kosmetiikkaa
- Noutaa tilauksen mieluiten pakettiautomaatista
- Maksaa ostokset luottokortilla, suoramaksulla, PayPalilla tai laskulla
Mielenkiintoista.
Voit ladata PostNordin verkkokaupparaportin 2021 tästä linkistä. Lataaminen edellyttää sähköpostiosoitteen antamista.
Internetin välityksellä kaupaksi käyvät esimerkiksi kodinelektroniikka, muoti, varaosat ja tietotekniikka.
Suomen suosituimmat verkkokaupat TOP 50 -listalta löytyy varmasti paljon tuttuja nimiä, mutta myös monille uusia verkkokauppoja.
- Gigantti.fi
- Verkkokauppa.com
- Zalando.fi
- Motonet.fi
- Jimms.fi
- Prisma.fi
- Karkkainen.com
- Power.fi
- Thomann.de
- Xxl.fi
- Next.fi
- Cdon.fi
- Tokmanni.fi
- K-Rauta.fi
- Clasohlson.com
- Varusteleka.fi
- Adlibris.com
- K-Ruoka.fi
- Stockmann.com
- Suomalainen.com
- Biltema.fi
- Jysk.fi
- Stadium.fi
- Vaeltajankauppa.fi
- Lippu.fi
- Bauhaus.fi
- Kultajousi.fi
- Polar.com
- Ifolor.fi
- Eckeronline.fi
- Rajalacamera.fi
- Ticketmaster.fi
- Lush.fi
- Hobbyhall.fi
- Taloon.com
- F-secure.fi
- Emp.fi
- Ellos.fi
- Garmin.com
- Airbnb.fi
- Sotka.fi
- Intersport.fi
- Sanoma.fi
- Tiketti.fi
- Kodinterra.fi
- Multitronic.fi
- Budgetsport.fi
- Ebookers.fi
- Zalando-lounge.fi
- Jollyroom.fi
Listaus perustuu julkisiin internetlähteisiin, eikä ole välttämättä kovin tarkka, joskin suuntaa antava.
Kansainvälinen postialan järjestö IPC julkaisi tammikuussa 2022 vuosittaisen verkkokauppatutkimuksen tulokset. Tutkimukseen osallistui yli 33 000 verkko-ostajaa 40 eri maasta. Suomesta vastaajia oli 1 030.
Tutkimus vastaa moneen mielenkiintoiseen kysymykseen: Mistä maista suomalaiset ostavat juuri nyt? Miten brexit ja EU:n ulkopuolelta tulevien tavaroiden arvonlisäverovelvoite vaikuttivat verkko-ostamiseen? Ketkä tilaavat tavaraa suomalaisista verkkokaupoista?
Linkki Postin verkkosivuilla julkaistuun tutkimukseen jutun lopussa (vaatii sähköpostiosoitteen antamisen).

Kuva: Posti
Minkämaalaisista verkkokaupoista suomalaiset tilaavat
IPC-tutkimuksen mukaan suomalaiset tilaavat eniten Kiinasta, Saksasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.
10 suosituinta maata, joista suomalaiset tilasivat vuonna 2021 olivat (suluissa muutos edelliseen tutkimukseen):
- Kiina 40 % (-9 %)
- Saksa 42 % (+5 %)
- Ruotsi 24 % (+- 0 %)
- Iso-Britannia 19 % (- 5 %)
- Yhdysvallat 18 % (- 3 %)
- Viro 7 % (-1 %)
- Tanska 5 % (+2 %)
- Alankomaat 5 % (+3 %)
- Ranska 4 % (+1 %)
- Latvia 3 (+1 %)
Heinäkuun 2021 alussa Suomessa astui voimaan EU:n arvonlisäverodirektiivin muutos, josta lähtien kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tilatut tavarat on täytynyt tullata ja niistä on pitänyt maksaa arvonlisävero. Useimilla tuotteilla arvonlisäveron suuruus on 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista.
Tutkimuksen tuloksista voidaan havaita, että tullaus- ja alv-velvollisuus on varmasti ainakin osittain vaikuttanut Kiinasta (-9 %), mutta varmasti myös Yhdysvalloista (-3 %) tilaamiseen.
Suosittuja kiinalaisia verkkokauppoja ovat muun muassa AliExpress, Wish ja SHEIN.
Entä sitten brexit?
Vuonna 2016 britit pitivät neuvoa-antavan EU-kansanäänestyksen, jota seuranneen prosessin jälkeen Britannia erosi Euroopan Unionista 31.1.2020.
EU-eron seurauksena Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero 1.1.2021 alkaen.
Ainakin osittain brexitin seurauksena suomalaisten tilaaminen brittiläisistä verkkokaupoista on laskenut 5 prosenttiyksikköä.
Tunnettuja brittiverkkokauppoja edustavat esimerkiksi Amazon UK, Tesco ja Argos.
Brexitin myötä Britanniasta ostamisen hankaluuksiksi suomalaiset nimeävät ylimääräiset tullimaksut, hintojen nousun, hitaammat toimitukset ja ylimääräiset hallinnolliset ongelmat.
Nousussa Saksa ja muut EU-maat
Siinä missä suomalaisten tilaaminen kiinalaisista, yhdysvaltalaisista ja brittiläisistä verkkokaupoista on viime vuonna vähentynyt, tilaaminen Saksasta ja muista EU-maista on lisääntynyt.
Kun 2019 vain 30 % kertoi tehneen viimeisimmän verkko-ostoksensa toisesta EU-maasta, vuonna 2021 heidän osuus oli 42 %. Vastaavasti Kiina ja Hong Kong ovat menettäneet suosiotaan 43 prosentista 36 prosenttiin.
Saksalaisten nettikauppojen suosio ei ole yllätys, sillä esimerkiksi vaatekaupat Zalando Lounge, About You ja Bonprix tulevat Saksasta ja ilmeisesti myös toimittavat tilaukset siellä olevista varastoistaan.
Hieman yllättäen Tanska, Alankomaat ja Ranska ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten keskuudessa.
Montako alankomaalaista tai tanskalaista verkkokauppaa osaisit suoralta kädeltä nimetä?
Okei, Bol.com-verkkokauppa-alusta taitaa olla alankomaalainen ja iso osa Gigantin omistaman Elkjøp/Elgigantenin verkkoliiketoiminnasta taitaa tapahtua juutinmaan perukoilla.
Suurempi yllätys on, ettei Ruotsi ole kasvattanut suosiotaan edellisvuoteen verrattuna, vaikka varsin moni tunnettu online-kauppa tulee rakkaasta länsinaapuristamme. Ruotsalaisista kaupoista mainittakoon monen tuntemat H&M, Adlibris ja Zooplus.

Kuva: Posti
Verkkokauppa-alustojen suosio
Toinen erittäin mielenkiintoinen kohta IPC:n tutkimuksessa on verkkokauppa-alustojen suosio, sekä erityisesti suosioissa tapahtuneet muutokset.
Wishin suosion laskeminen parissa-kolmessa vuodessa 20 prosentista 13 prosenttiin ei ole yllättävää, mutta mielestäni eBayn suosion lasku (17 > 10 %) on. Toki täytyy huomioida, että moni on varmaankin tehnyt aiemmin ostoksia brittiläisen ebay.co.uk-sivuston kautta.
Amazonin, Zalandon ja CDON:in suosion kasvu ei ole yllättävää.
Amazonin liiketoimintamalli on nerokas ja onnistunut. Se tarjoaa valtavan valikoiman tuotteita mahdollisimman edullisesti sekä lyömättömän asiakaspalvelun. Se on onnistunut luomaan täysin itsenäisesti toimivat verkkosivustot kaikille tärkeimmille markkina-alueille (Euroopassa esim. amazon.de). Amazonin Suomi-kauppa avattaneen lähivuosina.
Zalando on Euroopan suurin muodin verkkoalusta ja sen brändättyjä laatikoita kanniskelevat ympäriinsä niin nuoret kuin vanhatkin shoppailijat. Zappos-klooniksi haukuttu kauppa yksinkertaisti muodin online-myynnin yksinkertaisella kikalla: tarjoamalla ilmaisen toimituksen ja ilmaisen palautuksen. Se tarjoaa jokaiselle jotakin ja sieltä ostaminen on helppoa.
Muistatko ajat, kun CDON.comista tilattiin lähinnä CD-levyjä ja DVD-elokuvia? Suoratoistopalveluiden yleistymisen myötä niitä ei osta juuri kukaan. Niinpä CDON perusti Marketplace-alustan, jota käyttää yli 1 500 ulkopuolista kauppiasta myydäkseen muotia, kodintuotteita, leluja, urheilutuotteita jne.
Ketkä tilaavat Suomesta?
Ketkä sitten tilaavat tuotteita suomalaisista verkkokaupoista?
IPC:n tutkimuksen mukaan naapurimme Ruotsista ja Virosta (14 %).
Perässä tulevat Tanska (11 %), Kiina (7 %) ja Sveitsi (6 %).
Viiden prosentin osuudella seuraavat Saksa, Intia, Alankomaat, Ranska ja Norja.
Olisi kiinnostavaa tietää, mitä tuotteita Suomesta myydään näihin maihin. Sitä tämä tutkimus ei kerro.
Yhteenveto
Ulkomailta ostaessa suomalaiset shoppailijat tilaavat eniten Kiinasta, Saksasta, Ruotsista ja Isosta-Britanniasta.
Heinäkuun 2021 voimaan astunut tullaus- ja arvonlisäveron maksamisen velvoite EU:n ulkopuolelta tilatessa on vähentänyt Kiinasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista tilaamista.
Niiden sijaan, kasvaneita markkinoita vuonna 2021 ovat olleet Saksa, Tanska, Alankomaat ja muut EU-maat.
Verkkokauppa-alustoissa kasvua ovat saavuttaneet Amazon, Zalando ja CDON, samalla kun eBayn ja kiinalaisen Wishin tilausmäärät ovat laskeneet.
Lataa IPC:n kansainvälinen verkkokauppatutkimus 2022 tästä (posti.fi)
Kuvittele seuraava skenaario: Verkkokaupassasi oleva asiakas on lisännyt haluamansa tuotteet ostoskoriinsa ja on kassalla valmiina viimeistelemään tilauksen. Asiakas näkee kassalla kysymyksen ”onko sinulla alennuskoodia?” ja tekee Google-haun ”verkkokauppasi nimi alennuskoodi”.
Googlen hakutuloksista asiakas päätyy alennuskoodisivustolle, jolta hän löytää hyvän alennuksen antavan koodin verkkokauppaasi.
Hetkinen… Eihän verkkokauppaasi pitäisi juuri nyt olla tarjolla alennuskoodeja.
Asiakas kokeilee löytämäänsä alennuskoodia kassalla. Se ei toimi, joten hän päätyy etsimään alennuksia muilta sivustoilta.
Niiltäkään löytyvät koodit eivät toimi.
Lopulta asiakas ärsyyntyy, turhaantuu ja saattaa keskeyttää ostoprosessin ja hylätä ostoskorin.
Kyllä, vain väärennettyjen alennuskoodien vuoksi.
Etkö usko, että näin tapahtuu?
Tee Google-haku ”verkkokauppasi nimi alennuskoodi”, ”verkkokauppasi nimi kuponkikoodi” tai ”verkkokaupasi nimi tarjouskoodi”.
Jos joku näistä hauista on vähänkään suosittu, feikkisivustot ovat jo poimineet kyseisen hakutermin ja luoneet kokonaan sille omistetun laskeutumissivun.
Sivun, joka vastaa hakijan tarpeeseen: ”Täällä niitä on. Alennuskoodeja juuri tuohon kauppaan, johon niitä haet.”
Ikävä kyllä ne ovat väärennettyjä, eivätkä ne toimi.
Miksi kuluttaja hakee alennuksia?
Nykypäivän kuluttajat ovat valveutuneita. Kun he löytävät haluamansa tuotteen ja sille sopivan hinnan, iso osa heistä tietää etsiä alennuksia. Varsinkin jos kassasivulla on alennuskoodille varattu kenttä.
Se on osa ihmisluonnetta. Jos sinulla on mahdollisuus saada pienikin alennus, olet valmis käyttämään hieman aikaa sen saamiseksi.
