20 tapaa säästää verkko-ostoksissa

Online-shoppailusta on tullut kätevä tapa ostaa tuotteita ja palveluita, mutta se voi helposti johtaa myös ylikulutukseen, ellet ole varovainen. Pienellä suunnittelulla ja älykkäillä ostostrategioilla voit kuitenkin säästää rahaa tehdessäsi verkko-ostoksia.
Tässä blogijutussa kerromme 20 vinkkiä ja niksiä rahan säästämiseen verkko-ostoksia tehdessä alennuskoodien ja tarjousten hyödyntämisestä hintojen vertailuun ja alennusmyyntien etsimiseen.
Olitpa sitten kokenut online-shoppailija tai vasta siihen tutustuva, näiden vinkkien avulla saat kaiken irti shoppailubudjetillasi, enemmän vastinetta rahoillesi ja toisaalta vältät ylikuluttamista.
1. Vertaile hintoja
Vertaile useiden jälleenmyyjien hintoja hintavertailusivustojen tai -sovellusten avulla ennen ostoksen tekemistä.
Käytä Trivagon kaltaisia metahakukoneita löytääksesi parhaat hinnat lennoille ja hotelleille.
Tarkista Amazonin ja eBayn kaltaiset markkinapaikat, jotka tarjoavat tuotteita useilta myyjiltä.
Tarkista jälleenmyyjän sivusto mahdollisten edullisimman hinnan takuun -tyyppisten tarjousten varalta.
2. Etsi kuponkeja ja alennuskoodeja
Monet jälleenmyyjät tarjoavat alennuskoodeja tai kuponkeja, joilla voi saada alennuksia verkko-ostoksista.
Alennuskoodi syötetään verkkokaupan ostoskori- tai kassa-sivulla sille varattuun kenttään ja niillä voi saada monenlaisia etuja.
Etsi alennuskoodeja jälleenmyyjän verkkokaupasta, uutiskirjeestä tai alennuskoodisivustoilta.
3. Tilaa verkkokaupan uutiskirje
Monet verkkokaupat tarjoavat parhaita erikoistarjouksia ja alennuksia sähköisen uutiskirjeensä tilaajille.
Tilaa suosikkikauppojesi uutiskirjeet kuullaksesi uusista tarjouksista.
4. Käytä ostohyvityssivustoja
Jotkut verkkosivustot, kuten BonusWay, tarjoavat ostohyvityksiä.
Ostohyvitys on eräänlainen bonus, jota nämä sivustot maksavat, kun teet ostoksia heidän yhteistyökumppaneiden verkkokaupoista sivuston kautta.
Ostohyvitys voidaan maksaa takaisin rahana tai muina etuisuuksina.
5. Tee ostokset alennuskampanjoiden aikana
Monilla verkkokaupoilla on säännöllisiä alennuskampanjoita, joista saat tietoa esimerkiksi uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa.
Yleisiä alennuskampanjoita ovat esimerkiksi Black Friday ja Singles’ Day, jolloin tuotteiden ja palveluiden hinnat voivat olla voimakkaasti alennetut.
6. Käytä kanta-asiakasohjelmia ja palkintopisteitä
Rekisteröidy säännöllisesti käyttämiesi verkkokauppojen kanta-asiakkaaksi.
Useimmat kanta-asiakasohjelmat ovat maksuttomia ja mahdollistavat erilaisten bonusten ja kanta-asiakaspisteiden keräämisen, joita voidaan käyttää alennusten saamiseen tulevista ostoksista.
7. Osta suurempia määriä kerralla
Osta bulkkina eli osta suurempia määriä kerralla tuotteita, joita käytät usein. Esimerkiksi joidenkin perheiden kannattaa tehdä suurempia ruokaostoksia kerralla, koska ruoka tulee joka tapauksessa syödyksi ja siitä saa määräalennusta.
8. Älä tee heräteostoksia
Vältä heräte- eli impulssiostoksia, hetken mielijohteesta ilman etukäteisharkintaa tehtäviä hankintoja.
Valmistaudu myös online-shoppailuun tekemällä ostoslista tuotteista, jotka tarvitset, ja pysyttele siinä.
9. Käytä lahjakortteja
Monet verkkokaupat myyvät alennuskampanjoiden aikana lahjakortteja alennuksella.
Jos käytät tiettyä verkkokauppaa säännöllisesti, osta lahjakortteja alennusmyynneistä ja käytä ne tuleviin ostoksiin.
10. Etsi ilmaista toimitusta
Monet jälleenmyyjät tarjoavat ilmaisen toimituksen, kun tilaat vähintään tietyllä summalla.
Voit saada ilmaisen toimituksen myös alennuskoodilla, tilaamalla verkkokaupan uutiskirjeen tai liittymällä maksuttomaan kanta-asiakasohjelmaan.
11. Tarkista hintatakuut
Monet jälleenmyyjät tarjoavat hintatakuita ja vastaavia, jotka voivat auttaa sinua säästämään rahaa tehdessä verkko-ostoksia.
Mikäli löydät saman tuotteen muualta halvemmalla, jälleenmyyjä voi vastata tarjoukseen tarjoamalla saman hinnan ja palkita sinut lisäksi pienellä alennuksella.
