Kosmetiikka

0 kommenttia

Tunnettu kosmetiikkabrändi, Yves Rocher, joka on palvellut suomalaisia kuluttajia vuosikymmenien ajan, ilmoitti hiljattain verkkosivuillaan melko huomaamattomasti, että se lakkauttaa verkkokauppansa Suomessa vuoden lopussa. Tämä uutinen on osa laajempaa vetäytymistä, sillä myös Norjan ja Tanskan verkkosivustot lakkautetaan, joskin Ruotsin sivusto pysyy edelleen toiminnassa.

Vuonna 1965 perustettu yhtiö aloitti postimyyntiyrityksenä Suomessa vuonna 1977 ja varsinaisena kauppana 1981.

Mitä tämä tarkoittaa asiakkaille?

Samalla, kun Yves Rocher on ilmoittanut verkkokauppansa sulkemisesta Suomessa, monet asiakkaat saattavat kokea menettäneensä kätevän ja tutun tavan hankkia suosikkituotteitaan. Tämä ei kuitenkaan merkitse täydellistä loppua Yves Rocherin ja suomalaisten asiakkaiden väliselle suhteelle. Brändi ottaa käyttöön strategian, joka palauttaa vanhan ajan ostokokemuksen – postimyynnin.

Postimyynnin kautta asiointi on henkilökohtaisempaa ja perustuu luottamukseen, jota Yves Rocher on rakentanut jo vuosikymmenten ajan. Asiakkaat saavat kotiinsa postimyynnin katalogeja, joiden avulla he voivat tutustua tuotevalikoimaan. Tämä menetelmä on tuttu monille pitkäaikaisille asiakkaille, jotka ovat tilanneet Yves Rocherin tuotteita jo ennen internetin aikakautta.

Muutoksen myötä asiakkaat saavat tilaisuuden tutustua tuotteisiin fyysisen, kotiin toimitettavan katalogin kautta. Tämä voi tuoda monille asiakkaille tietynlaista nostalgiaa ja ehkä jopa iloa niille, jotka kaipaavat konkreettista, sivuilla selailtavaa tuoteluetteloa, joka oli ennen verkkokauppojen yleistymistä normi.

Miksi Yves Rocherin verkkokauppa lopettaa?

Postimyyntikatalogit ovat asia, josta Yves Rocher ennen kaikkea muistetaan.

Aalto-yliopiston professori Pekka Mattilan mukaan postimyynnillä pyritään saamaan maksimihyöty irti asiakaspohjasta, joka on vielä jäljellä – ja jo iäkkäämpää.

Mattilan mukaan postimyynti on osalle asiakkaista luontevin kanava asioida. Hänen mukaansa taustalla voi olla epäonnistunut uudistus, jossa uudet asiakkaat eivät ole löytäneet tuotteiden pariin.

Suomessa monet tilasivat Yves Rocherin tuotteita 1980- ja 1990-luvuille nimenomaan postimyynnin kautta. Brändillä oli myös useita myymälöitä Suomessa.

Yritys itse ei kommentoi tarkemmin verkkokaupan lopettamisen syistä.

Yhtenä verkkokaupan lakkauttamisen syistä on pidetty sen lupausta lakkauttaa toiminnat Venäjällä, mutta päätöstä jatkaa toimintojaan brutaalia hyökkäyssotaa käyvässä maassa.

Luonnonkosmetiikan suosion kasvu

Luonnonkosmetiikka on saanut jalansijaa kauneudenhoitoalalla osana laajempaa kestävän kehityksen ja eettisen kulutuksen trendiä.

Yves Rocherin tapaan monet brändit ovat ottaneet käyttöön ”luomutuotteiden” terminologiaa, heijastaen kuluttajien kasvavaa kiinnostusta ainesosien alkuperää ja tuotantoprosessin ympäristövaikutuksia kohtaan.

Luonnonkosmetiikan suosion kasvu kertoo siitä, että kuluttajat arvostavat paitsi tuotteen vaikutusta iholla, myös sen syntyprosessin eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä.

Määrittely ja sertifiointi

Luonnonkosmetiikan määritelmä voi olla liukuva, mutta perusajatus siinä on käyttää mahdollisimman luonnollisia ja vähän prosessoituja ainesosia.

Tällainen kosmetiikka painottaa puhtautta ja puhtaita prosesseja aina valmistuksesta pakkaamiseen ja lopulta tuotteen poistamiseen käytöstä.

Sertifiointi on tärkeä osa luonnonkosmetiikan maailmaa, ja eri sertifikaatit kuten Ecocert, BDIH ja COSMOS ovat omiaan luomaan luottamusta kuluttajien keskuudessa.

Nämä sertifikaatit asettavat tiukat standardit sille, mitä voidaan kutsua luonnonkosmetiikaksi, vaikka sertifiointien välillä onkin eroja siinä, miten ne loppujenlopuksi määrittelevät ”luomuuden” ja ”luonnollisuuden”.

Katso myös:

Haasteet ja kuluttajien käsitykset

Yksi luonnonkosmetiikan haasteista on kuluttajien sekaannus ja väärinkäsitykset siitä, mitä luonnonkosmetiikka todella tarkoittaa.

Koska sertifikaattien kriteerit vaihtelevat, kuluttajat saattavat kohdata vaikeuksia ymmärtää, mikä erottaa yhden luonnonkosmetiikkatuotteen toisesta.

Tämä voi johtaa epäselvyyteen ja epävarmuuteen ostotilanteessa, jolloin kuluttajat voivat turvautua tunnetumpiin brändeihin tai valita tuotteita, joiden eettisyys ja ympäristöystävällisyys ovat selvästi esillä.

Luonnonkosmetiikka Suomessa

Suomessa luonnonkosmetiikan saatavuus säilyy vahvana Yves Rocherin poistumisesta huolimatta.

Verkkokaupat kuten Naturelle, Jolie ja Dermosil tarjoavat laajan valikoiman luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka vastaavat paikallisia ja kansainvälisiä vaatimuksia.

Nämä kauppapaikat ovat osa kasvavaa markkinarakoa, joka palvelee tietoisia kuluttajia, jotka etsivät eettisiä vaihtoehtoja kauneudenhoitoon.