Sopiva alennus voi löytyä verkkokaupan omilta sivuilta, olla tarjolla esimerkiksi uutiskirjeen tilaajille, tai sellainen voi löytyä yrityksen Facebook-sivulta, alennuskoodisivustoilta, blogeista, Instagramista…jne.
Alennusten etsiminen on ihan ok, mutta et varmaankaan halua, että asiakas poistuu kassalta ja jättää ostoprosessin kesken.
Miksi sivustot tarjoavat väärennettyjä koodeja?
Osa väärennettyjä alennuskoodeja tarjoavista sivustoista on hyväksytty verkkokaupan affiliate-ohjelmaan, eikä yrityksen markkinointivastaava tiedä tai välitä siitä.
Markkinoinnista vastaava seuraa vain myyntejä: ”Ahaa, tuon täytyy olla hyvä sivusto, koska sen kautta tulee sekä liikennettä että myyntejä.”
Osa niistä on aiemmin legitiimisti toimineita sivustoja, jotka on hylätty ja täytetty väärennetyllä roskasisällöllä.
Suurin osa feikkisivustoista kuitenkin vain varastaa liikennettä. Feikkisivustojen omistajat tietävät, mitä ihmiset hakevat ja tarjoavat kyseistä hakutermiä ”vastaavaa sisältöä”.
Liikennettä varastavat alennuskoodisivustot näyttävät kävijöilleen mainoksia tai jopa mainoslinkkejä samankaltaisiin tuotteisiin.
Osa niistä voi ohjata kävijöitä väärään osoitteeseen, josta lähdesivusto saa rojalteja.
On selvää, että jos kivijalkamyymälän ikkunassa mainostettaisiin 40 prosentin väärennettyä kuponkia naapuriputiikkiin, se olisi ainakin Kilpailulain mukaan laitonta.
Netissä samat säännöt eivät valitettavasti päde.
Väärennettyjä alennuskoodeja tarjoavia ”suomenkielisiä” sivustoja alkoi ilmestymään verkkoon vuonna 2017 – ja uusia syntyy edelleen jatkuvasti.
Suurin osa feikkisivustoista on .com- tai .net-päätteisiä ja niiden domainnimi sisältää ”fi”-merkkijonon. Sivustojen sisältö on konekääntäjän ja/tai tekoälyn avulla generoitua siansaksaa.
Miten tämä on mahdollista?
Googlen takia.
Vaikka Google kehittää jatkuvasti algoritmejaan, sillä ei ole tehokkaita välineitä erottamaan, mitkä sivustot ovat aitoja, tarkoituksenmukaisia, kunnollisia, legitejä.
Etenkään pienessä Suomessa, kun kyse on suomenkielisistä sivustoista.
Siitäkään huolimatta, että sekä me että kilpailijamme ovat varmaankin tehneet niistä roskasisältöilmoituksen.
Google perustaa hakutuloksensa linkkeihin. Jos haluat auttaa pienyrittäjiä, lisää verkkokauppasi sivuille linkki alennuskoodisivustolle, jotta se mieluummin se sijoittuu paremmin hakutuloksissa, kuin väärennettyjä alennuskoodeja tarjoavat sivustot.
Se auttaa sekä verkkokauppaasi, että oikealla asialla olevaa julkaisijaa.
Kannattaako alennuskoodeista luopua kokonaan?
Roskasivustoista emme näytä pääsevän, joten onko alennuskoodeista syytä luopua kokonaan?
Koska jos verkkokaupan kassasivulla on alennuskoodille varattu kenttä, se johtaa väistämättä siihen, että asiakkaat etsivät alennuskoodeja netistä.
Voiko ongelman ratkaista olla tarjoamatta alennuskoodeja?
Mitä ongelman ratkaisemiseen tulee, on olemassa useampaa koulukuntaa:
- Jos verkkokauppaasi on lähes aina saatavilla alennuskoodi, asiakas jättää usein ostoksen tekemättä, ellei sellaista ole saatavilla silloin, kun hän tarvitsisi tarjoamasi tuotteen tai palvelun.
- Jos verkkokauppaasi on vain harvoin saatavilla alennuskoodi, se voi olla tehokas tapa lisätä myyntiä etenkin hiljaisempina aikoina.
- Jos voit luopua alennuskoodikentästä kokonaan, niin loistavaa.
Useimmille verkkokaupoille vaihtoehto 3 ei ole mahdollinen, koska tuolloin ne voivat jäädä jälkeen kilpailussa.
Ratkaisu?
Ensinnäkin, jokaisen yrityksen on kannattaa pitää huolta verkkokauppansa maineesta, jotta sen ”nettimaine” ei perustu feikki- ja roskasisältöön.
Tee säännöllisesti Google-haku verkkokauppasi nimellä ja verkkotunnuksella tai luo Google-ilmoitus tärkeillä hakutermeillä, esim. ”Ritvan Pesula Oy” ja ”ritvanpesula.fi”.
Näin saat ilmoituksen aina, kun Google löytää indeksoi näillä termeillä uusia sisältöjä, ja voit reagoida niihin.
Toiseksi, sinun on rankattava ensimmäiseksi hakutermillä ”verkkokaupan nimi alennuskoodi”, tai millä termillä sitä ikinä kutsukaan. Vain näin voit estää myyntikatteen päätymisen yhdelle roskasivustoista.
Jos tuolla hakutermillä ykköseksi rankkaava sivusto on loistava, kuten tämä sivusto, tiedät, että heillä on oma asiakaskuntansa. Ne tuovat sinulle uusia asiakkaita, ja voit antaa heille krediittiä ja jatkaa yhteistyötä.
Ellet halua olla missään tekemisissä alennuskoodisivustojen kanssa, voit kieltää ne kokonaan käyttämässäsi kumppanuusverkostossa.
Joka tapauksessa kumppaneiden sisältöjä kannattaa monitoroida.
Artikkelikuva: Alexas_Fotos
Asiakkaiden hankkiminen, liikenteen ohjaaminen sivustollesi ja myynnin tekeminen ei ole mahdotonta hakukoneoptimoinnin ansiosta. Koska optimoinnin asema digitaalisessa markkinoissa ei osoita merkkejä hidastumisesta, yritykselle on erittäin tärkeää hyödyntää kaikki asiakkaiden hankkimiseen käytettävät kainot. Yksi merkittävä tapa asiakkaiden houkuttelemiseksi ja myynnin tekemisesti on alennuskoodien käyttö. Alennuskoodien käyttö osana verkkosivuston hakukoneoptimointistrategiaa voi parantaa hakukonesijoituksia ja tuoda lisää liikennettä sivustollesi.
Ulkoisiin lähteisiin lähetetyt alennuskoodit linkittävät takaisin verkkosivustollesi, joten ne ovat liiketoiminnan kannalta relevantteja ja merkityksellisiä paluulinkkejä. Ulkoisten lähteiden on kuitenkin hyvä liittyä toimialaasi ja olla hyvin kohdistettuja.
Tässä kolme ulkoista lähdettä, joita saatat haluta käyttää alennuskoodien jakelussa osana hakukoneoptimointistrategiaasi:
1. Alennuskoodisivustot
Alennuskoodisivustot, kuten tämä jolla juuri olet, tarjoavat koottuja alennuskoodeja, joita käyttäjät voivat selata ja käyttää. Voit halutessasi lähettää alennuskoodeja verkkokauppaasi kolmansien osapuolien alennuskoodisivustoille kohdistaaksesi kampanjan alennuksia etsiviin asiakkaisiin.
Sen sijaan, että lähettäisit koodin kaikille mahdollisille alennuskoodisivustoille, on tärkeää tehdä hieman taustatyötä ja valita sellaiset alennuskoodisivustot, jotka istuvat yrityksesi hakukoneoptimointistrategiaan.
Jotta alennuskoodeja ei pidettäisi roskapostina, on syytä lähettää niitä vain asianmukaisille, pitkään alalla olleille ja luotettaville alennuskoodisivustoille.
Jos olet esimerkiksi matkailualalla, on olemassa pelkästään matkatarjouksiin erikoistuneita julkaisijoita.
Joillakin alennuskoodisivustoilla on erilliset alasivut tärkeille myyntijaksoille, kuten Black Fridaylle, äitienpäivälle ja joululle.
Oletetaan, että matkakuumeinen käyttäjä etsii netistä matkatarjouksia tai parhaita black friday -alennuksia. Hän saattaa löytää kiinnostavan alennuksen tai tarjouksen juuri tällaiselta sivustolta.
2. Kumppanuudet
Voit halutessasi yhteistyötä toisen saman alan yrityksen kanssa.
Esimerkiksi paikallismatkoja tarjoava yritys voisi tehdä molempia hyödyttävää yhteistyötä alueen ravintoloiden kanssa. Matkatoimisto voisi sisällyttää ravintolan osaksi kiertoajeluaan ja ravintola tarjota alennuksen kumppaniyrityksen tarjoamalle kiertoajelulle osallistuville asiakkaille. Yhteisen alennuskampanjan kehittäminen voi tarjota molemmille yrityksille mahdollisuuden hyötyä.
Lisäksi yritykset voivat tarjota toisilleen paluulinkin omilta verkkosivuiltaan. Hakukoneet, kuten Google, huomioivat linkittävän sivuston ja sisällön relevanssin, joten sopivista kumppanuuksista syntyviä asiaankuuluvia paluulinkkejä pidetään korkealaatuisina. Lisäksi kilpailijat eivät voi helposti kopioida kumppanuuden perusteella syntynyttä paluulinkkiä.
3. Vaikuttajat
Influenssereita eli vaikuttajia on kaikilla digitaalisilla sosiaalisen median alustoilla Facebookista Twitteriin ja Instagramista TikTokiin. Heillä on myös suuri määrä seuraajia, joiden ostopäätöksiin influensserit pystyvät vaikuttamaan.
Kumppanuus oman alan vaikuttajan kanssa voi tuoda oikein käytettynä huomattavan määrän lisää kävijöitä verkkosivustollesi. Voit tarjota vaikuttajalle alennuskoodin jaettavaksi seuraajilleen vastineeksi paluulinkistä esimerkiksi hänen blogistaan tai profiilistaan.
Vaikuttajayhteistyöstä on hyötyä molemmille. Vaikuttaja saa pienen komission hänen kauttaan tulleista myynneistä ja yritys saa uusia asiakkaita kohdentamastaan yleisöstä.
Ajan myötä on syytä monipuolistaa paluulinkkien lähteitä. Siksi uusien, tarkoituksenmukaisten ja relevanttien kumppanien etsimisen ei pitäisi koskaan loppua.
Sekä fyysinen kaupankäynti että verkkokauppa ovat yhä kilpaillumpia, ja niissä menestyäkseen on huomioitava useita tekijöitä. Kilpailun kovetessa on löydyttävä pyrkimystä löytää sekä suoria että välillisiä etuja kilpailijoihin nähden.
Alennusten tarjoaminen on markkinointistrategia. Se on ideana lähes yhtä vanha kuin vähittäiskauppa itsessään. Myynnin keskittyessä yhä enemmän verkkoon lehdistä leikattavista kupongeista on tullut alennuskoodeja. Mutta mitä alennuskoodit ovat? Miten ja miksi ne toimivat? Mitä etuja ne voivat tarjota sinun yrityksellesi?
Mikä alennuskoodi on?
Collinsin sanakirjan mukaan alennuskoodi on ”jälleenmyyjien asiakkaille tarjoama koodi, jolla he voivat saada alennusta ostaessaan tuotteita verkosta”.
Käytännössä alennuskoodi on sarja aakkosnumeerisia merkkejä, jonka kuluttaja syöttää verkkokaupan ostoskorivaiheessa sille varattuun kenttään saadakseen alennuksia tai muita etuja tehdessään verkko-ostoksia. Suomessa niistä käytetään myös yleisesti myös nimityksiä tarjouskoodi ja kuponkikoodi.
Alennuskoodit voivat olla osa käynnissä olevia markkinointikampanjoita. Niitä voidaan soveltaa tiettyihin tuotteisiin, tuoteryhmiin tai koko tilaukseen.
Alennuskoodeja on kolmea päätyyppiä:
- Julkiset alennuskoodit, jotka ovat kaikkien kuluttajien näkyvillä ja käytetävissä. Koodi voi olla näkyvissä esimerkiksi verkkokaupan etusivulla tai sitä voidaan levittää sosiaalisessa mediassa tai influensserien välityksellä. Julkiset alennuskoodit ovat hyödyllisiä uusien asiakkaiden houkuttelemiseksi.