Joskus jälleenmyyjät tarjoavat takuita sille, että tuotteen hinta on vähintään yhtä edullinen esimerkiksi kuukauden ajan. Jos hinta laskee, voit saada erotuksen hyvitettynä.
12. Tarkista palautetut ja avatut tuotteet
Jotkut jälleenmyyjät myyvät palautettuja tuotteita tai tuotteita, joiden pakkaus on avattu alennettuun hintaan.
Voit saada palautetun tai avatun tuotteen edullisemmalla, mutta muista vaatia myös itsellesi oikeus palauttaa tuote, mikäli et ole siihen tyytyväinen.
13. Seuraa yrityksiä somessa
Monet yritykset tarjoavat alennuksia ja tarjouksia sitoutuneimmalle osalle asiakkaistaan, eli heidän sosiaalisen median seuraajilleen.
Seuraa suosikkikauppojasi somessa pysyäksesi ajan tasalla alennusmyynneissä ja tarjouksissa. Somesta voit löytää myös alennuskoodeja.
14. Etsi opiskelija-alennuksia
Jos olet opiskelija, monet verkkokaupat tarjoavat opiskelijoille pieniä alennuksia tuotteistaan.
Etsi kaupan sivulta opiskelija-alennuksia. Keinot todistaa oma opiskelijastatus netin välityksellä vaihtelevat verkkokaupoittain.
15. Käytä budjetointityökaluja tai -sovelluksia
Verkossa on runsaasti erilaisia budjetointityökaluja ja -sovelluksia, joiden avulla voit seurata menojasi ja pitää kiinni budjetistasi.
Sellaisia ovat esimerkiksi Mint, PocketGuard ja Spendee.
16. Hyödynnä ilmaiset kokeilujaksot
Monet verkkokaupat ja -palvelut, kuten äänikirjapalvelut, tarjoavat ilmaisia kokeilujaksoja palveluilleen tai jäsenyyksilleen.
Käytä ilmaiset kokeilujaksot kokeillaksesi palvelua ilman sitoutumista ja säästääksesi rahaa pitkällä aikavälillä.
17. Tarkista pakettitarjoukset
Monet jälleenmyyjät tarjoavat pakettitarjouksia, joissa on useita tuotteita niputettuna yhteen (esim. ”Nämä tuotteet ostettiin usein yhdessä”).
Aina pakettitarjoukset eivät ole kovin hyviä, mutta joskus niillä voi saada hyviäkin alennuksia.
18. Tarkista varastontyhjennys- ja poistotuotteet
Useissa verkkokaupoissa on kokonaan oma osastonsa myynnistä poistuville tuotteille ja ”varastontyhjennystuotteille”, jotka myydään loppuun todella suurin alennuksin.
Seuraa suosikkikauppasi poistotuoteosastoa edullisten löytöjen varalta.
19. Tyhjennä selaimesi evästeet
Jotkut jälleenmyyjät seuraavat selaushistoriaasi ja nostavat hintoja sen mukaisesti.
Tyhjennä evästeet käyttämästäsi selaimesta, käytä incognito-tilaa tai toista selainta, ja saatat nähdä edullisempia hintoja tuotteille tai palveluille, joita olet etsimässä.
20. Varo huijauksia ja väärennyksiä
Noudata verkossa aina harkintaa ja varovaisuutta. Ennenkuulumattoman uskomaton tarjous voi olla huijaus henkilökohtaisten tietojesi tai rahojesi varastamiseen.
Tarkista aina jälleenmyyjän maine ja etsi asiakkaiden kokemuksia siitä esimerkiksi Googlella. Käytä maksamiseen aina turvallisia maksutapoja, kuten luottokorttia tai PayPalia. Älä lähetä käteistä rahaa kenellekään.
Yhteenveto
Yhteenvetona voidaan todeta, että on olemassa lukuisia tapoja säästää rahaa tehdessä ostoksia netissä. Käyttämällä hintavertailusivustoja, etsimällä alennuskoodeja ja tarjouksia, tekemällä ostoksia myyntisesonkien aikana, hyödyntämällä verkkokauppojen kanta-asiakasohjelmat ja välttämällä heräteostoksia voit käyttää budjettisi tehokkaasti ja saada enemmän vastinetta rahoillesi.
Lisäksi voit käyttää budjetointityökaluja ja sovelluksia kulujesi seuraamiseen ja pitäytyäksesi budjetissa, hyödyntää ilmaiskokeilut sekä seurata suosikkikauppojasi sosiaalisessa mediassa pysyäksesi ajan tasalla alennusmyynneissä ja tarjouksissa.
On myös erittäin tärkeää olla tietoinen omista kulutustottumuksista ja luoda niiden perusteella juuri sinulle sopiva shoppailubudjetti. Kun olet tietoinen omista tarpeista, toiveista ja mieltymyksistä, ja siitä miten ne sopivat yhteen käytettävissä olevien vaihtoehtojen kanssa, voit tehdä tietoisia päätöksiä ja säästää rahaa pidemmällä aikavälillä.
Tähän sisältyy se, että ostat vain sellaisia tuotteita, joita todella tarvitset, ja että tunnet niiden hinnat ja sen, mihin sinulla on varaa.