- Yksityiset alennuskoodit ovat vain tietyn asiakasryhmän käyttäväksi tarkoitettuja koodeja. Yksityiset koodit voidaan kohdistaa esimerkiksi aiemmin tilauksen tehneille tai säännöllisesti tilaaville asiakkaille. Kohdentamiseen voidaan käyttää esimerkiksi uutiskirjeen tilaajien asiakassegmentointia.
- Salaiset alennuskoodit ovat kertaluonteisia ja tarkoitettu yleensä vain tietylle asiakkaalle. Salainen alennus voidaan tarjota esimerkiksi anteeksipyyntönä tai hyvityksenä silloin, kun tilauksessa jokin on mennyt pieleen (esim. väärä tai viallinen toimitus, viivästys jne.)
Alennuskoodeja voidaan käyttää osana verkkokaupan markkinointia jatkuvasti tai vain silloin tällöin. Monet yritykset tarjoavat alennuskoodeja ennen tärkeitä myyntipäiviä, kuten joulua, äitien- ja isänpäivää sekä Black Fridaynä, joka on nopeasti laajentunut koko viikon mittaiseksi kampanjaksi.
Alennuskoodit voivat olla myös lahjakortin muodossa. Esimerkiksi marketeissa ja R-Kioskeilla myytävät Google Play-, Netflix-, PlayStation-, Ruutu+- ja Spotify-lahjakortit ovat käytännöllisesti katsoen kyseisessä palvelussa alennuksen tai muun edun lunastamiseksi käytettäviä koodeja.
Miten alennuskoodit toimivat?
Olet voinut saada alennuskoodin monin tavoin. Jos olet joskus tilannut tuotteita verkkokaupasta, olet voinut luoda tilauksen yhteydessä verkkokauppaan käyttäjätilin tai antanut sähköpostiosoitteesi tilausvahvistusta tai toimitusilmoitusta varten.
Saatat olla joskus tilannut verkkokaupan uutiskirjeen tai osallistua heidän järjestämään kilpailuun tai arvontaan. Ehkä käytät verkkokaupan mobiilisovellusta? Samalla olet saattanut ruksata luvan lähettää sinulle markkinointiviestintää.
Alennuskoodilla voi saada prosenttimääräisen alennuksen tietystä tuotteesta tai tuoteryhmästä. Tai se voi olla euromääräinen alennus tilauksen loppusummasta. Joskus alennuskoodilla saatava etu on esimerkiksi ilmainen toimitus, ilmainen kaupanpäällinen tai esimerkiksi lahjapaketointi.
Kun siirryt ostosprosessin lopussa verkkokaupan kassalle, useimmissa nettikaupoissa on lomakkeen kohta, jossa kysytään ”Onko sinulla alennuskoodi?”
Jos sinulla on sellainen, kopioi ja liitä tai kirjoita se sille varattuun kenttään. Aktivoi alennuskoodi ja näet sen oikeuttaman alennuksen tilauksen yhteenvedossa.
Miksi alennuskoodit toimivat?
Kun verkkokauppa tarjoaa alennuskoodin, se kannustaa kuluttajia ostamaan. Asiakas saa haluamansa tuotteen tai palvelun halvemmalla, ja yritys lisää myyntiä. Siitä hyötyvät sekä asiakas että yritys. Win-win.
Kannustimilla on suora psykologinen vaikutus ostokokemukseen. Niin oudolta kun se kuullostaakin, alennuksen saaneet ihmiset ovat onnellisempia, vähemmän stressaantuneita ja kokevat vähemmän ahdistusta. Ainakin, mikäli on uskominen Claremontin yliopiston neuroekonomian professori Paul Zakia.
Yksi alennuskoodien parhaista puolista on, että ne toimivat hyvin sekä uusien asiakkaiden hankkimisessa että palaavien asiakkaiden kanssa. Ne ylläpitävät nykyisten asiakkaiden asiakasuskollisuutta, houkuttelevat uusia asiakkaita ja parantavat brändisi imagoa.
Tässä suhteessa monilla yrityksillä on parantamisen varaa. Useimmat meistä ovat kokeneet, että uusille asiakkaille tarjotaan alennuksia, mutta vanhoille ei juuri koskaan.
Alennuskoodikampanjan suunnittelu
Julkaisimme aikaisemmin blogikirjoituksen 5 vinkkiä erottuvaan alennuskoodimarkkinointiin, joten kerron tässä vain lyhyesti asioita, jotka on hyvä huomioida alennuskoodikampanjaa suunniteltaessa.
- Vältä yleisiä alennuskoodeja, koska ne leviävät helposti kohderyhmänsä ulkopuolelle. Joskus ne kuitenkin toimivat, kuten silloin, kun tarkoituksena on uusien asiakkaiden hankinta.
- Kustomoi. Ihmiset rakastavat yksilöityä viestintää. Jos sinulla on lupa käyttää asiakkaan tilaushistoriaa, markkinoi hänelle uudempia malleja. Jos sinulla on lupa käyttää asiakkaan henkilökohtaisia tietoja, muista häntä syntymäpäivänä jne.
- Luo kiireellisyyden tunne. Asiakas ei tee ostoksia vain siksi, että hänellä on alennuskoodi. Mutta jos hän on kiinnostunut tuotteistasi ja koodi on voimassa esimerkiksi vain tänään, voit saada myynnin.
- Tavoita vaikuttajat. Kuluttajat luottavat enemmän vertaissuosittelijoihin kuin mainoksiin. Tavoittamalla oikeat some-influensserit heistä tulee paitsi kumppaneitasi, myös viestisi levittäjiä omiin yhteisöihinsä.
Luova viestintä alennuskoodeissa
Lähes 70 % kuluttajista hylkää ostoskorin eli keskeyttää tilauksen. Mobiilikäyttäjillä hylkäysprosentti on yli 85 %.
Syitä ostoskorin hylkäämiseen on lukuisia – epäröinti, tyytymättömyys hintaan ja muut – mutta verkkokauppiaalle se on menetetty mahdollisuus.
Alennuskoodit ovat loistava tapa saada osa meneteyistä mahdollisuuksista takaisin ja asiakas palaamaan viimeistelemään tilaus.
Jos asiakas on antanut yhteystiedot tai hän on palaava asiakas, lähetä hänelle alennuskoodi sähköpostilla tai tekstiviestillä. Henkilökohtainen alennuskoodi voi saada asiakkaan harkitsemaan uudelleen.
Tutustu verkkokauppaohjelmistosi mahdollisuuksiin alennuskoodikampanjoiden luomisessa ja luovassa viestinnässä.
Yhteenveto
Menestyvän verkkokaupan rakentamiseen liittyy monia aspekteja ja alennuskoodit on loistava tapa hankkia uusia asiakkaita ja palkita vanhoja.
Vaikka alennuskoodien tarjoamisella on myös haittoja, ne auttavat kehittämään ostoprosessia säilyttäen silti asiakaspidon ja tulotason.
Lisäksi ne ovat uusi tapa kommunikoida asiakaskuntasi kanssa.
Toivotamme onnistuneita alennuskampanjoita!
Miksi haluaisit tilata jonkin verkkokaupan uutiskirjeen? Monet tekevät niin saadakseen alennuksia. Koska olet Alennuskoodi 101 -nimisellä sivustolla, arvaan, että olet etsimässä parasta alennuskoodia suosikkikauppaasi.
Voisit tilata kyseisen verkkokaupan uutiskirjeen ja jäädä odottelemaan heidän markkinointisähköpostejaan alennuskoodin toivossa. Voisit, mutta sinun ei tarvitse. Lukemalla tämän blogijutun ymmärrät, miten kaupat hyödyntävät sähköpostia osana markkinointiaan, ja milloin sellaisia on todennäköisesti saatavilla.
Tässä jutussa raotamme hieman verhoa ja kerromme kuudesta sähköpostityypistä, joita verkkokaupat käyttävät osana alennuskoodistrategiaansa, sekä mitä sinun tulee tietää hyödyntääksesi näitä strategioita alennuksen saamiseksi.
Alennuskoodit uutiskirjeissä
Tämä lienee perinteisin sähköpostimarkkinoinnin muoto: uutiskirjeet.
Useimmat verkkokaupat tarjoavat asiakkailleen eksklusiivisia tarjouksia uutiskirjeen, massapostitusten tai muun sähköpostimarkkinoinnin muodossa.
Uutiskirjeet pitävät asiakkaat ajan tasalla tuotteista, kampanjoista ja usein myös alennuskoodeista.
Miksi yritykset lähettävät alennuskoodeja uutiskirjeissään?
Yritykset lähettävät uutiskirjeitä ja massapostituksia ennen kaikkea siksi, että sähköposti on luotettavin tapa tavoittaa brändiin jo sitoutuneet asiakkaat.
Uutiskirje on tehokkaampi kuin sosiaalinen media, mitä tulee tavoittavuuteen ja sitouttamiseen. Se on tapa saada sekä uusia että vanhoja asiakkaita tekemään ostoksia verkkokaupassa.
Kun uutiskirje sisältää alennuksen, se paitsi houkuttelee tekemään ostoksia, mutta myös pysymään uutiskirjeen tilaajana, eikä peruuttamaan tilausta.
Miten saada alennuskoodi uutiskirjeestä?
Jotta saat haluamasi yrityksen/verkkokaupan uutiskirjeen, sinun on tilattava se. GDPR:n ansiosta yritykset eivät voi lähettää sinulle markkinointia sähköpostitse, ellet ole varta vasten antanut siihen lupaa.
Lähes kaikissa verkkokaupoissa on ”tilaa uutiskirjeemme” -linkki, ärsyttävä popup-ikkuna tai viimeistään valintaruutu sen tilaamiseksi viimeistellessäsi tilausta.
Kuinka usein uutiskirjeitä lähetetään?
Viestinnän tiheys riippuu aivan yrityksestä. Jotkin – usein isommat yritykset – lähettävät uutiskirjeitä päivittäin, pienemmät yritykset esimerkiksi viikoittain, kuukausittain tai vain muutaman kerran vuodessa.
Minkälaisia alennuskoodeja uutiskirjeissä lähetetään?
Koska uutiskirje lähetetään verkkokaupan brändiin jo sitoutuneille käyttäjille tai tietylle asiakassegmentille, uutiskirjeen mukana lähetettävät alennuskoodit ovat sellaisia, joita yritys toivoo mahdollisimman monen heistä käyttävän.
Uutiskirjeessä lähetettävä alennus voi olla esimerkiksi ilmainen toimitus tänä viikonloppuna tai 15 prosentin alennus tietyistä tuotteista ennen ystävänpäivää.
Alennuskoodit hylätystä ostoskorista
Useimmat meistä on tehnyt sen. Löydät kiinnostavan tuotteen, lisäät sen ostoskoriin, täytät jo omat tietosi, mutta päätätkin olla tilaamatta.
Hereillä olevat yritykset ovat tietoisia hylätyn ostoskorin ongelmasta. Itse asiassa, peräti seitsemän kymmenestä ostoskoriin lisätystä tuotteesta päätyy siihen, että asiakas ei teekään tilausta.
Jos olit kirjautunut tai ehdit antamaan sähköpostiosoitteesi, markkinoinnissa taitava yritys voi lähettää automaattisen sähköpostin, jolla houkutellaan sinua viimeistelemään tilaus.
Hylättyä ostoskoria koskeva sähköposti voi sisältää alennuskoodin, joka saa sinut lopulta tekemään tilauksen.
Miksi yritykset tarjoavat alennuskoodeja hylätyn ostoskorin jälkeen?
Yritykset tietävät, että on haastavaa saada lisää asiakkaita. Yritys tietää, että olit kiinnostunut kyseisestä tuotteesta tai palvelusta, ja on valmis tekemään kaikkensa viimeistelläkseen myynnin.
On huomattavasti helpompaa ”käännyttää” valmiiksi kiinnostunut asiakas kuin löytää uusi.
Miten saada hylätyn ostoskorin alennuskoodi?
Yksinkertaista. Varmista, että olet tuotteen ostoskoriin lisäämisen jälkeen joko a) kirjautuneena omalle tilillesi kyseisessä verkkokaupassa tai b) edennyt tilauksessa siihen vaiheeseen, että olet jo lähettänyt sähköpostiosoitteesi lomakkeella (pelkkä sähköpostiosoitteen kirjoittaminen ei riitä).
Euroopan Unionin alueella hylätyn ostoskorin sähköpostiviestit ovat GDPR-asetuksen ansiota ns. harmaalla alueella, koska markkinointiviestien lähettäminen edellyttää aina nimenomaista lupaa siihen.
Kuitenkin, poistu verkkokaupasta tekemättä ostosta ja odota vähintään 72 tuntia nähdäksesi ottaako yritys sinuun yhteyttä liittyen hylättyyn ostoskoriin.
Huomaa, että arviolta vain noin kolmannes verkkokaupoista lähettää hylätyn ostoskorin sähköposteja, alennuskoodeista puhumattakaan.
Mutta yrittänyttä ei laiteta!
Alennuskoodit tervetuliaissähköposteissa
Tämä on yksinkertainen ja yleinen keino saada alennuskoodi suosikkiverkkokauppaasi, sillä useimmat yritykset tarjoavat alennuksen saadakseen sinut uutiskirjeensä tilaajaksi (koska ne olettavat, että et koskaan peru uutiskirjettä).
Miksi yritykset tarjoavat tervetuliaisalennuksia?
Tämä on ikivanha markkinointitaktiikka, jota useimmat verkkokaupat hyödyntävät. Kun tilaat verkkokaupan uutiskirjeen, yritys tietää, että olet kiinnostunut heidän tuotteistaan tai palveluistaan – ja todennäköisesti aiot jossain vaiheessa ostaa niitä.
Yritykset hyödyntävät tätä tietoa tarjoamalla sinulle tervetuliaisalennuksen ja houkutellakseen sinua tekemään ensimmäisen ostoksesi. Tällainen alennuskoodi on yleensä voimassa vain tietyn ajan ja sillä pyritään luomaan kiireellisyyden tunne.
Miten saada tervetuliaisalennus?
Saadaksesi alennuskoodin ensimmäiseen tilaukseesi, selaa hetki verkkokauppaa. Tervetuliaisalennusta voidaan tarjota sivuston ylä- tai alaosassa, popup-ikkunan kautta tai push-ilmoituksen kautta.
Vaikka alennusta ei välttämättä mainita, sellainen voidaan kuitenkin tarjota tervetuliaissähköpostissa. Saat ensimmäisen uutiskirjeen yleensä samantien uutiskirjeen tilaamisen jälkeen.
Minkälaisia tervetuliaisalennuksia on tarjolla?
Useimmiten tervetuliaisalennus on tietty prosenttialennus koko tilauksesta. Tyypillisesti se vaihtelee 10-30 prosentin välillä.
Alennuskoodit syntymäpäivänä
Yksi tapa houkutella asiakkaita tekemään ostoksia on tarjota alennuskoodeja ”syntymäpäivälahjaksi” tai hieman ennen syntymäpäivääsi.
Yrityksille tämä on erittäin tehokas tapa aktivoida asiakkaitaan. Sen lisäksi, että se luo sinulle kannustimen tehdä uusi ostos, se myös osoittaa sinulle, että se välittää asiakkaistaan, eli sinusta, koska olet syntymäpäiväsankari.
Syntymäpäivänä tarjottava alennuskoodi on kuin lahja, josta kaikki hyötyvät: sinä saat alennuksen ja yritys myynnin.
Miksi yritykset tarjoavat alennuskoodeja syntymäpäivänäsi?
Yritykset tarjoavat asiakkailleen tarjouksen syntymäpäivänä tai hieman sitä ennen, koska ne tietävät, että he tuntevat silloin olonsa erityiseksi. Ja asiakkaat arvostavat, että joku muistaa heidän syntymäpäivänsä.
Todellisuudessa yritys tai kukaan sen henkilökunnasta ei juhli syntymäpäivääsi kakun ja konfettien kera, vaan kyseessä on automatisoitu myynninedistämisprosessi, jonka tarkoitus on saada sinut tuntemaan olosi erityiseksi ja ennen kaikkea kasvattaa yrityksen myyntiä (vaikkakin pienemmällä voitolla).
Miten saada alennuskoodi syntymäpäivänä?
Kun luot asiakastilin verkkokauppaan, varmista, että olet antanut syntymäaikasi ja hyväksynyt markkinointiviestien vastaanottamisen.
Entä jos syntymäpäiväsi on 10 kuukauden päästä, mutta tiedät verkkokaupan tarjoavat syntymäpäivän alennuskoodeja?
Emme tietenkään kehota ketään juksaamaan, mutta samalla voimme todeta, että ei – yhdelläkään suomalaisella yrityksellä ei ole palveluksessaan syntymäpäiväpoliisia.
Minkälaisia alennuskoodeja syntymäpäivänä voi saada?
Kuten muidenkin alennuskampanjoiden aikana, syntymäpäiväalennukset ovat usein prosenttialennuksia tilauksesta.
Joskus syntymäpäiväalennus voi olla myös ”lahjanomainen”, kuten ilmainen kaupanpäällinen.
Alennuskoodit täydennystä varten
Joidenkin ostamiesi tuotteiden on tarkoitus kestää pitkään tai jopa ikuisesti.
Useimmat kulutustuotteet vaativat täydennystä tai vaihtoa tietyin väliajoin. Sellaisia ovat esimerkiksi vitamiinit, tulostinmusteet, partakoneen terät ja koiranruoka.
Jälleen kerran, yritykset tietävät tämän – ja lähettävät todennäköisesti automaattisen sähköpostin vain vähän ennen kuin arvioivat sinun tarvitsevat täydennystä.
Miksi yritykset tarjoavat alennuskoodeja täydennyksiä varten?
Kuten muidenkin alennuskoodien kohdalla, yritykset tietävät, että on helpompaa ja kustannustehokkaampaa saada vanha asiakas tekemään uusi tilaus, kuin hankkia uusi asiakas.
Lisäksi useimmat asiakkaat pitävät täydennysmuistutuksia asiakasystävällisenä ja hyödyllisenä; on mukavaa, kun joku muu huolehtii siitä, ettei joku tärkeä tuote pääse loppumaan, sen sijaan, että joutuisit muistamaan sen itse.
Miten saada alennuskoodi täydennystä varten?
Saadaksesi kulutustuotteiden täydennysmuistutukset varmista, että olet hyväksynyt verkkokaupan markkinointiviestinnän. Osa verkkokaupoista voi tarjota mahdollisuutta myös kestotilaukseen alennuksen kera.
Minkälaisia alennuskoodeja täydennysmuistutuksista voi saada?
Useimmat yritykset tietävät, että saadakseen tyytyväisen asiakkaan tilaamaan täydennyksiä, heidän ei tarvitse tarjota isoja alennuksia.
Voinet odottaa viiden tai enintään kymmenen prosentin alennuksia täydennyksiä varten.
Jos kuitenkin jätät yhden täydennyksen välistä ja tilaat sen edullisemmasta paikasta, voit odottaa saavasi seuraavaksi suurempia alennuksia (katso seuraava kohta).
Alennuskoodit palaavalle asiakkaalle
Lopuksi, monet yritykset tarjoavat alennuskoodeja vanhoille tai entisille asiakkailleen.
Palaavien asiakkaiden alennuskoodeja lähetetään asiakkaille, jotka ovat tilanneet kyseisestä verkkokaupasta aikaisemmin, mutta eivät ole tehneet niin pitkään aikaan.
Tämänkaltainen viestintä on helppo tunnistaa sähköpostin osoiteriviltä, joka on tyypillisesti tyyliin ”Kaipaamme sinua” tai ”Meillä on ikävä”.
Miksi yritykset tarjoavat alennuskoodeja palaaville asiakkaille?
Yritykset tietävät, miten tärkeää on pitää asiakkaat sitoutuneena omaan brändiinsä. Koska miksi sillä olisi sähköpostiosoitteesi, ellei se voisi käyttää sitä markkinointiin?
Kuten olemme todenneet, on paljon helpompaa saada vanha asiakas ostamaan uudelleen, kuin hankkia uusia asiakkaita.
Palaavan asiakkaan asiakassegmentti on hyvä työkalu sähköpostilistan ylläpitoon. Jos asiakas on houkuteltavissa takaisin alennuksella, hän on sitoutunut. Jos asiakas ei ole sitoutunut, hän usein peruu uutiskirjeen.
Miten saada palaavan asiakkaan alennuskoodi?
Palaavan asiakkaan alennuksen saamisessa kestää luonnollisesti kauemmin kuin muissa tyypeissä. Yrityksen on menetettävä sinut ennen kuin se voi houkutella sinua takaisin.
Sinun on oltava verkkokaupan uutiskirjeen tilaaja ja tehnyt vähintään yksi ostos. Palaavan asiakkaan alennuksia ei kannata odottaa jokaiselta yritykseltä.
Minkälaisia alennuskoodeja palaava asiakas voi odottaa?
Palaavalle asiakkaalle tarjottava alennus on todennäköisesti hyvä, koska se osoittaa, että yritys todella tarvitsee vanhoja asiakkaitaan ja on valmis tinkimään marginaalistaan saadakseen heidät takaisin.
Vaikka nämäkin sähköpostiviestit ovat enimmäkseen automatisoituja, kannattaa avata ”kaipaamme sinua” -viestit nähdäksesi, minkälaisia alennuksia sinulla olisi mahdollista saada.
Yhteenveto
Kuten huomasit, mahdollisuudet saada alennuskoodeja suosikkikauppaasi ovat moninaiset. Paitsi, että löydät niitä Alennuskoodi 101 -sivustolta, voit saada niitä eri tavoin odottamalla sopivaa hetkeä. Loppupelissä alennuskoodi on kuitenkin helpoin tapa saada alennuksia tulevista ostoksistasi.
- Uutiskirjeet sisältävät usein koko jo sitoutuneelle asiakassegmentille tarjottavia alennuskoodeja.
- Hylätyn ostoskorin sähköpostiviestit pyrkivät houkuttelemaan sinut tekemään tilauksen loppuun, usein alennuskoodin avulla.
- Tervetuliaisalennukset sisältävät yleensä alennuskoodin, jolla saa prosenttialennuksen ensimmäisestä tilauksesta.
- Syntymäpäiväalennukset on tarkoitettu tuntemaan sankari erityiseksi ja kasvattamaan yrityksen myyntiä.
- Täydennysmuistutukset lähetetään, kun kulutustuotteen oletetaan olevan lähellä loppumista. Niihin voi liittyä alennus, jotta asiakas ei karkaa muualle.
- Palaavan asiakkaan alennukset on tarkoitettu voittamaan asiakas takaisin tarjoamalla hänelle kertaluonteinen alennus.
Alennuskoodit voivat ohjata asiakkaita yritykseesi, lisätä olemassa olevien asiakkaiden sitoutumista sekä kasvattaa myyntiä. Fyysiset kupongit voidaan valjastaa käytettäväksi myymälässäsi, kun taas digitaalisia alennuskoodeja voidaan jakaa markkinointiviestinnän avulla yrityksen verkkokaupassa, sosiaalisessa mediassa tai affiliate-julkaisijoiden viestintäkanavilla.
Media- ja markkinointiyhtiö Valassiksen mukaan alennuskoodeilla, kupongeilla, sosiaalisen median mainostuksella ja muilla kannustimilla voidaan vaikuttaa merkittävästi kuluttajiin:
- 60 % kuluttajista on valmis kokeilemaan uutta tuotetta
- 59 % on valmis ostamaan jotain, mikä ei ole heidän ostoslistallaan
- 54 % tekee impulssiostoksia
- 46 % muuttaa suunniteltua ostostaan
Taloudellisen arvon lisäksi 55 % kuluttajista muodostaa positiivisemman kuvan brändistä tai kaupasta, jotka tarjoavat alennuskoodeja ja kuponkeja. Kuluttajat myös uskovat, että kannustimien käyttö saavat heidät tuntemaan itsensä älykkäämmäksi ostajaksi (69 %) sekä valitsemaan tuotemerkin, jota he eivät muuten ostaisi (53 %).
Olipa kampanjan tavoite sitten saada asiakkaita yrityksen kivijalkakauppaan tai verkkokauppaan, alennuskoodit voivat olla tehokas tapa kasvattaa myyntiä. On kuitenkin tärkeää kehittää alennuskampanjalle strategia, koska lisääntyneestä myynnistä huolimatta kampanja voi johtaa pienempään myyntikohtaiseen voittoon.
Alennuskoodien haittoja
Pienempi voitto
Alennuskoodien merkittävin haittapuoli on, että ne maksavat yrityksellesi rahaa. Mikä tahansa alennus tarkoittaa, että asiakas maksaa tuotteistasi tai palveluistasi vähemmän, jolloin voittomarginaalisi pienenee.
Olennaisinta on laskea, miten alennusen tarjoaminen vaikuttaa voittomarginaaliisi joko a) tuomalla uusia asiakkaita tai b) tuomalla takaisin vanhoja asiakkaita, jotka ovat saattaneet karata muualle jahtamaan alennuksia.
Kustannusriski
Alennuksen tarjoaminen ymmärtämättä voittomarginaaleja lisää tappion riskiä.
New York Timesin kolumnisti Jay Goltz on kehittänyt metodin laskea onko alennuskupongin tarjoaminen yrityksellesi hyödyllinen (juttu maksumuurin takana).
Esimerkissään hän käyttää Groupon-markkinapaikalle ravintolalle luotua kuponkikampanjaa, jonka tavoitteena on uusien asiakkaiden hankinta. Goltz esittää kahdeksan muuttujaa, jotka tulee huomioida kampanjan tuloksia arvioitaessa.
On tärkeää pohtia tuovatko alennuskampanjat arvoa yritykselle ja toisaalta tuottavatko ne pitkällä aikavälillä riittävästi myyntituloa niiden kustannusten kattamiseksi.
Huijaukset
Jos käytät alennuskoodina yleistä sanaa, kuka tahansa voi arvata sen täyttämättä koodille asetettuja ehtoja, kuten uutiskirjeen tilaamista.
Sama henkilö voi käyttää koodin yhä uudelleen ja uudelleen eri luomalla uusia käyttäjätilejä.
Vaikka haluaisit jakaa koodin tietylle asiakasryhmälle, kuten uutiskirjeen tilaajille tai some-seuraajille, se voi levitä tarkoitetun kohderyhmänsä ulkopuolelle, jolloin datan kerääminen ja kampanjan tehokkuuden seuranta ja analysointi vaikeutuvat.
Internet on täynnä epärehellisiä ja valheellisia huijaussivustoja, jotka käyttävät brändiäsi roskasisällön rinnalla omien päämääriensä tavoitteluun. Voit joutua usein selittämään asiakkaillesi, miksi netistä löytynyt koodi ei toimi.
Alennuskoodien hyötyjä
Alennuskoodien tarjoamisen etuja ovat uusien asiakkaiden saaminen myymälääsi tai verkkokauppaasi. Alennuskoodien kautta voidaan esitellä uusia tuotteita sekä auttaa pääsemään eroon ylimääräisistä tai ei-toivotusta varastosta uusien tuotteiden tieltä.
Alennuskoodeja voidaan käyttää rohkaisemaan asiakkaita ostamaan uusi, parempi (ja kalliimpi) tuote, ja kasvattamaan voittomarginaalia. Niitä voidaan käyttää myös palkitsemaan asiakkaita sekä kasvattamaan asiakasuskollisuutta.
Alennuskoodeja on helppo luoda ja jakaa
Alennuskoodien käyttäminen markkinointistrategiana on erittäin kustannustehokasta verrattuna moniin muihin mainostusmuotoihin, kuten klikkipohjainen mainontaan, televisio- ja radiomainontaan tai sanomalehtimainontaan.
Jakelu on helppoa uutiskirjeen tilaajille, some-seuraajille tai vaikkapa suoraan verkkokaupassa.
Houkuttele uusia asiakkaita
Alennuskoodien avulla voit houkutella uusia asiakkaita, sillä kuluttajat kokeilevat uusia tuotteita ja palveluja todennäköisemmin, kun heidän ei tarvitse maksaa siitä koko hintaa.
Kasvata myyntiä
Varmasti yksi merkittävimmistä alennuskoodien eduista on, että ne kasvattavat myyntiä.
Rakenna asiakasuskollisuutta
Alennuskoodien tarjoaminen säännöllisesti vanhoille asiakkaille saa heidät palaamaan ostoksille uudelleen ja kasvattaa asiakasuskollisuutta.
Tarjoa kilpailuetua
Moderni kuluttaja elää monipuolista elämää. Alennukset ja tarjoukset vetoavat heidän tarpeisiinsa paitsi säästää rahaa, myös kokeilla uusia asioita ja olle yhteydessä ympäröivään maailmaan.
He myös osaavat hakea netistä tarjouksia ja diilejä sekä vertailla hintoja. Siitä syystä ne ovat olennainen osa online-myyntiä ja verkkoliiketoimintaa.
Alennukset määrittelevät ostopaikan
Alennuskoodit eivät ole hintakilpailu kilpailijoiden kanssa, mutta ne voivat vaikuttaa siihen, mistä kuluttaja ostaa lopulta tuotteen.
Jos verkkokauppaasi on saatavilla alennuskoodi ja kilpailijan kauppaan ei, kuluttaja ostaa tuotteen tai palvelun todennäköisemmin sieltä, mistä saa alennuksen.
Alennuskoodit rohkaisevat toimintaan
Moni kuluttaja tekee ostopäätöksen nopeammin, kun verkkokauppaan on saatavilla rajoitetun ajan olevia alennuksia.
Kampanjan seuranta
Alennuskoodeila on helppo seurata kampanjan toimivuutta ja sijoitetun pääoman tuottoastetta (ROI).
Oikeilla työkaluilla voi seurata verkkokaupan tai kävijäseurannan analytiikasta kuinka moni asiakas on käyttänyt tilauksessaan alennuskoodia, mitä kautta nämä ostajat ovat tulleet, miten kiinnostava kampanja on ollut ja miten laajalle se on levinnyt.
Tehokkuuden mittaaminen
Käyttämällä alennuskoodeja ja optimoimalla kampanjaa sen aikana ja jälkeen, selvität, miten hyvin tai huonosti koodit toimivat verkkokauppasi markkinointistrategiana.
Opi kuluttajien ostokäyttäytymisestä
Luo erilaisia koodeja jaettavaksi eri kanavilla. Testaa, mikä toimii verkkokaupassasi parhaiten ja optimoi konversiota (CRO) siten, että alennuskoodit ovat yrityksellesi kannattavaa liiketoimintaa.
Sähköpostilistan kerääminen
Voit tarjota alennuskoodia vastineeksi verkkokaupan uutiskirjeen tilaamisesta, mikä edellyttää käyttäjän sähköpostiosoitteen ja markkinointiluvan pyytämistä.
Uutiskirje on osa pitkän aikavälin markkinointistrategiaa. Sitä voidaan käyttää sähköpostimarkkinointiin toistuvien tilausten hankkimiseen, uusien tuotteiden esittelyyn ja muihin kampanjoihin.
Kiitollisuuden osoitus
Alennuskoodin tarjoaminen olemassa oleville asiakkaillesi on ystävällisyyden osoitus, uusi tapa sanoa ”kiitos asiakkuudestasi”. Se on olennainen keino kasvattaa asiakasuskollisuutta.
Välitön näkyvyys
Julkaisijat, kuten Alennuskoodi101.fi, muut alennuskoodisivustot, bloggaajat ja influensserit julkaisemme mielellämme alennuskoodisi omalle yleisöllemme, koska mekin saamma siitä pienen komission. Kiinnostavat kampanjat leviävät nopeasti internetin välityksellä.
Välillinen näkyvyys
Linkit ja maininnat parantavat verkkokauppasi hakukonenäkyvyyttä. Parempien hakukonesijoitusten kautta saat verkkokauppaasi enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.
Kuvat: Campaign Creators, Perry Merrity II
Markkinoinnissa kupongilla tarkoitetaan dokumenttia, joka voidaan käyttää alennuksen tai muun edun saamiseksi tuotetta tai palvelua ostettaessa. Kuponkeja ovat jakaneet kuluttajatuotteiden valmistajat sekä vähittäiskauppiaat osana myynninedistämistoimiaan. Ennen internetin keksimistä niiden jakelu tapahtui postin välityksellä aikakaus- ja sanomalehtien sekä mainoslehtisten mukana.
Internetin yleistymisen myötä alennuskoodit ovat korvanneet fyysiset kupongit. Alennuskoodi on verkkokaupan ostoskorissa tai kassasivulla syötettävä merkkijono, jolla edun voi lunastaa. Alennuskoodeja jaetaan internetin välityksellä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä, mobiilisovelluksissa ja alennuskoodisivustoilla.
Mikä on alennuskoodien alkuperä ja kuka idean on keksinyt?

Asa Griggs Candler (1851–1929)
Kupongin keksijä oli amerikkalainen liikemies ja poliitikko Asa Griggs Candler, joka osti John Stith Pembertonilta reseptin erääseen makeaan ja hiilihapotettuun juomaan vuonna 1888.
Juoma oli valmistettu keitetyistä kokapensaan lehdistä, kofeiinista, hiilihapotetusta vedestä ja sokerista.
Kyllä, arvasit oikein. Tuo juoma oli Coca-Cola, ja reseptin myyntihinnan arvellaan olleen tuolloin vain 2 300 dollaria.
Vuonna 1892 Candler perusti The Coca-Cola Companyn ja seuraavana vuonna hän rekisteröi juoman tavaramerkiksi.
Asa Candler keksi maailman ensimmäisen kupongin
Maailman ensimmäinen kuponki lähetettiin potentiaalisille asiakkaille aikakauslehtien mukana, josta leikatulla kupongilla sai lunastaa ilmaisen lasillisen Coca-Colaa.
On arvioitu, että vuosien 1894-1913 aikana joka yhdeksäs amerikkalainen, eli noin 8,5 miljoonaa henkilöä, oli vastaanottanut ilmaisen lasillisensa Cokista.
Vuoteen 1895 mennessä Coca-Colaa tarjoiltiin kaikissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.
Candler turvautui ranskan kieleen miettiessään nimeä innovatiiviselle markkinointistrategialleen. Vuonna 1888 hän otti ranskankielisen sanan couper, mikä tarkoittaa ”leikata”, ja väänsi sen amerikkalaiseen muotoon coupon, kuponki.
Asa Candler oli eittämättä visionääri keksiessään kupongin kaltaisen markkinointivälineen. Hänen keksintönsä muutti vielä tuolloin merkityksettömän juoman markkinoita dominoineeksi virvoitusjuomaksi.
Candlerin kristallipallo osoittautui profeetalliseksi
Asa Candlerin arvio osoittautui enteelliseksi, sillä jo yli 100 vuoden ajan miljoonat ja miljoonat kuluttajat ovat tavoitelleet säästöjä kupongeilla.
Coca-Colan menestys ei jäänyt muilta yrityksiltä huomioimatta. Vuonna 1909 C.W. Post alkoi tarjota kuponkeja, joilla sai yhden sentin alennuksen hänen Grape Nuts -aamiaismuroistaan.
1930-luvun suuri lama vauhditti kuponkien käyttöä, kun taloudellisissa vaikeuksissa olevat amerikkalaiset yrittivät säästää viikoittaisissa ruokaostoksissaan ja kauppiaat puolestaan saada tuotteitaan kaupaksi.
Vielä senkin jälkeen, kun Yhdysvallat oli saanut taloudellisen tasapainonsa palautettua, jatkoivat kuluttajat säästäväisiä tapojaan, ja kuponkien käyttö arkipäiväistyi.
Kuponkeja pikaruoasta pankkishekkeihin
1940-luvulla supermarkettiketjut alkoivat tarjoamaan kuponkeja imeäkseen pienempien kauppojen asiakkaat itselleen.
Vuoteen 1965 mennessä jo puolet yhdysvaltalaisista kotitalouksista leikkeli kuponkeja lehdistä, ja kymmenessä vuodessa hintatietoisten määrä kasvoi kolmeen neljästä.
Voimakkaasti mainostettujen elintarvikkeiden ja muiden kuluttajatuotteiden lisäksi myös muut teollisuudenalat alkoivat omaksua kuponkien käyttöä.
Sunnuntailiitteisiin alettiin painamaan kuponkeja kaikkeen mahdolliseen pikaruoasta pankkisekkeihin.
Suoramainonta tarjosi paikallisille yrityksille edullisen tavan jakaa kuponkeja ja niitä alettiin tulostamaan myös ruokakauppojen kuittien kääntöpuolelle.
Tulostettavat kupongit
Rahansäästökeinon suosio saavutti huippunsa 1997, jolloin 83 prosenttia amerikkalaisista käytti kuponkeja. Coupon Sherpan mukaan (Viitattu 9.2.2022) amerikkalaiset kuluttajat käyttivät tuolloin 4,8 miljardia kuponkia ja säästivät niiden avulla yhteensä 2,9 miljardia dollaria.
1990-luvun puolivälistä lähtien, kupongit siirtyivät internetiin. Aluksi ne olivat ladattavia tai tulostettavia kuponkeja, joista verkkokauppiaat käyttivät myös nimityksiä kuponkikoodi, tarjouskoodi, avainkoodi, siirtokoodi, ostoskoodi, palkintokoodi, viittauskoodi, lähdekoodi ja monet muut.
Internetin yleistymisen myötä yhä useammat kuluttajat ovat etsineet kuponkinsa netistä. Samalla kupongit ovat muuttuneet fyysisestä leikelappusesta ja tulostettavasta kupongista nettikaupoissa käytettäväksi e-kupongiksi – digitaaliseksi merkkijonoksi eli alennuskoodiksi – joka syötetään nettikaupan ostoskorissa alennuksen tai muun edun saamiseksi.
Vuonna 2008 monet isot ketjut toivat markkinoille älypuhelimesta tai puhelinsovelluksesta skannattavat QR- ja muut koodit, jotka poistivat koodeja välittävien tahojen tarpeen.
Prosenttialennukset, ilmaiset kaupanpäälliset, ”osta kaksi maksa yksi” -tyyppisen alennukset, sekä lukuisat muut alennuskoodit ovat tänä päivänä osa yhä useamman nettikaupan markkinointia.
Suomessa tiettävästi ensimmäinen alennuskoodeille omistautunut sivusto oli vuonna 2008 perustettu alennuskoodi.fi, joka on viimeksi julkaissut uusia tarjouksia 2020. Alennuskoodi101.fi aloitti toimintansa ensimmäisten alennuskoodisivustojen joukossa vuonna 2011.
Lyhyesti sanottuna, Asa Candlerin pikku markkinointikikka on kasvanut pienestä saatavasta edusta maailmanlaajuisen liiketoiminnan tukipilariksi.
Yhteenveto
Alennuskoodien keksijänä pidetään amerikkalaista liikemiestä Asa Griggs Candleria, joka osti pilkkiahintaan reseptin Coca-Cola -virvoitusjuomaan. Hän loi ranskankielisestä sanasta couper yhdysvaltalaisen version ”coupon”, kuponki.
Tuolloin kuponkeja jaettiin aikakauslehtien välissä ja niillä saattoi lunastaa esimerkiksi lasillisen Coca-Colaa.
Internetin yleistyttyä 1990-luvulla kupongit vaihtuivat nopeasti fyysisestä leikelappusesta tai tulostettavasta kupongista verkkoon, ja nykyään useat verkkokaupat tarjovat asiakkailleen alennuksia alennuskoodien muodossa. Alennuskoodi syötetään verkkokaupan ostoskori- tai kassasivulla alennuksen tai muun edun saamiseksi.
Prosenttialennukset, ilmaiset kaupanpäälliset, ”osta kaksi maksa yksi” -tyyppiset alennukset, sekä lukuisat muut edust ovat tänä päivänä osa yhä useamman nettikaupan markkinointia.
Suomessa tiettävästi ensimmäinen alennuskoodeille omistautunut sivusto oli vuonna 2008 perustettu alennuskoodi.fi, joka on viimeksi julkaissut uusia tarjouksia 2020. Alennuskoodi101.fi aloitti toimintansa ensimmäisten alennuskoodisivustojen joukossa vuonna 2011.
Lyhyesti sanottuna, Asa Candlerin pikku markkinointikikka on kasvanut pienestä saatavasta edusta maailmanlaajuisen liiketoiminnan tukipilariksi.
Verkkoshoppailijoiden huomion kiinnittäminen on vaikeaa ja vaihtoehtojen määrä kääntää voimatasapainon kuluttajien eduksi. Yritykset ovat vastanneet haasteesen siten, että 89 % yrityksistä väittää kilpailevansa ensisijaisesti asiakaskokemusten kautta.
Alennuskoodit, tarjoukset ja promootiot ovat tärkeä työkalu ja tavoittaa kuluttajia, koska jopa 75 % kuluttajista odottaa saavansa alennuksia.
Internetissä on kilpailua. Jos haluat voittaa kilpailun, sinun on mentävä alennuskoodimarkkinoinnin perusstrategioita pidemmälle.
Ennakkoinvestointi on oikein tehtynä sen arvoista: voit saada uusia asiakkaita, parantaa brändiuskollisuutta, lisätä myyntiä ja ristiinmyyntiä, sekä paljon muuta.
Tässä jutussa jaamme viisi erinomaista vinkkiä, jotka vievät sinut kilpailijoidesi edelle ja auttavat yritystäsi kasvamaan ja menestymään.
Oletko valmis valjastamaan alennuskoodimarkkinoinnin todellisen voiman?
1. Käytä kertakäyttöisiä alennuskoodeja
Perinteisiä alennuskoodimarkkinointistrategioita rajoittaa se, miten ne on suunniteltu alusta alkaen. Standardi tapa on luoda joukko yleisiä alennuskoodeja, jotka tarjoavat samaa: esimerkiksi ”20 % alennusta kaikista alusasuista”.
Yleinen strategia on toki yksinkertainen, mutta siihen liittyy ilmeisiä riskejä. Jos jaat koodin netissä, se päätyy vääjäämättä laajempaan jakeluun, kuten someen ja alennuskoodisivustoille (paitsi meille, koska me jaamme vain yhteistyökumppaneidemme meille erikseen toimittamia alennuksia). Näin useammat ihmiset saavat alennuksen kuin olit ehkä suunnitellut.
Jos tavoitteesi on houkutella uusia asiakkaita, koodin päätyminen laajempaan jakeluun voi olla hyödyllistä. Se kuitenkin rajoittaa minkälaisia kampanjoita voit tarjota, ja samalla saatat heikentää kykyäsi käyttää alennuskoodeja sellaisten kannustimien luomiseen, joiden tarkoitus on parantaa asiakasuskollisuutta ja tehdä satunnaisista asiakkaista brändiuskollisia toistuvia ostajia.
Toinen yleisiin alennuskoodeihin liittyvä ongelma on personointi. Vaikka voit personoida alennuskoodin viestiä, yleisillä alennuskoodeilla et voi räätälöidä itse alennusta.
Mitä tarvitset ovat yksilölliset, kertakäyttöiset alennuskoodit, joiden idea on yksinkertainen: yleisten alennuskoodien sijasta luot suuren määrän yksilöllisiä koodeja tai annat uuden koodin aina, kun potentiaalinen asiakas pyytää sellaista. Tämä onnistuu kaikissa yleisimmissä verkkokauppaohjelmistoissa.
Ellei suuren määrän koodien luominen onnistu nykyisessä ohjelmistossasi, investoiminen työkaluun, joka mahdollistaa sen todennäköisesti kannattaa. Lisäksi se eliminoi riskin alennuskoodin väärinkäyttöön.
2. Personoi alennuskoodit
Ei riitä, että tarjoat asiakkaillesi alennuksia ja kampanjoita – kuluttajat odottavat, että ne ovat yksilöllisiä ja tarjoavat enemmän sitä, mitä he haluavat yritykseltäsi.
Itse asiassa, 79 % kuluttajista on todennäköisemmin tekemisissä alennuksia tarjoavien brändien kanssa silloin, kun alennuskoodit on räätälöity vastaamaan heidän aikaisempaa vuorovaikutustaan brändin kanssa.
Sitä vastoin vain 43 % shoppailijoista haluaa jakaa henkilötietojaan, vaikka saisi sitä vastaan alennuksia. Vältä antamasta asiakkaillesi käsitystä, että käytät heidän tietojaan ”tiedon louhintaan”.
Tästä syystä on suositeltavaa ja tietysti myös lakien mukaista rajoittaa personointi vain niihin tietoihin, joita asiakkaat ovat aktiivisesti ja suostumuksella jakaneet kanssasi. Niitä voivat olla esimerkiksi ostohistoria ja tilin luomisen yhteydessä annetut henkilötiedot.
Syntymäpäiväalennukset ja ”vuosipäiväalennukset” ensimmäisestä tai edellisestä tilauksesta voivat kaikki olla tehokkaita keinoja tavoittaa asiakkaat ja olla heihin yhteydessä.
Personoinnin tavoite on saada asiakas tuntemaan, että tarjoat heille jotain ainutlaatuista – jotain nimenomaan hänelle.
Kertakäyttöiset alennuskoodit tekevät personoinnista yksinkertaisempaa, kun voit räätälöidä alennustason tai tarjoustyypin vastaamaan asiakkaan aikaisempia tapoja tai ostoshistoriaa.
Jos henkilökohtainen viesti saa asiakkaan tuntemaan olonsa arvostetuksi, hän ostaa todennäköisemmin.
3. Luo kiireellisyyden tunne
Kun kuluttaja tuntee, että hänellä on kaikki aika maailmassa, hän ei todennäköisesti lähde tekemään ostoksia vain siksi, että lähetät hänelle alennuskoodin. Alennuksen suuruudesta riippumatta hän joko odottaa tai löytää jonkin toisen syyn olla tekemättä ostosta juuri nyt.
”Kiireellisyysmarkkinoinnin” tarkoitus on muistuttaa ostajaa siitä, että heidän toiminta-aika on rajallinen. Kiire nopeuttaa vasteaikaa ja lisää alennuskoodien käyttöastetta. Usein alennuksen käyttäminen johtuu hajamielisyydestä: ihmiset unohtavat tarjouksen nopeasti ja jatkavat elämäänsä.
Kiireellisyys kiinnittää kuluttajan huomion.
Voit luoda kiireellisyyden tunteen käyttämällä yleisiä alennuskoodeja antamalla niille päättymisajan. Jos kuitenkin käytät personoituja alennuskoodeja, voit asettaa koodille lyhyemmän voimassaoloajan tai ohjelmallisesti esimerkiksi 1 tunnin voimassaoloajan sähköpostin avaamisesta.
Kiireellisyys tuo lisäarvoa tarjoukselle. Se tarkoittaa, että olet tarjonnut kuluttajalle huipputarjouksen ja että hänen tulee toimia nopeasti hyödyntääkseen sen.
Tämäntyyppiset tarjoukset on erityisen hyvä tapa saada asiakas tekemään päätös nopeasti esimerkiksi silloin, kun hän luopuu tilaamisesta lisättyään jo tuotteita ostoskoriin.
4. Käytä pelillistämistaktiikoita
Ihmiset rakastavat pelejä. Rakastamme niiden yksinkertaisuutta. Pelissä pyrkimyksestä seuraa palkinto. Yksinkertaista?
Jos voit tehdä ostosten tekemisestä pelin, se voi kasvattaa käyttäjien sitoutumista dramaattisesti. Pelillistäminen tuo lisäarvoa ostokokemukseen ja parantaa brändisi uskottavuutta.
On olemassa monia hauskoja tapoja sisällyttää pelillistäminen alennuskoodistrategiaan. On kuitenkin tärkeää, että pelin säännöt ovat johdonmukaiset. Jos kuluttajasta tuntuu, että peli on väärennetty tai huonosti hallittu, he ovat vähemmän halukkaita pelaamaan sitä.
Mysteeripalkinnot
Yksinkertaisin pelillistämistekniikka on mysteeripalkinnot. Ne ovat ennalta tuntemattoman suuruisen alennuksen tarjoaminen tietystä tehtävästä. Tehtävä tai toiminto voi olla esimerkiksi sähköpostilinkin klikkaaminen.
On kaksi asiaa, jotka tekevät mysteeripalkinnoista loistavia.
Ensinnäkin ihmiset haluavat yksinkertaisesti tietää vastauksen mysteeriisi: mitä hän voisi saada, jos tekisi ostoksen nyt.
Halu ratkaista tuo mysteeri kasvattaa napsautussuhdetta.
Toiseksi, saat kampanjallesi katseenvangitsijan: mysteeri voi olla saada jopa 30 % alennusta, mutta todellisuudessa suurin osa saa ”vain” 15 % alennusta.
Oikealla algoritmin kontrolloimalla työkalulla voit optimoida palkintona annettavan keskimääräisen alennuksen oikein.
Pienenevät alennukset
Myös pienenevät alennukset soveltuvat erinomaisesti verkko-ostoksien pelillistämiseen.
Voit esimerkiksi lähettää sähköpostin, jossa kerrotaan, että ensimmäiset 10 asiakasta saavat 30 % alennuksen, seuraavat 10 asiakasta 20 % alennuksen ja loput 10 % alennuksen.
Pienenevät alennukset on loistava tapa motivoida ostajia pelillistämisen kautta.
Kerää ja säästä
Ihmiset rakastavat keräillä asioita. Joten miksi et voisi tehdä siitä peliä?
Valitse esimerkiksi viisi tuotetta yhteisellä teemalla. Lähetä asiakkaille viesti ja kerro heille, että jos he keräävät kaikki viisi tuotetta, he voivat ansaita 50 euron alennuskoodin seuraavaan ostokseensa.
Asiakkaat nauttivat pelistä ja sinä kasvatat myyntiä.
5. Tavoita myös influensserit
Aikana, jona lähes puolet maailman väestöstä on aktiivisia sosiaalisen median käyttäjiä, on influenssereista eli sosiaalisen median vaikuttajista tullut tärkeämpää kuin koskaan.
Kuluttajat luottavat toisiin kuluttajiin, joten some-vaikuttajamarkkinoinnin tulee olla osa alennuskoodistrategiaasi.
Tiesitkö muuten, että 90 % kuluttajista luottaa vertaissuosituksiin ja vain 33 % perinteisiin mainoksiin?
Muista, että kaikki influensserit eivät ole Insta-julkkiksia tai YouTube-tähtiä. Itse asiassa, jotkut tehokkaimmista vaikuttajista ovat omia asiakkaitasi.
Vaikuttajamarkkinoinnin elementtien yhdistäminen pelillistämiseen voi parantaa asiakasuskollisuutta.
Esimerkiksi Wolt ja Uber tarjoavat alennuskoodeja asiakkailleen. Kun he jakavat koodeja vertaisilleen, kaikki voittavat: vanha ja uusi asiakas saa alennuksia, mutta myös palveluntarjoaja uusia maksavia asiakkaita.
Kun alennuksesta seuraa onnistunut kokemus, asiakassuhteesta tulee pysyvä.
Antamalla kuluttajille, bloggaajille, sisällöntuottajille ja muille vaikuttajille alennuskoodeja jaettavaksi yleisölleen, heistä tulee paitsi halukkaita yhteistyökumppaneitasi, myös viestisi levittäjiä sellaisinkiin yhteisöihin, joita voi muuten olla markkinoinnin avulla vaikea tavoittaa.
Alennuskoodit auttavat erottumaan, mutta vasta personointi vie markkinoinnin seuraavalle tasolle
Aikana, jona kuluttajat ovat yhä väsyneempiä perinteiseen mainontaan, voi alennuskoodikampanja herättää heidän kiinnostuksensa tarjoamiisi tuotteisiin tai palveluihin.
Muista, että alennuskoodien jakaminen ei ole ilmaiseksi antamista. Se on aina sijoitus tulosta ajatellen.
Voit saada lisämyyntiä, hankkia uusia asiakkaita tai lisätä brändiuskollisuutta.
Ainutlaatuiset alennuskoodit mahdollistavat sitoutumisen maksimoinnin tarjoamalla ostajia suoraan puhuttelevia tarjouksia.
Erottuaksesi joukosta, sinun on oltava luova ja ainutlaatuinen.
Saavuttaaksesi tavoitteet sinun on keskityttävä tuloksen tavoittelemiseen.
Investoi työkaluihin, jotka mahdollistavat alennuskoodikampanjan suunnittelun ja tulosten seurannan. Optimoi strategioitasi kampanjan tulosten perusteella.
Ja ei muuta kuin onnea matkaan!
Artikkelikuva: BRUNO EMMANUELLE
Tässä jutussa käsittelemme digitaalisten alennuskoodikampanjoiden etuja ja haittoja. Kerromme alennuskoodistrategian suunnittelusta, tavoitteiden valitsemisesta, alennuskoodien personoinnista ja kohdistamisesta, sekä koodien jakelusta. Opit suunnittelemaan alennuskoodimainoksia ja -sijoittelua sekä seuraamaan ja optimoimaan alennuskampanjoitasi. Toivoittavasti saat jutusta myös inspiraatiota seuraavaan alennuskampanjaasi!
Mitä on alennuskoodimarkkinointi?
Alennuskoodimarkkinointi tarkoittaa alennuskoodien, kuponkien ja alennusten käyttöä asiakkaiden houkuttelemiseksi ja pitämiseksi hyödyntämällä asiakkaiden kiinnostusta säästää ostoksissa.
Alennuskoodit voivat olla julkisia, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavia koodeja tai yksilöllisiä koodeja, jotka on tarkoitettu tietyn kohderyhmän, kuten uutiskirjetilaajien käyttöön. Niitä voidaan jakaa internetissä tai offline esimerkiksi myymälässä tai postitse.
Alennuskoodeja voidaan käyttää sekä B2B- että B2C-markkinoinnissa. Lisäksi niillä voi olla erityisiä lunastussääntöjä, jotka määrittelevät alennuskoodin ehdot.
Parhaimmillaan alennuskoodit ovat erittäin monipuolinen markkinointityökalu, jota voidaan käyttää koko asiakaspolun ajan.
Miksi investoida alennuskoodimarkkinointiin?
Alennuskoodeista on tullut edistynyt markkinointityökalu, jotka eivät pelkästään lisää myyntiä, vaan myös kehittävät bränditunnettavuutta ja kasvattavat asiakasuskollisuutta.
Alla hieman tilastoja alennuskoodien käytöstä:
- 88 % yhdysvaltalaisista kuluttajista on käyttänyt alennuskoodeja (Statista 2020)
- Digitaalisten alennuskoodien käyttö ohitti paperisten kuponkien käytön vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä (Supermarket News 2021)
- Arvioiden mukaan 145 miljoonaa yhdysvaltalaista käyttää digitaalisia kuponkeja verkko-ostoksissa vuonna 2021 (Statista 2021)
Alennuskoodeista voi olla hyötyä lähes minkätyyppiselle ja -kokoiselle yritykselle hyvänsä, kun alennuskoodistrategia suunnitellaan käytettävissä olevan budjetin ja selkeiden markkinointitavoitteiden mukaisesti.
Alennuskoodimarkkinoinnin hyötyjä
Tässä muutamia etuja, joita hyvin suunnitellulla alennuskoodistragialla voi olla:
- Saavuta myyntitavoitteet nopeammin. Alennuskoodit ovat kannustimia, joilla asiakkaat saadaan suorittamaan tiettyjä toimia. Alennuskoodit voivat esimerkiksi auttaa sinua pääsemään eroon tuotteista, jotka eivät muutoin mene hyvin kaupaksi.
- Kasvata asiakaskuntaasi. Alennuskoodit eivät vaikuta vain asiakasuskollisuuteen, vaan ne saavat asiakkaat levittämään sanaa ystävilleen ja tuttavilleen. Ihmiset luovat positiivisia assosiaatioita brändeihin, jotka palkitsevat uskollisia asiakkaitaan alennuksilla.
- Voita kilpailussa. Jos kilpailijasi myyvät samoja tuotteita, alennuskoodimarkkinointi on helppo tapa tehdä tarjouksistasi kilpailuympäristössä houkuttelevampia.
- Seuraa tuloksia. Alennuskoodien tarjoaminen helpottaa sijoitetun pääoman tuottoprosentin (ROI) mittaamista. Kun asiakas käyttää alennuskoodin, sinun ei tarvitse kysyä asiakkaalta, miten hän löysi yrityksesi.
Alennuskoodimarkkinoinnin mahdollisia haittoja
Alennuskoodeihin, kuten muuhunkin markkinointiin liittyy piilotettuja riskejä, joista on hyvä tietää ennen alennusten jakamista:
- Brändihaitta. Liiallinen ja jatkuva alennusten tarjoaminen voi johtaa brändihaittaan jos asiakkaat alkavat pitää yritystä vähemmän mielenkiintoisena ja halpana.
- Asiakasuskollisuus pienenee. Liikenteen hankkiminen hintahakuisilta ostajilta ja kohderyhmän ulkopuolelta tulevilta asiakkailta voi vähentää asiakasuskollisuutta ja kuluttaa mainosbudjettia.
- Ostoskorin hylkääminen. Asiakas voi karata etsimään alennuskoodeja nähdessään sille varatun kentän ostoskorissa, ja ostoskorin hylkäysprosentti kasvaa.
- Taloudellinen tulos. Ellet kohdista alennuskampanjoita oikein, voit ylittää budjettisi ja joutua pettymään. Anna alennuksia varovaisesti, kohdista kampanja hyvin ja käytä yksilöllisiä alennuksia.
Kampanjan tavoitteen asettaminen
Ennen kuin säntäät luomaan alennuskoodeja ja jakamaan niitä netissä, on syytä määritellä alennuskoodikampanjan tavoitteet. Haluatko lisää asiakkaita kivijalkaliikkeeseesi? Haluatko kasvattaa uutiskirjelistaasi? Haluatko saada uusia asiakkaita verkkokauppaasi? Haluatko purkaa varastoja?
Tässä muutamia esimerkkitavoitteita, jotka voivat auttaa kuponkikampanjan suunnittelussa:
- Uusien asiakkaiden hankinta. Halusitpa sitten tarjota kannustimen ensimmäiselle ostoskerralle tai antaa referral-alennuksen, alennuskoodit ovat loistava tapa hankkia uusia asiakkaita.
- Myynnin lisääminen sesonkien ulkopuolella. Jotkut tuotteet ja palvelut ovat kausiluonteisia tai niiden myynti ei ole yhtä hyvä tiettyinä vuodenaikoina. Voit kasvattaa näiden tuotteiden myyntiä tarjoamalla alennuskoodeja. Hyvä esimerkki ovat lentoyhtiöt, jotka tarjoavat alennuskoodeja usein kesällä.
- Vähemmän myyvistä tuotteista eroon pääseminen. Jos sinulla on hitaasti myyviä tuotteita, myynnistä poistuvia tuotteita tai vanhentuneita tuotteita, voit käyttää alennuskoodeja päästäksesi niistä nopeammin eroon.
- Pahoittelukoodit. Jos kohtaat asiakkaiden valituksia, voit tarjota heille pahoittelukuponkeja esim. ostetun tuotteen arvosta. Suosittu strategia mm. ravintola-alalla.
- Asiakastietojen ja suostumusten kerääminen. Voit kannustaa uutiskirjeen tilaamiseen, kanta-asiakasohjelmaan liittymiseen, asiakasprofiilin luomiseen ja vastaaviin alennuskoodien avulla. Erittäin suosittu strategia on tarjota alennus ensiostoksesta uutiskirjeen tilaamisen jälkeen. Ottaen huomioon uudet GDPR-rajoitukset, kannustaminen luovuttaa omia tietojaan voi olla voittoisa strategia.
- Asiakaspalautteen ja tuotearvostelujen saaminen. Voit käyttää alennuskoodeja kerätäksesi vastauksia koskien brändiäsi tai kerätäksesi tuotearvosteluja. Esimerkiksi verkkokaupan käytettävyyttä ja houkuttelevuutta koskeva palaute voi hyvinkin olla 20 % alennuskoodin arvoinen.
- Ei-aktiivisten asiakkaiden uudelleensitouttaminen. Aktivoi vanhoja asiakkaita tarjoamalla heille rajoitetun ajan voimassa oleva kuponkikoodi.
- Ostoskorin arvon kasvattaminen. Voit motivoida asiakkaitasi lisäämään tuotteita ostoskoriin, jotta he saavat haluamansa alennuksen tai esimerkiksi ilmaisen toimituksen. Tehokkain tapa on kertoa kuinka monta euroa ostoksesta uupuu alennuksen saamiseksi.
- Pyhäpäivien myynnit. Julkiset alennukset suosittuina ostospäivinä, kuten ennen joulua, äitienpäivää ja isänpäivää, black fridayna ja kybermaanantaina, voivat kasvattaa myyntiä.
- Vähennä ostoskorin hylkäystä. Alennuskoodit voivat olla työkalu ostoskorin hylkäämisprosentin pienentämiseen. Voit lähettää sähköpostiviestejä, push-ilmoituksia tai muuta viestintää jos kirjautunut asiakas on hylännyt tilauksen ostoskorivaiheessa. Tarjoa asiakkaalle pieni alennus kannustaaksesi tilauksen loppuun viemistä.
- Kannusta lataamaan sovellus. Kun asiakkaalla on puhelimessaan sovelluksesi, siitä on paljon etua. Voit ilmoittaa asiakkaille tarjouksista reaaliajassa, hyödyntää heidän maantieteellistä sijaintiaan ja pitämään brändisi jatkuvasti heidän mielessään. Voit motivoida asiakkaita lataamaan sovelluksen tarjoamalla alennuksia vain sovelluksen välityksellä.
Mitä etuja tarjota alennuskoodikampanjassa?
Kun olet määrittänyt alennuskoodikampanjan tavoitteet, on aika arvioida, mitä tarjota asiakkaille tavoitteen saavuttamiseksi. Selvitä minkälaisia alennuksia kilpailijasi tarjoavat ja kysy potentiaalisilta asiakkailtasi, minkälaisia alennuksia he haluaisivat saada.
Tässä vain muutamia esimerkkejä kannustimista, joita voit käyttää:
- Euromääräinen alennus, esimerkiksi 10 euron alennus yli 50 euron tilauksiin.
- Prosentuaalinen alennus, esimerkiksi 10 % alennusta kaikista tilauksista.
- Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin tai esimerkiksi yli 30 euron tilauksiin.
- Ilmainen tuote kaupan päälle, kun asiakas ostaa esimerkiksi 40 eurolla.
- Ilmainen päivitys pro-versioon, kun asiakas tilaa ohjelmistosi 48 tunnin kuluessa.
- Osta kaksi, maksa yksi -tarjous, esimerkiksi osta kaksi tuotetta, saat toisen ilmaiseksi.
- Osta kaksi, saat 10 % alennusta
- Mysteerialennus. Useimmat haluavat ainakin nähdä minkäsuuruisen alennuksen he voisivat saada.
Kuinka paljon alennusta ja kenelle?
Kuinka paljon alennusta sitten kannattaa tarjota? Tämä on vaikea kysymys ja riippuu tietysti yrityksesi katteista. Yritä löytää vähimmäistaso, joka kasvattaa myyntiä, mutta ei mene marginaalin alapuolelle (ellet sitten yritä päästä eroon jostain tuotteesta/tuoteryhmästä).
Ei ole olemassa tiettyä asiakassegmentiä, jolle tarjotut alennukset sopivat jokaiselle yritykselle. Koska jokainen yritys ja kohderyhmä on erilainen, sinun on perehdyttävä syvällisesti CRM- ja myyntitietoihin valitaksesi oikeat kohdistukset. Lain sallimissa rajoissa voit kohdistaa kampanjasi esimerkiksi perhe- ja työtilanteen, sijainnin, iän, sukupuolen, yhteystietojen, ostohistorian ja esimerkiksi asiakkaiden syntymäpäivien puitteissa.
Nykyisten tietosuojalakien ja -säädösten vuoksi et voi kerätä asiakkaistasi mitä tahansa tietoja ja käyttää niitä mihin tahansa. Avain onneen on suunnitella kampanja, joka johtaa tavoitteiden saavuttamiseen, mutta kunnioittaa asiakkaiden yksityisyyttä.
Alennuskoodikampanjan rajoitukset
Kampanjan tavoitteiden, kannustimien, kohdistuksen ja personoinnin lisäksi kannattaa miettiä kampanjan rajoituksia. Sinun tulee pitää mielessäsi kohdemarkkinasi ja tavoitteesi määritelläksesi kampanjan rajoitukset. Se on myös välttämätöntä suojautuaksesi petoksilta.
Tässä muutamia ideoita alennuskoodikampanjan rajoituksiksi:
- Lunastukset per asiakas. Määritä kuinka monta kertaa sama asiakas voi lunastaa edun.
- Kokonaisalennus per asiakas. Määritä kuinka suuren alennuksen asiakas voi saada yhdellä alennuskoodilla.
- Aikataulu. Määritä tarkoin, milloin kampanja on voimassa. Se voi perustua kalenteripäiviin tai tiettyyn aikaan siitä, kun alennuskoodi on toimitetttu. Kampanja voi olla voimassa myös vain tiettyinä kellonaikoina.
- Kelvolliset asiakkaat. Koskeeko alennus kaikkia asiakkaita, rekisteröityviä asiakkaita vai tiettyä asiakassegmenttiä? Mitä jos alennuskoodi leviää kohderyhmän ulkopuolelle?
- Tuote-/tuoteryhmärajoitukset. Koskeeko alennus kaikkia tuotteita, tiettyä tuoteryhmää tai tietyn brändin tuotteita.
- Poissuljetut tuotteet/tuoteryhmät. Määritä, mitkä tuotteet tai tuoteryhmät eivät sisälly kampanjaan.
- Tilauksen arvo. Määritä vähimmäissumma, jolloin alennus on validi.
- Missä alennus on voimassa? Koskeeko alennus vain myymälöitä, tiettyjä myymälöitä vai nettikauppaa?
- Maksutavat. Koskeeko alennus kaikki maksutapoja vai saako alennuksen esimerkiksi vain PayPalilla maksettaessa?
- Alennusten yhdistäminen. Jos asiakkaalla on useampi alennuskoodi, voiko hän yhdistää ne saadakseen enemmän alennusta?
- Yleiset rajat. Jos kampanjan suosio räjähtää, tarjoatko sitä määräaikaan asti vai päättyykö kampanja esim. 1 000 tilauksen jälkeen?
Perinteiset kupongit vs. digitaaliset alennuskoodit
Ennen kuin kerromme enemmän alennuskoodien jakelukanavista, on tärkeää tietää aiotko jakaa kuponkeja internetissä, perinteisinä kuponkeja vai niiden yhdistelmänä.
Kuten meneillään oleva COVID-19-kriisi on osoittanut, vähittäiskaupan digitalisoituminen on väistämätöntä. Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi käyttää alennuskoodeja myös painetussa muodossa, mutta koska yhä useammat verkko-ostajat odottavat alennuksia, olisi miltei hölmöä olla tarjoamatta niitä monikanavaisesti myös netissä.
Perinteiset kupongit ovat myös vähemmän ympäristöystävällisiä kuin digitaaliset alennuskoodit, jotka eivät vaadi painamista, tulostamista, lajittelemista ja jakelua. Perinteiset kupongit eivät tarjoa myöskään yksityiskohtaista seurantaa, mikä on yksi merkittävimmistä digitaalisten alennuskoodien eduista.
Miten jakaa alennuskoodeja?
Se, miten jaat alennuskoodeja, on merkittävä osa markkinointistrategiaasi. Tutki, missä asiakkaasi viettävät eniten aikaa, ja kokeile näitä kanavia. Näin voit selvittää alennuskoodien avaus- ja lunastusprosentteja, ja muokata jakelustrategiaasi sen mukaisesti.
Alla muutamia jakelukanavia esimerkiksi:
- Alennuskoodisivustot. Näiden sivustojen ansiosta alennuskoodisi voivat tavoittaa asiakkaat, jotka eivät ole koskaat kuullutkaan brändistäsi, mutta jotka saattavat silti etsiä myymiäsi tuotteita. Ne tarjoavat mahdollisuuden kilpailla isojen brändien kanssa ja saada uusia asiakkaita. Muista kuitenkin luoda ja lisätä alennuskoodisivustot omaan kategoriaansa. Luonnollisesti toivomme, että kutsut meidät osallistumaan alennuskoodikampanjaasi.
- Sähköposti. Sähköpostimarkkinoinnilla on yksi merkittävä etu: se voi olla erittäin personoitua. Pyydä tilaajilta tietoja, joita voit käyttää asiakassegmentointiin. Kerro heille myös jokaisessa viestissä, miten he voivat lopettaa uutiskirjetilauksen.
- Sosiaalinen media. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok ja YouTube voivat olla erinomaisia kanavia jakaa alennuskoodeja. Niiden avulla tavoitat sekä seuraajasi että potentiaaliset uudet asiakkaat.
- Influensserit. Voit antaa vaikuttajille alennuskoodeja, jotta he jakaisivat ne omalle yleisölleen. Tämä voi olla erinomainen tapa päästä uusiin asiakassegmentteihin.
- Kumppanisivustot. Jos yritykselläsi on liikekumppaneita, voit tarjota alennuskoodeja heidän asiakkailleen. Kumppanisi voivat mainostaa koodeja heidän verkkosivustoillaan, sosiaalisissa medioissaan ja muissa kanavissaan.
- Tekstiviestit. SMS-viestien avausnopeus on vertaansa vailla, mutta tekstiviestimainonta vaatii Suomessa aina vastaanottajan eksplisiittisen suostumuksen.
- Live-chatti. Paranna asiakaskokemusta tarjoamalla alennuskoodeja empiville asiakkaille live-chatin välityksellä.
- Blogi. Anna alennuskoodeja uskollisimmille asiakkaillesi, jotka seuraavat blogiasi.
- Kampanjasivut. Luo laskeutumissivu kaikille tällä hetkellä voimassa oleville kampanjoille. Tarjoa alennuskoodi sivun vierailijoille.
- Bannerit voivat olla kuvia tai animoituja kuvia, joita esitetään omilla, tai muilla verkkosivustoilla maksetusti. Vuoteen 2022 mennessä 80 % alennuskoodien käytöistä ennustetaan tapahtuvan mobiililaitteilla.
- Ylänauha. Lisää verkkokaupan headerin ylä- tai alapuolelle huomiota herättävä nauha, jossa ilmoitat alennuskoodista.
- Popupit. Verkkosivuston päälle ponnahtavat pop-up -ikkunat ovat näkyvä tapa alennuskoodien jakamiseen. Osa käyttäjistä pitää niitä kuitenkin häiritsevinä.
- Push-ilmoitukset. Jos käyttäjä on hyväksynyt push-ilmoitukset verkkosivustoltasi, push-ilmoitukset on loistava tapa jakaa uusia alennuskoodeja.
- Kyselyt. Jos haluat kerätä lisää dataa asiakastyytyväisyydestä, kannusta kyselyyn vastaamista alennuskoodilla.
- Tulostettavat kupongit. Voit jakaa painettuja kuponkeja lähettämällä niitä postitse, jakamalla niitä myymälässä tai muilla tavoin.
- Sanomalehdet. Voit jakaa kampanjasi sanomalehdessä tai aikakauslehdessä osana maksettua mainosta.
- Fyysiset mainokset. Mainostaulut, tienvarsimainokset, julisteet ja erilaiset tulosteet ovat vain osa mahdolisuuksista tuoda alennuskampanjaa esille.
- Massamedia. Televisio, radio, elokuvat ja podcastit sekä Netflix ja muut suoratoistopalvelut ovat tapa mainostaa tarjoustasi.
Miltä alennuskoodin tulisi näyttää?
Alennuskoodin tulee olla helppokäyttöinen – joko helppo muistaa tai kopioida.
Tässä muutamia vinkkejä:
- Ei liian pitkä tai lyhyt – 6-12 merkkiä on hyvä.
- Onko se O vai 0? I vai 1? Vältä moniselitteisiä merkkejä.
- Huomioi brändisi ja erityiset myyntipäivät – blackfriday2022 on aivan hyvä.
- Tarjoa eri muotoja – tekstillä, viivakoodilla, QR-koodilla, mobiililla ja tulostettavalla koodilla on omat käyttäjänsä.
- Helppo kopioida – Varmista, että koodi on helppo kopioida, erityisesti mobiililaitteilla.